Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
06.06.2008, 19:36 24

Mircea Eliade
Virilitate si asceza
Scrieri de tinerete, 1928
Editura Humanitas
Volumul incheie seria Scrierilor de tinerete ale lui Mircea Eliade, asa cum a fost ea proiectata in 1980, cu acordul autorului (au mai aparut Cum am gasit piatra filosofala, Misterele si initierea orientala, Itinerariu spiritual). Eseurile si articolele sunt scrise in 1928, anul in care, dupa obtinerea licentei, autorul se va indrepta spre India. Eliade era de-acum un publicist cunoscut, fiind considerat, la cei doar douazeci si unu de ani ai sai, "seful tinerei generatii". Textele imbratiseaza variate domenii: istorie, alchimie, critica literara, filosofie, lingvistica, sociologie, pedagogie, istoria religiilor. Editie, note si indice de Mircea Handoca.


Dan Cristea
Poezia vie
Editura Cartea Romaneasca
"Eseurile monografice din cartea de fata cuprind douazeci de poeti contemporani, de la Gellu Naum la Ioan Es. Pop, poeti apartinand, asadar, unor generatii si promotii diferite, care s-au succedat in ultimii (aproximativ) patruzeci de ani. Chiar numarul restrans de autori de care se ocupa volumul arata faptul ca nu poate fi vorba (autorul nici nu si-a propus de altfel) de o panorama a poeziei romane contemporane. (...) Cartea se vrea si un omagiu adus poetilor dinauntrul ei, celor disparuti intre timp, iar adjectivul din titlu se refera si la incercarea de a-i readuce pe acestia in atentia privirii critice."


Leon Volovici
De la Iasi la Ierusalim si inapoi
Editura Ideea Europeana
O confesiune si o meditatie asupra mediului evreiesc din Romania de dupa al doilea razboi mondial, pornind de la propria experienta si biografie a autorului, in prezent conferentiar la Universitatea Ebraica din Ierusalim. Avand ca nucleu un dialog cu tanarul filosof Sandu Frunza, de la Universitatea din Cluj, cartea reconstituie viata evreilor din Iasi (orasul natal al autorului), adolescenta din perioada stalinista, dilemele si reflectiile stimulate de optiunile mediului evreiesc din Romania in noile conditii de dupa razboi. Textul se imparte in doua: La inceput a fost dialogul si Scrisori din Ierusalim.


David Zurdo, Angel Gutierrez
616
Totul e infern
Editura Tritonic
Actiunea se petrece in cea mai mare parte in SUA. Un preot, membru al organizatiei Lupii lui Dumnezeu, face o investigatie, urmarind firul unor fenomene paranormale si al documentelor religioase vechi, aflate la Vatican in special. In paralel, o psihiatra incearca sa trateze un batran gradinar cu deficienta mintala, despre care ea presupune ca are personalitate multipla. Intersectarea se produce in momentul in care se dovedeste ca gradinarul este de fapt posedat de diavol. Preotul gaseste conexiuni, dezleaga ghicitori si dezgroapa dovezi de mult trecute cu vederea. Traducere de Ruxandra Luca.


Zadie Smith
Despre frumusete
Editura Leda
Howard Belsey este un profesor universitar englez, care preda la Wellington, un oras din Statele Unite. Casatorit de tanar, dupa treizeci de ani el incearca sa-si reaprinda pasiunea pentru Kiki, sotia lui afroamericana. Intre timp, cei trei copii ai lui, adolescenti - Jerome, Zora si Levi - sunt cu totii in cautarea pasiunilor si a idealurilor care ii vor conduce de-a lungul propriilor vieti. Plasat pe ambele maluri ale Atlanticului, romanul este o descriere stralucita a vietii de familie, a casatoriei, a ciocnirii dintre personal si politic, si o privire sincera asupra autoamagirii umane. Traducere de Alina Scurtu.


George Vulturescu
Alte poeme din Nord
Editura Brumar
Un nou volum de versuri (cu sapte reproduceri dupa Dorel Petrehus) al unui poet prolific si original. In registre variate, alternate cu vivacitate postmoderna, sunt introduse teme poetice mai grave. Cea mai frecventa fiind tema poeziei insesi: "E mai multa piatra in Nord decat pamant sub/ picioare. Si sminteala lichenilor de-a se agata de/ coaja pietrelor. (...) Ma tarasc cand scriu de la o litera la alta:/ sunt incolacite unele in altele ca niste limbi de caini/ numai noaptea le poate porunci sa latre/ cum vinul iti porunceste sa dansezi in jurul butiilor/ din pivnita// dar piciorul nu-i aripa/ dar limba de caine a literei nu-i in gura ta".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO