Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
04.07.2008, 20:36 31

Leonard Oprea - Theophil Magus. Confesiuni 2004-2005. Editura Universal Dalsi
Nascut la Prejmer, in 1953, Leonard Oprea a facut parte din disidenta anticomunista, intre 1978 si 1989, dupa revolta muncitorilor din Brasov fiind interzis ca scriitor. Dupa 1990 a facut o specializare in mass-media la Chicago University, iar din 1999 traieste in SUA. A publicat eseuri si proza in Romania si in SUA, iar dupa 2000 meditatii crestine in saptamanale americane. In aceasta carte, cum subliniaza Liviu Antonesei, Leonard Oprea "asociaza blandul haiku eseului de radicala atitudine morala. O carte incomoda pentru gandirea incremenita, scrisa de un autor imposibil de clasificat."

Gabriel Chifu - Relatare despre moartea mea sau Eseu despre singuratate. Editura Polirom
Un roman total. Nu doar pentru ca atinge cele mai sensibile si mai fragile puncte ale istoriei ultimilor 50 de ani, dar si pentru ca, in acest context, prezinta o istorie personala, care traverseaza Europa si chiar Oceanul. O poveste alerta si imprevizibila, despre viata, dragoste si suferinta, succes si esec, despre Raul care se insinueaza si devasteaza destine. "Intr-un roman deopotriva dens si spectaculos, inchegat cu mare forta narativa, Gabriel Chifu rezolva exceptional o situatie imposibila: o femeie se sinucide pentru a curma Raul cuibarit in propriul ei trup." (Dan Cristea)

Donna - Woolfolk Cross. Papesa Ioana. Editura Allfa
Un roman istoric despre femeia care s-a deghizat in barbat si a izbutit sa conduca crestinatatea timp de doi ani, spre sfarsitul primului mileniu de dupa Hristos. Un roman care da viata legendei prin portretul unei femei de neuitat. Timp de o mie de ani, barbatii si Biserica i-au negat existenta, sustinand ca pontificatul Ioanei nu este nimic mai mult decat o legenda nefondata. Cartea cuprinde si o cronologie a evenimentelor importante pentru roman si o ampla discutie cu autoarea a carei concluzie e adresata indeosebi femeilor: "ca sa devii puternic trebuie sa inveti. Ioana s-a inarmat cu puterea cunoasterii." Traducere de Veronica Serbanoiu.

Lawrence Block - Opt milioane de feluri de-a muri. Editura Humanitas fiction
Matt Scudder, detectiv particular, un alcoolic fost politist (meserie pe care a abandonat-o dupa ce a impuscat din greseala o copila), este angajat de un "peste" sa afle cum a fost asasinata una dintre prostituatele sale. Aceasta voia sa renunte la meserie, incat asupra pestelui planeaza banuiala ca ar fi vrut s-o impiedice. Matt Scudder incearca sa supravietuiasca intr-un oras in care toti se pricep cel mai bine sa moara. Desi amenintat, reuseste sa dea pana la urma de asasin. Lawrence Block, comparat nu o data cu Raymond Chandler si John D. MacDonald, a castigat saisprezece premii pe trei continente, iar cartile sale au fost traduse in peste treizeci de limbi.

Martin Gulich - Imbratisarea. Editura RAO
Dolf, eroul, lucreaza la morga pentru doctorul Sander, locuieste ca subchirias in apartamentul lui Mitsch si il are ca singur prieten pe Walter. Noroc la femei nu prea are, dar marea lui pasiune sunt fluturii. Le aranjeaza cu grija aripile si ii asaza in insectar. Doar cu ucisul lor nu se prea impaca. Intr-o zi o intalneste pe Natalie, o femeie superba pe care incearca sa o cucereasca, dar "vanatoarea" lui se termina intr-o catastrofa. Martin Gulich, nascut in 1963, traieste si lucreaza ca scriitor in Freiburg. Opera sa a fost distinsa cu numeroase premii, cele mai recente fiind Thaddaus Troll Award (2003) si de doua ori MDR Literature Competition (2004, 2005). Traducere din limba germana de Radu-Mihai Alexe.

Niculina Oprea - Vietile noastre si vietile altora. Editura Brumar
Un nou volum de versuri al "nouazecistei" Niculina Oprea, bine surprinsa, ca formula poetica si existentiala, de Horia Garbea: "Spre cinstea ei, poezia Niculinei Oprea nu este diferita fizic si psihologic de tipologia pe care o reprezinta autoarea. Este o poezie retinuta, discreta, cu farmec oarecum misterios. Poeta cultiva subtil echivocul si rezerva, alege penumbra si isi fereste chipul de priviri indiscrete. (...) Salut neasemanarea doamnei Niculina Oprea cu orice alt poet." Prefata de Nicole Pottier, tradusa din limba franceza de Clara Nour.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO