Ziarul de Duminică

Cartea in 100 de cuvinte - selectia Z.D.

Cartea in 100 de cuvinte - selectia Z.D.
29.08.2008, 19:35 28

Ion Vianu
Necredinciosul, Editura Cartea Romaneasca
Intr-un mic oras occidental, doi barbati, Daniel si Joseph, fac cunostinta, descoperindu-si in comun o pasiune, cucerirea femeilor. Doamne "cu voaluri si cu matasuri", o fosta prostituata, Helene, o marocana, Fatima ... Vizitele inutile la un psihanalist fara har il aduc pe Joseph fata in fata cu Daniel. Printr-un joc simbolic de oglinzi, actiunile celor doi par sa se reflecte unele intr-altele, generand impresia unui "dublu". Anamorfoza se produce si, odata deformati, cei doi se afla in pericol de moarte... In romanul lui Ion Vianu grotescul si tragicul se intrepatrund neincetat.

Jose Saramago
Eseu despre luciditate, Editura Polirom
Romanul debuteaza cu un scrutin general in capitala unei tari imaginare, dar perfect obisnuite. La sfarsitul zilei, se numara voturile si reiese ca aproximativ saptezeci la suta dintre electori votasera in alb. Duminica urmatoare oamenii sunt din nou chemati sa voteze si, de data aceasta, numarul de voturi in alb depaseste optzeci la suta. Membrii guvernului intra in panica. Incercand sa afle care ar putea fi explicatia, incep o vasta operatiune politieneasca, culminand cu instaurarea starii de asediu si retragerea guvernului din capitala, pana cand populatia capitalei va reveni la sentimente mai bune.Traducere din portugheza si note de Georgiana Barbulescu.

C.S. Lewis
Surprins de bucurie. Povestea unei convertiri, Editura Humanitas
Cunoscut publicului larg ca autor al celebrelor Cronici din Narnia, autor al unor remarcabile studii de literatura medievala si critica literara, C.S. Lewis a devenit celebru inca din timpul vietii gratie scrierilor sale apologetice si conferintelor vibrante despre crestinism. Autobiografie spirituala ce uimeste prin sinceritate, cartea de fata dezvaluie experienta propriei convertiri. In spatele vietii exterioare se contureaza evolutia launtrica a autorului de la credinta conventionala din copilarie la necredinta frivola din prima tinerete si, in fine, la credinta profunda in Dumnezeul crestin.

Orhan Pamuk
Zapada, Editura Curtea Veche
Un masiv roman al premiatului Nobel in care naratorul (chiar Orhan Pamuk) merge pe urmele unui poet turc exilat in Germania. Poetul, intors intr-o iarna grea intr-un orasel de la frontiera de est a Turciei, in cautarea unei iubiri mai vechi, o intalneste pe femeia cu care vrea sa se casatoreasca, este implicat intr-un hatis de intrigi politice cu iz de lovitura de stat si in tot acest timp scrie poezie dupa poezie, un volum intreg care se pierde dupa expulzarea neasteptata. Pamuk incearca sa refaca versurile poetului si concomitent zugraveste un uimitor portret al societatii turce de azi, cu lupta dintre kemalisti si islamisti. Traducere din limba turca si note de Luminita Munteanu.

Magda Carneci, Dan Hayon
Bucuresti. O colectie de mirosuri/ Une collection d'odeurs, Institutul Cultural Roman
"Cum sa descoperi olfactiv Bucurestiul. Ca un provincial instalat in capitala cu ambitia nemarturisita de a o cuceri, nu-ti ramane decat sa bati strazile indelung, sa furi cu ochii prin ferestre in interiorul apartamentelor, cu nasul la panda sa te lasi imbibat de mirosnele cartierelor si piatetelor, lasandu-te la voia inspiratiei si expiratiei, cu credinta secreta si deplin irationala ca adulmecatul te va invata mai multe despre locuitorii urbei." O carte frumoasa scrisa de un poet, versiunea franceza de Cristina Zaharia-Jamet si Magda Carneci, cu fotografiile delicate ale lui Dan Hayon.

Vasile Ioan Ciutacu
Descantece pentru viata si moarte, Editura Premier
O editie "revazuta si adaugita" a acestor poezii apare simultan cu un alt volum, la aceeasi editura ploiesteana: Spanzurat de-un fir de iarba. Retras intr-un orasel la poalele muntilor, colaborator accidental al unor reviste de provincie (cum ar fi campineana Revista noua), departe de forfota unor cenacluri si practic necunoscut, Vasile Ciutacu e o fire solitara, meditativa, iubitor de Esenin, dar nu si influentat de acesta. Uneori scrie in singuratatea lui o poezie contemplativa, cum nu se mai face astazi, imbina pseudopastelurile si catrenele rimate cu versuri libere, cu respiratie larga. Un om care simte nevoia sa scrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO