Ziarul de Duminică

Cartea In 100 de cuvinte - selectia Z.D.

Cartea In 100 de cuvinte - selectia Z.D.
14.10.2008, 18:58 21

Ion Simut
Simptomele actualitatii literare
Biblioteca Revistei Familia
Cartea, cum scrie si pe coperta a patra, s-ar fi putut foarte bine chema "Ce s-a intamplat cu literatura romana in postcomunism" (de altfel, titlul primei parti, introductive, a volumului). Apar in carte, intre altele, discutii asupra canonului si revizuirilor literare, un studiu asupra sanselor noastre de a primi Premiul Nobel pentru literatura, un comentariu pe marginea "Istoriei..." lui Alex Stefanescu, portrete de scriitori, interviuri si confesiuni. Toate grupate in sase parti cu titluri elocvente: in afara introducerii, Canonul si revizuirile, Simptomatologie recenta, Critifrictiuni, File razlete dintr-un carnet, Egografii.
 
Rose Tremain
Muzica si tacere
Editura Leda
Un roman istoric care a obtinut un premiu important in 1999. In 1629, un tanar muzician englez soseste la curtea daneza pentru a se alatura orchestrei regelui Christian al IV-lea. Din clipa in care realizeaza ca muzicienii canta intr-o pivnita inghetata de sub apartamentele regale, Petre Claire isi da seama ca a ajuns intr-un loc in care se poarta un razboi nemilos intre lumina si intuneric. Desemnat "Ingerul" datorita infatisarii sale placute, eroul ajunge sa se indragosteasca de una dintre doamnele de companie ale sotiei adultere si instrainate a regelui. Traducere si note de Andreea Dumitru si Lavinia Vasile.
 
Teodor Baconsky
Rasul patriarhilor
Eseu despre ras in patristica greaca
Editura Humanitas
Este cartea extrasa din teza de doctorat sustinuta la Sorbona, publicata in Franta in 1996. Traducere din franceza de Marina Vazaca. Prefata de Michel Meslin, care scrie: "Paginile dense pe care Teodor Baconsky le consacra sfintilor mimi si nebunilor intru Cristos descriu un ideal-tip realizat prin intermediul experientelor particulare. Rasul si deriziunea sunt armele acestor oameni de duh care isi bat joc de lume din iubire pentru Dumnezeu, care isi rad de structurile ecleziastice si de puterea lor din umilinta, care denunta devotiunea conformista din grija pentru autenticitate."
 
Niculaie Z-Bucium
Jaratec beau
Stihuri de rezistenta anticomunista. 1948-1958
Editura Curtea Veche
Pe numele sau Niculaie Gh. Popovici (1894-1980), doctor in drept la Paris, n-a facut parte din vreun partid politic. A incercat in anii '70 sa publice intr-un volum o selectie din cele peste 500 de poezii scrise, dar a fost refuzat fara nici o explicatie. Versurile "de rezistenta" adunate in volumul de fata au fost scrise in anii indicati, cu mari riscuri, si raspandite printre apropiati, oameni de incredere, printre care avocatul Mihai M. Nicolau si fiul sau, Vladimir Nicolau, cel care ingrijeste acum editia. Postfata si fotografii de Vladimir M. Nicolau.
 
Martin Amis
Casa Intalnirilor
Editura Polirom
O poveste despre Gulagul sovietic, dar si despre conflictul tragic al protagonistului, indragostit fara speranta de sotia fratelui sau. Personajul central, detinut intr-un lagar din nordul extrem al URSS, ajunge tovaras de suferinta chiar cu fratele si rivalul sau, Lev, pe care il protejeaza si il urmareste obsesiv. Casa Intalnirilor este de fapt locul unde detinutilor din lagar li se permite la un moment dat sa primeasca vizite conjugale.
Venirea Zoiei, sotia lui Lev, o rusoaica trupesa, face ca in jurul acelei intalniri anume sa se teasa itele care leaga aproape toate intamplarile si destinele din roman. Traducere din limba engleza de Cristina Panaite.
 
Iolanda Miculescu
Misterul feminin si magia iubirii in opera lui Mircea Eliade
Editura Arvin Press
"La Mircea Eliade, misterul deriva atat din camuflarea sacrului in profan, cat si din alternanta fantasticului cu realul, iar magia este insusi farmecul enigmatic al iubirii a carei putere de atractie are efecte nebanuite. Iubirea este sugestie, telepatie, magnetism, vraja, obsesie, nebunie, anomalie." Dupa aceasta introducere, autoarea dezvolta subiectul in sapte capitole: exotismul erotic, puterea lubrica a sarpelui, kratofania spectrala, motivul dublului, iubirea ca joc magic, nostalgia paradisului, mythos si eros.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO