Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
25.07.2008, 16:39 60

Dan Sociu - Urbancolia. Editura Polirom
Romanul de debut al poetului Dan Sociu are la baza perioada in care autorul a lucrat in Botosani pentru un ofiter american din trupele antiterorism venit in Romania sa inspecteze viitoarele baze NATO. Conceput sub forma unei scrisori catre Pascal Bruckner, romanul este un raport comic si amar despre o tara in care oamenii nu se iubesc pe sine, cum nu-i iubesc nici pe ceilalti. Eroul cartii este chiar Sociu, un poet de 27 de ani care-si petrece viata doar citind, band si uitandu-se la televizor. El cunoaste doi oameni ce-i schimba existenta: un agent american venit la Botosani, unde se petrece povestea, si o tanara jurnalista de care se indragostesc amandoi barbatii.

Dirk Wittenborn - Oameni feroce. Editura Pandora M
Tatal lui Finn, eroul cartii, este antropolog si se ocupa de cei mai rai oameni de pe planeta: tribul amazonian Yanomam. Mama lui Finn a ramas blocata in tineretea ei hipiota, ia cocaina, are o viata sexuala care strabate peretele dintre camera sa si cea a fiului adolescent, isi castiga painea ca maseuza si primeste bani de la parintii ei, cu care, insa, nu se intelege deloc. Actiunea este plasata in America anilor 70. Cartea a fost ecranizata in 2005, cu Donald Sutherland si Diane Lane in rolurile principale. Eroul si mama lui se muta intr-o asezare ai carei locuitori se comporta precum tribul din Amazonia. Traducere din engleza si note de Bogdan Honciuc. Postfata de Ionut Chiva.

Constantin Cublesan - Domnita nebanuitelor trepte. Editura Casa Cartii de Stiinta
O inedita piesa de teatru despre o pagina mai putin cunoscuta de istorie literara: prietenia dintre Lucian Blaga si Domnita Gherghinescu-Vania. Autorul recompune cu discretie povestea acestei mari apropieri sufletesti, imaginand un dialog epistolar. Lucrarea, aparuta sub egida Societatii Culturale Lucian Blaga din Cluj-Napoca, este realizata cu acribia specialistului, avand drept punct de plecare paginile memorialistice ale Domnitei Gherghinescu-Vania din volumul Cartea pierduta, volumul de corespondenta dintre cei doi, Domnita nebanuitelor trepte, aparut in 1995 la Editura Muzeului Literaturii Romane si, desigur, opera poetica a lui Lucian Blaga.

Jean Echenoz - Inalte si blonde. Editura Leda
Un excelent roman de aventuri. Exotice, politiste, erotice. Un omagiu adus filmului femeii-cliseu (blonda inalta este, de fapt, tipul de femeie fatala din filme) si culturii populare; o critica sociala, totodata, a societatii in curs de mondializare, cu toate influentele malefice pe care civilizatia le aduce lumii a treia si pretul pe care prima il plateste pentru a o exploata pe cealalta. Un roman cu happy-end, sfarsitul fericit facand si el parte din cliseul literaturii de consum. Traducere si note de Vali Constantinescu. Prefata de Alexandru Matei.

Adrian Chivu - Caiet de desen. Editura Curtea Veche
"Cand le descoperi sensul, cuvintele devin de neinteles": aceasta sentinta a eroului romanului de fata, un adolescent considerat retardat, ar putea fi cheia pentru a patrunde in universul acestei scriituri extrem de personale, unde, intr-un spatiu inchis, apartamentul unui bloc, legaturile dintre membrii unei familii devin de neinteles pe masura ce le descoperi mecanica sensului. Pornind de la acest gen de luminare a existentei, relatia dintre mama si fiu e una oedipiana, iar cea dintre bunica si nepot e o vesnica haituiala punctata de ura si siluire si descompusa de crima. Roman de debut al lui Adrian Chivu, nascut in 1975.

Rodian Dragoi - Lumina de mireasa. Editura Muzeul Literaturii Romane
O antologie din versurile unui poet pe cat de discret, pe atat de inzestrat. "Cu seria de ultima ora Duminica in Berceni, din Poeme de trecere - scrie Marian Draghici intr-un consistent Cuvant inainte - orasul cu atributele sale isi intra in drepturi, radical. Sublimul creatiei e sufocat de raul biografic. Golul cotidian se dilata ca pegra peste pagini; la agresiunea lui, textul, tot mai retractil, e redus la cateva versuri desangvinizate, taiate naiv "din topor". Totusi, coarda vibreaza si emotia estetica se produce, la limita, minimal. 'Fotografia' propriei absente este tot ce-i ramane poetului din promisiunea gloriei de odinioara."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO