Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
27.06.2008, 20:06 27

Alain Robbe-Grillet - Un roman sentimental. Editura ART
Ultimul roman al autorului, publicat cu mare tam-tam in anul dinaintea mortii, a nemultumit pe toata lumea si a fost socotit un roman pornografic fara umor in care partea leului revine pedofiliei. Autorul e consecvent cu sine insusi: nu exista o "actiune". Un cuplu incestuos tata-fiica organizeaza orgii monstruoase, prioritate avand recuzita sadomasochista si perversitatile extreme. Si editia franceza si traducerea au aplicata pe coperta o eticheta care anunta ca volumul "risca sa raneasca unele sensibilitati". Un critic german considera ca romanul lui Grillet este "ultimul cui batut in cosciugul Noului Roman". Victimele sunt fete intre 7 si 18 ani. Traducere de Dumitru Tepeneag. Postfata de Bogdan Ghiu.

Philip Kerr - Pacea lui Hitler. Editura Leda
In toamna lui 1943, Roosevelt, Churchill si Stalin s-au intalnit la Teheran ca sa puna la cale sfarsitul razboiului. Dar daca Hitler, destul de siret incat sa inteleaga faptul ca nu mai avea nici o sansa sa castige razboiul, a lansat cumva negocieri pentru incheierea pacii? Si daca oferta lui secreta ameninta sa faca ceea ce armatele lui nu au reusit: sa distruga Alianta formata impotriva lui? Pe masura ce protagonistii si subordonatii lor fac si desfac intelegeri, Kerr reuseste sa creasca tensiunea la fel ca ticaitul unei bombe cu ceas plasate in mijlocul unui complot. Traducere de Petra-Liviana Tane.

Antonio Tabucchi - Se face tot mai tarziu. Roman sub forma de scrisori. Editura Polirom
Un roman alcatuit din 17 scrisori de dragoste apartinand unor personaje masculine, adresate tot atator interlocutoare, cu profesii si biografii diferite, dar unite prin aceeasi foame de viata. Acestor scrisori monologuri avide de un raspuns le raspunde la sfarsitul romanului, la modul generic si impersonal-administrativ, Agentia mitologicelor Parce, printr-o scrisoare circulara, adresata tuturor, sugestiv intitulata Scrisoare in eter. O scrisoare redactata de Atropos, care are misiunea sacra de a pune capat vietii tuturor. Traducere din limba italiana de Mihai Minculescu. Postfata de Doina Derer.

Benoite Groult - Caile inimii. Editura Trei
O poveste de dragoste pasionala intre doi oameni pe care aparent ii leaga prea putine lucruri: ea, intelectuala cu aer parizian si pozitie universitara, el - simplu marinar, frumos, puternic, tandru, dar mai putin sofisticat. Totul incepe intr-o vacanta de vara, cand, brusc, antipatia din copilarie dintre cei doi va fi inlocuita de o atractie irezistibila. Imbratisari complicate, intalniri in locuri tainice, indepartate - iata tot ce va oferi destinul acestei legaturi nesigure si supreme. Cateva zile, cateva saptamani risipite de-a lungul unei vieti intregi vor fi singurele si arzatoarele etape ale unei istorii care incepe cu epiderma si se prelungeste pana la inima. Traducere din limba franceza de Rodica Chiriacescu.

Sebastian Sarca - Jurnalul unui razvratit. Vol. III Evadarea. Editura Pildner & Pildner
"Romanul lui Sebastian Sarca constituie povestea unui razvratit. Opera aceasta emana insa sensuri multiple ce trimit de fiecare data spre alte semnificatii inedite. Propozitiile se fac si se desfac ca intr-un act magic, iar sensurile sporesc pe masura inaintarii in actul de lectura. Cartea este plina de farmec si se citeste cu placere. Conflictul este mereu interesant si atragator. Din toate aceste motive recomandam cititorilor aceasta carte mereu atragatoare." (Romul Munteanu) Precedentele doua volume au aparut in vara anului trecut, la aceeasi editura.

Valentin Talpalaru - Strada Maicuta. Editura Tipo Moldova
"O carte despre oameni - scrie Calin Ciobotari intr-o calda prefata -, un soi de antropologie afectiva si, implicit, subiectiva, scrisa cu o simplitate hemingway-ana, insa trecuta prin sitele unui rafinament de tip poetic. Efectul de 'simplitate rafinata' este devastator, la modul cel mai frumos posibil, cu atat mai mult cu cat umorul, ironia si autoironia insotesc la fiecare pas scriitura, personalizand-o si asigurandu-i prospetime. (...) Nu doar prin personaje rezista Strada Maicuta, ci si prin atmosfera anilor '60 decupata din relatarile ce contextualizeaza, spatializeaza si analizeaza."


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO