Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
01.08.2008, 15:35 34

Emil Brumaru - Povestea boiernasului de tara si a fecioarei... Pentru pudilondoci si vampirizole. Editura Trei
"Ce e frumos nu poate fi, nu are cum sa fie, rusinos. Acest adevar, atat de banal formulat, nu este adus la ultimele lui consecinte decat de poezia practicata in aceasta carte, unde Brumaru se depaseste pe sine in erotism. Unde e frumusete nici amanuntul anatomic, nici pasiunea neingradita, nici amestecul vertiginos intre oral, vaginal si anal nu mai sunt obscene. Suntem rapiti in sferele liricii". (din prefata la volum, semnata de Ion Vianu). Desene de Dumitru Gorzo.

Juan Ramon Jimenez - Primavera ardenta/ Inauntrul primaverii. Editura Casa Cartii de Stiinta
Antologie bilingva din creatia poetului si prozatorului spaniol, incununat in 1956 cu Premiul Nobel pentru Literatura. Volumul a aparut in colectia Hispanica a editurii clujene, la 50 de ani de la moartea inegalabilului autor al lumii hispanice, "care nu s-a lasat condus niciodata in viata doar de valorile intelectuale, ci numai de cele umane". O parte din poemele cuprinse in lucrare, care constituie punctul editorial de pornire al unei serii consacrate istoriei si literaturii spaniole, sunt selectate din recenta antologie poetica aparuta anul trecut in Spania, alcatuita de Soledad Gonzales Rodenas. Editie si prefata de Gheorghe Vintan.

David Mitchell - Atlasul norilor. Editura Humanitas Fiction
O carte care se situeaza intre romanele de aventuri si jocurile video, intre thriller politist si SF. Castigator al British Book Literary Fiction Award si nominalizat la Booker Prize, al carui autor a fost inclus de revista Time in topul celor mai influente o suta de personalitati din lume. Sase povestitori construiesc tot atatea universuri despartite de timp si spatiu, dar legate prin noduri vitale, in jurul dramaticei istorii orale a unei insule postapocaliptice. Printre ei, un explorator din veacul al XIX-lea in al carui creier se zvarcoleste larva unui vierme necunoscut, care poate naste monstri. Traducere din engleza si note de Mihnea Gafita.

Dana Sala - Abisurile oglindirii. Editura Limes
Subintitulat Configuratii ale mitului lui Narcis in literatura romana, volumul este o lucrare de informatie si de interpretare in acelasi timp. Tanara universitara de la Facultatea de litere a Universitatii din Oradea abordeaza mitul clasic dintr-o perspectiva mai aproape de valentele literalitatii, cautand ipostazele fundamentale ale gandirii narcisiace, cu nenumarate trimiteri catre literatura universala si cea romana, dar si catre contextul in care au aparut aceste opere sau au fost judecate in timp. Astfel, capitole speciale sunt consacrate analizei operei lui Eminescu, Macedonski, Ion Barbu si Emil Botta, ilustrand in mod pregnant substanta polimorfica a mitului lui Narcis. Premiul pentru debut al USR, filiala Cluj.

Mircea Muthu, Maria Muthu - Fat-Frumos si "vremea uitata". Editura EuroPress Group
Volumul reproduce basmul lui Petre Ispirescu Tinerete fara batranete si viata fara de moarte, insotit de o ampla si pertinenta analiza a semnificatiilor sale filosofice. Comentariile pe text fructifica achizitiile exegezei contemporane in domeniu, iar studiul introductiv, Fat-Frumos si vremea uitata, propune alternative la interpretarile cunoscute. Acestea sunt prezentate, de altfel, intr-un capitol aparte, ordonate intr-o antologie sui-generis, de la Mihai Eminescu, Lazar Saineanu si G. Calinescu pana la cel mai recent studiu semnat de Adrian Alui Gheorghe.

Liviu Ioan Stoiciu - Cartea zadarniciei. Editura Pallas
Subintitulat Convorbiri de sfarsit cu Al. Desliu & Inspiratii de inceput, acest nou volum marca Liviu Ioan Stoiciu (consistent, framantat, polemic) se situeaza la granita dintre memorialistica, publicistica si confesiune. "Intr-un an - puncteaza autorul optzecist - s-a terminat totul, si intrebarile lui Al. Desliu, si raspunsurile mele: ramasese sa reactionez la ultima sa rugaminte, cea mai mare, sa ma ocup in amanunt, in a doua parte a cartii de convorbiri, de boema mea, pana la debutul editorial (din 1978-1980). A insistat extraordinar sa aduc pe tapet tot ce e legat de inceputurile mele literare: versuri, proza scurta, publicistica, jurnal."





Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO