Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
20.06.2008, 17:14 19

Radu Pavel Gheo, Dan Lungu - Tovarase de drum. Editura Polirom
Au colaborat la alcatuirea acestui volum, subintitulat Experienta feminina in comunism: Adriana Babeti, Anamaria Beligan, Carmen Bendovski, Rodica Binder, Adriana Bittel, Mariana Codrut, Sanda Cordos, Nora Iuga, Cerasela Nistor, Ioana Ocneanu-Thiery, Simona Popescu, Iulia Popovici, Alina Radu, Doina Rusti, Simona Sora, Mihaela Ursa, Otilia Vieru-Baraboi - "persoane de diferite varste, de la cele pentru care confruntarea cu sistemul era mai degraba preocuparea parintilor pana la cele care, deja mature atunci, experimentau din plin si constient (supra)vietuirea intr-o societate totalitara."

Sebastian A. Corn - Vindecatorul. Editura Cartea Romaneasca
In Epoca de Piatra, pe vremea cand oamenii abia ingaimau cateva vorbe, un Vindecator trimite un mut in lume ca sa raspandeasca limbajul articulat. Nu orice fel de mut: Krog, trimisul, era un mare ucigas si, mai mult decat atat, intelegea si se putea face inteles prin ganduri. Dar, odata plecat la drum, Krog ajunge sa vada cum vorbele pe care ceilalti le invata la indemnul sau ajung sa se intoarca impotriva sa; in plus, pe urmele sale pornesc alti Vindecatori, din cei ce nu doreau ca oamenii sa afle puterea cuvintelor. Sebastian A. Corn este pseudonimul literar al lui Florin Chirculescu.

Beryl Bainbridge - Fiecare pentru sine. Editura Leda
Debordand de lux si opulenta, in aprilie 1912, Titanicul a pornit in prima lui calatorie, din Southampton catre New York. Un tanar american, nepot al bogatului J. Pierpont Morgan, se afla la bordul navei, de unde ofera o descriere meticuloasa a ceea ce s-a intamplat pe parcursul celor patru zile fatidice: petrecerile pana in zori ale milionarilor de la clasa intai, orele lungi si conditiile in care erau obligati sa lucreze mecanicii navei, frica si spaima care i-au cuprins pe pasageri cand au realizat ca, intr-adevar, inimaginabilul se intampla. Romanul lui Bainbridge spune multe despre acea epoca a carei deviza era "fiecare pentru sine". Traducere de Cornelia Marinescu.

Victor Hugo - Oamenii marii. Editura Historia
Romanul aduce in scena lupta neincetata dintre om si fortele naturii, fiind un imn inchinat marii si oamenilor a caror viata este indisolubil legata de ea. Eroul romanului este marinarul Gilliat, un singuratic pe cat de aspru la infatisare, pe atat de sensibil, care infrunta deopotriva marea si fatalitatea, dar, desi invingator, alege sa se sacrifice pentru cea pe care o iubeste si sa se retraga pentru totdeauna in elementul atat de familiar: marea. Roman al singuratatii, roman de dragoste si roman marinaresc. Traducere de Ion Frunzetti si Milton Fanny Lehrer.

Hjalmar Soerberg - Jocul serios. Editura Humanitas
Socotit de unii cel mai important roman de dragoste din literatura suedeza, Jocul serios a aparut in 1912, dupa romanul de scandal Doctor Glas (tradus si acesta in romana si aparut in aceeasi colectie Cartea de pe noptiera). Actiunea se petrece la Stockholm, in preajma anului 1900. Doi tineri care se iubesc se despart, apoi se regasesc dupa o vreme, dar din momentul reintalnirii asaza triunghiul la baza geometriei dragostei. Al treilea este mereu altul si mereu in plus. Traducere din suedeza si note de Liliana Donose Samuelsson.

Tudor Cristian Rosca - 20/21. Fundatia Culturala Antares
Dupa un debut semnificativ la mijlocul anilor '80 si dupa demitizantul Studiu de barbat tragand o sfoara (2002), autorul simte nevoia revrajirii lumii, cu seraficul la dreapta si demonicul la stanga sa, in atingeri cand subtile, cand paralizante: "cand a murit vermeer datora/ brutarului suma de florini 600 adica/ un sfert din pretul de atunci al unei baleniere./ sa ne gandim deci cu dragoste la brutarul/ care i-a copt atata paine pe datorie dar si/ la acel dumnezeu care a avut delicatetea/ sa-l primeasca la sine fara chitante in regula,/ precedent pe care putem cu totii cladi/ luminoase sperante". Cartea are atasat un CD.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO