Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
15.08.2008, 18:30 20

Bogdan Ghiu - Eu(l) Artistul. Viata dupa supravietuire. Editura Cartea Romaneasca

Eseu-manifest, dar si "performance" textual si "instalatie" de concepte, dedicata si plasata sub inspiratia unuia dintre cei mai importanti artisti internationali ai momentului, elvetianul Thomas Hirschhorn, cartea propune o suita de reflectii pe marginea unei tematici extrem de actuale in dezbaterile internationale. Este vorba despre rolul si formele de manifestare ale artei contemporane, obligata sa evolueze in cadrul a ceea ce tot mai multi analisti numesc fie "capitalism cognitiv", fie "capitalism libidinal", fie, cu cuvintele autorului insusi, "capitalism cultural si artistic" (sau "capitalism estetic"), adica o forma inedita de societate in care arta si cultura au fost resorbite de puterea capitalului.

Frederic Beigbeder - Windows on the World. Editura Pandora M

New York, World Trade Center, 11 septembrie 2001. Windows on the World a fost un celebru restaurant de la etajul 107 din turnul de nord, primul dintre cele doua turnuri lovite de un avion la ora 8,46, dar ultimul care a cazut. Cartea de fata este cronica ultimelor minute dinaintea prabusirii. "Nu este un thriller, ci doar o tentativa - poate menita esecului - de a descrie indescriptibilul. Martorii - spune autorul - atesta ca majoritatea victimelor au supravietuit pana inaintea prabusirii cladirii, la 10,28. Au suferit 102 minute - durata medie a unui film hollywoodian." Traducere din limba franceza de Marie-Jeanne Vasiloiu.

William Trevor - Povestea lui Lucy Gault. Editura Leda

Lucy Gault, o fetita de opt ani, hoinareste prin valcelele si padurile din jurul domeniului Lahardane, casa mult iubita pe care familia ei protestanta este silita sa o paraseasca. Stie ca exista un pericol care ii ameninta si ca nu mai sunt bine-veniti in Irlanda. Lucy este insa incapatanata si hotaraste ca trebuie sa-si forteze intr-un fel parintii sa ramana. Dar drumul pe care il alege ea duce la o nenorocire. Un incident intamplator si neasteptat va distruge pentru totdeauna vietile celor din familia Gault. William Trevor (n. 1928) este considerat de majoritatea criticilor scriitorul national al Irlandei de astazi. Traducere de Gabriela Grigore.

Yann Queffelec - Prima mea femeie. Editura Historia

Marc Vignal, un baiat de 16 ani, isi adora mama, o pianista care si-a abandonat cariera ca sa-si creasca copiii. In timp ce tatal e mereu absent, el crede minciunile mamei, care pleaca des la o prietena, cind de fapt se interneaza intr-o clinica. In ajunul bacalaureatului baiatul isi pierde mama. Ignora ca era bolnava si ca putea sa moara. In primele zile, anesteziat de soc, nu varsa nicio lacrima. Contempla, uimit, durerea alor sai, sora, tata, bunic. In ajunul bacalaureatului, baiatul se imbata si se prezinta la examen in stare de ebrietate. In alcool baiatul si-a intalnit durerea, care are chipul mamei. Nu se pune cu niciun chip problema sa uite sau sa-i accepte moartea. Traducere din limba franceza de Sorina Urdoi.

Mitos Micleusanu - Kasa Poporului. Editura Polirom

Romanul Kasa Poporului este un manifest anti-totalitarist, care porneste de la imaginea schizoida a spatiului romanesc, din perspectiva angoaselor paranoide ce bantuie inca subconstientul nostru colectiv. Incepand cu "experimentul de reeducare" de la Pitesti, romanul este el insusi un experiment, fiind conceput ca o scriere alienata, paroxistica, ce dezvaluie patologiile sistemului dictatorial. Ceea ce transpare, pagina dupa pagina, este o schizofrenie a textului care sfideaza rezistenta cititorului fata de morbid, absurd si grotesc. O scena supraetajata, pe care convietuiesc victimele si calaii, imparatii si bufonii.

Ion Gheorghe, Aurelian Titu Dumitrescu - Mutul. Convorbiri. Editura Vinea

"Cu douazeci si unu de ani in urma - scrie Ciprian Chirvasiu -, probabil inca descumpanit de moartea neasteptata a celui mai cunoscut maestru al sau, Nichita, Aurelian Titu Dumitrescu si-a gasit o alta minte titanica de care sa-si sprijine sovaielile artistice. Si, dotat cu interogarea abisala pe care o exersase atat de stralucit in Antimetafizica, a reusit aproape imposibilul: l-a convins pe Ion Gheorghe sa-si decripteze strania poetica si sa o transcrie in cea mai coerenta si mai seducatoare mitologie romaneasca dintotdeauna." O carte de convorbiri intre doua generatii, pe deasupra abisului.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO