Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
22.08.2008, 17:24 24

George Virgil Stoenescu - Babel. Editura Univers Enciclopedic
Volumul cuprinde 546 de rondeluri grupate in sapte cicluri (primele trei si ultimele doua sunt inedite). Cele 546 de poezii semnifica jumatate, adica sase laturi ale Turnului Babel, care avea drept baza un patrulater aproape regulat, cu latura de nouazeci si unu de metri. Volumul apare cu un cuvant inainte de Mihai Neagu Basarab si un preambul de Barbu Cioculescu, in viziunea grafica a lui Mircia Dumitrescu (caruia ii apartine si portretul autorului) si a Annei Maria Orban. Cartea - spune prefatatorul - exalta ideea transformarii cuvantului in limbaj, a dorintei in fapta si, intr-un plan mai indepartat, a absolutului in relativ.

Jean Luc Wauthier - Lasati strainul sa intre. Editura Casa Cartii de Stiinta
Antologie din creatia poetica a unuia din cei mai de seama reprezentanti ai liricii contemporane din Belgia. Poezia sa, asa cum este definita in Cuvant inainte de Horia Badescu, autorul versiunii romanesti a poemelor, isi asuma acea expresivitate accentuata si acea fervoare exemplara care-l indreptatesc sa-si doreasca, si sa si reuseasca, a face din scriitura o impartasire a emotiilor si intrebarilor. Jean Luc Wauthier este redactor-sef al cunoscutei reviste Journal des poetes si vicepresedinte al Casei Internationale de Poezie Arthur Haulot de la Bruxelles. In 1998, el a fost distins la Paris cu Marele Premiu al Festivalului International Lucian Blaga.

Jon McGregor - Atatea inceputuri. Editura Leda
Este al doilea roman al scriitorului britanic Jon McGregor (nascut in 1976), publicat in 2006, nominalizat la Booker Prize. Personajul principal, David Carter, este fascinat inca din copilarie de "prezenta fizica a istoriei", dedicandu-si viata arhivelor, muncii de conservare si arborilor genealogici, visand sa detina intr-o zi propriul muzeu. Dupa ce descopera accidental ca era adoptat si ca intreaga sa existenta fusese cladita in jurul unui neadevar, David ramane cu un gust amar, chinuit de sentimentul tradarii si de obsesia de a-si gasi mama naturala. Traducere de Lavinia Vasile.

Toma Pavel - Gandirea romanului. Editura Humanitas
Absolvent al Facultatii de Filologie din Bucuresti, Toma Pavel a plecat in strainatate la sfarsitul anilor '60. Profesor de literatura la Universitatea din Chicago, este un nume bine cunoscut in cercurile literare, atat ca teoretician al fictiunii, cat si ca romancier. Cartea de fata este cea mai recenta carte a sa, a fost publicata in limba franceza si este o istorie a romanului occidental. Analizeaza gandirea care a facut posibila aparitia acestei noi specii literare si urmareste elementele de continuitate ce exista chiar si in momentele de ruptura cu traditia. Traducere din franceza de Mihaela Mancas.

Octavian Onea - Au fost Ploestii urbea Scrisorii pierdute?. Conferinta tinuta (scurt, stimabile, scurt) la Prefectura judetului Prahova, marti, 30 ianuarie, la douasprezece trecute fix. Editura Premier
Aproape doua sute de pagini (daca textul a fost prezentat intr-adevar in intregime sub forma de conferinta, auditorii au avut de patimit!) care se straduie sa demonstreze (convingator), cu o abundenta de detalii obositoare de-a dreptul, culese din fel si fel de arhive, ca Scrisoarea pierduta este din Ploiesti. Cititorului rabdator care ajunge la final, i se ofera si un supliment, o addenda: "Intre I.L.Caragiale si Mateiu Caragiale. Pena (Corcodusa), un nume ploestean?".

Mircea Anghelescu - Mistifictiuni. Editura Compania
Subintitulata Falsuri, farse, apocrife, pastise si alte mistificatii in literatura, cartea reputatului istoric literar traverseaza analitic "un ocean literar de minciuni". "Dar de ce ar minti un om al condeiului? Pentru a aparea plural altora si siesi, pentru a scapa de cenzura, pentru a pune liber in circulatie idei originale sau periculoase de-a dreptul, pentru a se razbuna, pentru a glumi... Nu e vorba aici de plagiat, care e o simpla copie. E vorba de creatii autentice care poarta, de nevoie sau de bunavoie, o masca." Printre subiecte: afacerea Caion, cu pretinsul "plagiat" al lui Caragiale, si continuarea de catre Felix Aderca a romanului Amantul doamnei Chatterley.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO