Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
08.08.2008, 15:50 24

Irving Wallace - Cuvantul. Editura Leda
Steven Randall e un mogul al publicitatii din New York: are bani, influenta, dar si-a ratat casnicia si duce o viata in care constiinta e ultima lui preocupare. Cand George Wheeler, un mare editor american de carte religioasa, il angajeaza sa promoveze "cea mai mare descoperire a tuturor timpurilor", viata lui capata deodata sens si devine o questa teribila pentru cautarea adevarului. Si a iubirii. Romanul a aparut in 1972. Autorul este, spune prefatatorul, unul dintre parintii fictiunilor conspirationiste ale Puterii si manipularii universale ce au irupt in pragul mileniului trei. Traducere si note de Ruxandra Constantinescu. Prefata de Paul Cernat.

George Steiner - Errata. O autobiografie. Editura Humanitas
George Steiner (nascut in 1929), scriitor si lingvist franco-anglo-american, isi rememoreaza in aceasta autobiografie din 1997 viata intr-un mod inedit, trecand cu usurinta de la episoade semnificative sau intalniri care i-au marcat lumea interioara la reflectii asupra muzicii, traducerii, educatiei si religiei. Introspectia autobiografica a marelui comparatist se coaguleaza sub forma unui flux de minieseuri despre statutul clasicilor, multilingvism, suferintele si realizarile diasporei evreesti, aristocratia elitei creatoare, impactul muzicii asupra intelectului si emotiilor, despre nationalism sau despre atrocitatile care au marcat secolul XX. Traducere din engleza si note de Diana Constantienscu-Altamer.

Ion Pop (coordonator) - Dictionar analitic de opere literare romanesti. Editura Casa Cartii de Stiinta
Lucrarea, prima de acest gen intre cercetarile romanesti cu caracter enciclopedic, ofera cadrelor didactice si studentilor din domeniul umanist, precum si tuturor celor interesati de literatura romana, un repertoriu de opere reprezentative ce ilustreaza evolutia poeziei, prozei si dramaturgiei de la origini la actualitatea imediata. Autorii, profesori ai Facultatii de Litere din Cluj, si-au propus sa realizeze "o biblioteca esentiala a literaturii romane" pe baza unei selectii exigente, intemeiate pe criteriul valorii estetice, dar tinand seama si de o anumita semnificatie de reper istorico-literar. Dictionarul ofera atat date de istorie literara, cat si interpretari vizand conturarea unei perspective critice complexe.

David Foenkinos - In caz de fericire. Editura Humanitas
Doua personaje, Claire si Jean-Jaques. Un cuplu despre care prietenii spun ca are totul pentru a putea declara ca fericirea suprema ii apartine. Casatoria celor doi e cat se poate de reusita, ei se bucura de fiica lor si de amintirile frumoase ale trecutului in doi. Dar ceva nu merge. Fericirea se dilueaza odata cu trecerea timpului. Iar cauzele nu sunt clare. Jean-Jaques decide ca e momentul sa aiba o amanta. Iar Claire nu sta pe ganduri, angajeaza un detectiv sa-l urmareasca. Iar detectivul devine amantul ei... Restul detaliilor, in carte. Un stil perfect si un umor nebun. Traducere din fanecza de Sabina Chisinevki.

Elena Dan - Mircea Eliade. Codul nuvelelor fantastice. Editura Historia
"De ce nu este inteleasa literatura fantastica a lui Mircea Eliade? Raspunsul direct ar fi: pentru ca aceasta literatura nu seamana cu cea clasica si pentru ca fantasticul ei nu este acelasi cu al basmelor si legendelor populare, cunoscut de cititor.(...) Eliade nu face uz de imaginatie pentru a supradimensiona realitatea, ci se pastreaza in datele adevarului; numai ca adevarurile pe care le transforma in coduri nu sunt dintre cele pamantene, cunoscute de oameni, ci adevaruri ceresti, pe care oamenii le cunosc prin intermediul literaturii lui."

Marius Ghilezan - Hotia la romani. Editura Runa
"Am privit cu surprindere - scrie Cornel Nistorescu - incercarea unui jurnalist de a scrie o carte despre furt. Ea apartine lui Marius Ghilezan, un banatean pasionat de politica si dominat de un spirit etic. Cand elitele Romaniei se vor implica in dezbateri prelungi despre un astfel de fenomen si cand o mare parte a populatiei va deveni partenera, atunci chiar ne putem astepta la o schimbare. Abia atunci literatura va avea un efect!". Specialist in comunicare institutionala, marketing politic, Marius Ghilezan a coordonat diferite campanii de promovare si a publicat primul manual de campanie electorala din Romania.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO