Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
23.05.2008, 18:38 26

Stefan Radof - Balade, Doamnelor, balade. Editura Cartea Romaneasca
"Poetul s-a intors la uneltele lui. Toata lumea il cunoaste pe actorul Stefan Radof, care, cu mult inainte de a-l interpreta pe Iuliu Maniu in film, a devenit celebru pentru rolul principal din Micul infern, pe scena teatrului. Multa lume si-l aminteste pe Stefan Radof din Piata Universitatii, cetateanul din Alianta Civica si apoi politicianul din Partidul Aliantei Civice, senator al Romaniei postcomuniste. Mai putini stiu ca Stefan Radof este si un extraordinar poet. Culegerea de fata ii va ajuta pe acestia din urma sa recupereze informatia." (Nicolae Manolescu) Ca toate volumele colectiei, si acesta contine un CD cu versurile recitate chiar de poet.

Rodica Marian, Felicia Serban - Dictionarul Luceafarului eminescian. Editura Ideea Europeana
Prima lucrare de lexicografie consacrata unei singure opere poetice romanesti, si anume un "arhi-text", constituit din forma definitiva, versiuni si variante. "Dictionarul incearca prezentarea creatiei poetice din perspectiva lexicului, optiunile individualitatii creatoare fata de mijloacele oferite de limba, din care sintetizeaza un alt semn, avand un continut superior." Autoarele sunt cercetatoare in lexicografie, lexicologie, stilistica, poetica si semantica, autoare a numeroase alte volume de cercetari. Editia a III-a.

Elfriede Jelinek - Lacomie. Editura Polirom
Kurt Janisch este un politist de tara ambitios si frustrat care, prin natura slujbei, ajunge sa cunoasca o multime de oameni, in special femei aflate intre doua varste, singure si cu ceva avere. Ceea ce urmeaza e usor de anticipat: Janisch speculeaza atractia femeilor pentru el si nevoia lor de tandrete si intelegere, implicandu-le in situatii umilitoare si sordide. Dar in curand cineva ajunge sa stie prea multe si cadavrul unei adolescente e descoperit in apele lacului. Construit ca un thriller psihologic, romanul este o meditatie necrutatoare despre meschinaria vietii umane, despre capcanele sexului si miturile societatii contemporane. Traducere din limba germana si note de Maria Irod.

Francois Vallejo - Vest. Lambert si baronul nebun. Editura Historia
In Vestul Frantei, in secolul trecut, un tanar baron preia administrarea domeniului la moartea tatalui si se dovedeste un stapan radical diferit. Umilit in tinerete de un tata autoritar, macinat de ambitii politice, obsesii erotice si boli fizice, tanarul baron intretine in jurul sau o atmosfera tensionata, care se rasfrange asupra relatiilor cu servitorii domeniului. Unul dintre acestia, paznicul de vanatoare Lambert, se vede antrenat intr-un conflict "pe viata si pe moarte" cu stapanul sau. Romanul a fost selectionat pe lista scurta a Premiului Goncourt in 2006. Traducere din franceza de Marina Vazaca.

Mori Ogai - Gasca salbatica. Editura Humanitas
O casa cu ferestre la strada. O poveste de dragoste care incepe de la privire. Privirea care intampina si privirea care-si ia ramas-bun. Privirea dindaratul ferestrei este a frumoasei Otama, intretinuta unui camatar. Trecatorul din fata ferestrei este Okada, un student la medicina. Cat despre celelalte personaje (tatal, camatarul si nefericita lui sotie, prietenul medicinist), ele nu fac decat sa incalceasca jocul celor doi. Pana si gasca salbatica incurca lucrurile fiindca, daca n-ar fi fost ea... Traducere din japoneza si note de Rodica Frentiu.

Florin Dochia - Puterea lui Don Quijote. Fundatia Culturala Libra
Un volum de convorbiri literare proiectat ca un "studiu aplicativ asupra surselor si resurselor creatiei". "Am speranta - scrie autorul - ca, daca cineva ar alege pentru studiu un alt grup de creatori, cu o alta compozitie nominala, concluziile finale ar fi evident asemanatoare. Poate doar felul in care ar fi exprimate ar fi altul. Ceea ce pentru un asemenea domeniu ar fi nu numai firesc, dar si benefic." Printre scriitorii intervievati: Nicolae Breban, Romul Munteanu, George Vulturescu, Eugen Uricaru, Fanus Neagu, Cezar Ivanescu, Ion Stratan, Liviu Ioan Stoiciu.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO