Ziarul de Duminică

Ce vezi, ce auzi, ce pastrezi

Ce vezi, ce auzi, ce pastrezi
17.03.2009, 15:56 39

 
Premiul Aripii stangi…
Steinar Lone, autorul traducerii in limba norvegiana a romanului Orbitor. Aripa stanga de Mircea Cartarescu, a fost distins cu Premiul pentru cea mai buna traducere literara din anul 2008, acordat de Uniunea Criticilor din Norvegia. Premiul a fost decernat in cadrul unei ceremonii desfasurate pe 5 martie 2009, la Litteraturhuset (Casa literaturii) de la Oslo.Orbitor. Aripa stanga a aparut la editura norvegiana Bokvennen, cu sprijinul Institutului Cultural Roman, prin Programul „20 de autori". Celelalte traduceri nominalizate au fost Toti cu plamanii legati de Juliana Spahr (trad. Gunstein Bakke si Ingrid Storholmen, Editura Samlaget), Binevoitoarele de Jonathan Littell (trad. Tom Lotherington, Editura Aschehoug) si Jurnale 1909-1923 de Franz Kafka (Arild Vange, Editura Gyldendal).
 
 
…si Premiul "Eugene Ionesco"
Au inceput inscrierile la Concursul de Dramaturgie Româneasca din cadrul celei de-a XV-a editii a Festivalului Dramaturgiei Românesti, care va avea loc intre 3 si 11 octombrie, la Timisoara. Piesele trebuie trimise intr-un plic cu specificarea "Pentru Concursul National de Dramaturgie Româneasca", pe adresa Teatrului National din Timisoara. Celui mai bun text i se va acorda Premiul "Eugene Ionesco". Juriul concursului va fi alcatuit din Dan Marius Zarafescu - presedinte, director general al Directiei Culturii si Cultelor in Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, criticii de teatru Cristina Modreanu, Anca Rotescu, Doru Mares, Ion Cocora si consilierii artistici ai teatrului National Timisoara Mariana Voicu si Stefan Iordanescu. Textele sunt asteptate la secretariatul Teatrului National Timisoara pâna cel târziu la 10 iunie 2009 (data postei).
 
 
 
Dupa paisprezece ani
Editura EST a reeditat, in conditii grafice deosebite, Anii treizeci.
Extrema dreapta romaneasca
, una dintre cartile de capatii ale lui Z. Ornea. La aparitie, in 1995, a fost prima carte care a discutat, pe documente, optiunile ideologice ale generatiei criterioniste, a prezentat pe larg miscarea legionara si sustinatorii ei si a infatisat lupta de idei care a marcat interbelicul romanesc. Dupa aproape  cincisprezece ani de cand a fost scrisa, desi chestiunea a fost mult studiata, cartea si-a pastrat actualitatea: analizele si concluziile ponderate ale lui Z. Ornea raman, in cea mai parte, valabile.
 
 
 
Praga celor patru identitati
 
Expozitia Shifting identities, semnata de artistele Olivia Mihaltianu, Alina Popa, Irina Gheorghe si Ioana Noveanu, care trateaza tema identitatii in postmodernism, este prezentata la galeria Institutului Cultural Român de la Praga, intre 12 martie si 8 mai. Lucrarile de foto-video si instalatie-obiect ale celor patru artiste dezbat conceptul de "celalalt", punând in discutie modul de percepere a diversitatii, a pluralismulului postmodern dintr-o perspectiva nu atât militant-feminista, cât feminina.
 
 
Monstrul de la B’estfest
Legendarul chitarist Carlos Santana va concerta la Bucuresti pe 4 iulie, in cadrul Festivalului B'estfest 2009. Santana se va alatura unor artisti precum The Killers, Thievery Corporation si Patrice (1 iulie), Ayo, Moby si Motorhead (2 iulie), Klaxons, Orbital, Franz Ferdinand si The Faint (3 iulie), The Charlatans si The Ting Tings (4 iulie), Manowar si Holyhell (5 iulie). Timp de mai bine de patru decenii, Carlos Santana a evitat cu succes incadrarea intr-un anumit gen muzical, a depasit bariere culturale si geografice si a transformat incarcatura pasionala a chitarei sale intr-una dintre cele mai renumite "semnaturi" muzicale din istorie. Muzicianul a devenit faimos in a doua jumatate a anilor '60, alaturi de trupa sa, Santana, in urma legendarului show sustinut in cadrul Festivalului Woodstock. Biletele pentru "Ziua Zero" a B'estfest si biletele de o zi (110 lei pâna pe 1 aprilie, 130 lei in perioada 2 aprilie - 30 iunie, 150 lei pe durata festivalului si la intrare), cele pentru Aftershock (100 lei si 150 lei, in functie de distanta fata de scena), precum si abonamentele pentru 2, 3 si 4 iulie (270 lei) sunt disponibile pe www.myticket.ro si in magazinele Diverta.
 
 
Amintiri in viitor
Filmul Amintiri din Epoca de Aur, produs de Cristian Mungiu, va deschide Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc intre 29 mai si 7 iunie, la Cluj-Napoca. Amintiri din Epoca de Aur este scris de Cristian Mungiu si regizat de acelasi alaturi de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Razvan Marculescu si Contantin Popescu. Pelicula ecranizeaza cele mai cunoscute legende urbane din România anilor '80, recuperând umorul care i-a ajutat pe români sa supravietuiasca perioadei. Printre filmele-eveniment ale acestei editii a TIFF se vor mai afla mult-apreciatul Gomorra al lui Matteo Garrone, Il y a longtemps que je t'aime cu Kristin Scott Thomas si Alle Anderen, revelatia Festivalului de la Berlin din acest an.
 
 
Un alt fel de studiou
Studioul International UNESCO de Teatru "Andre-Louis Perinetti" a fost inaugurat in urma cu o saptamana in Bucuresti, in prezenta unor personalitati precum presedintele UNITER, Ion Caramitru, si presedintele Consiliului International de Administratie al Catedrei UNESCO-ITI, Andre-Louis Perinetti. Din programul Studioului vor face parte spectacole precum 7 sinucideri, de Andrei Grosu, Scaunele, de Chris Simion, Gaitele, de Virgil Ogasanu, si Duende, de Ligia Matei. Studioul, situat pe Bulevardul Magheru nr. 27 (lânga Cinema Studio), are o capacitate de 95 de locuri.
 
 
Radio Romania Cultural anunta:
 
Luni, 23 martie, la Teatrul Odeon se va desfasura Gala Premiilor Radio România Cultural.Se vor acorda premii pentru zece sectiuni si trei premii speciale. La categoria „Poezie", nominalizatii sunt: Svetlana Cârstean cu volumul Floarea de menghinasiSebastian Reichmann, autorul volumului Mocheta lui Klimt. La "Proza" au fost nominalizate volumele: Zilele regelui de Filip Florian, Foxtrot XXde Razvan Petrescu, Ultimele insemnari ale lui Mateiu Caragiale insotite de un inedit epistolar precum si indexul fiintelor, lucrurilor si intâmplarilorin prezentarea luiIon IovansiFantoma din moara de Doina Rusti. La sectiunea „Film" au fost nominalizati regizoriiRaduMuntean pentru filmul Boogie, GeorgeDorobantu pentru Elevator siNae Caranfil, pentru filmul Restul e tacere. La "Teatru", nominalizarile sunt urmatoarele: MarcelIures, TompaGabor, AlexandruDariesi AndreiSerban. Nominalizatii la sectiunea "Arte plastice" sunt: pictorita AngelaTomaselli, artista decoratoare Daniela Frumuseanu, pictorul GheorgheIacob si graficianul MirciaDumitrescu. Pentru categoria "Muzica" au fost nominalizati violoncelista LauraBuruiana, violonistul AlexandruTomescu si pianista LuizaBorac. La sectiunea "Educatie si invatamint", lista nominalizarilor este urmatoarea: AuroraLuminitaStanescu, sefa sectiei Relatii publice, marketing cultural si programe educationale de la Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa"; ElenaTudor, asistent cercetator la Muzeul National de Geologie, coordonator al Proiectul scolar "Pamântul in trei cuvinte: minerale, roci, fosile"; Valentin Grigore, presedintele Societatii Astronomice Române de Meteori; AnaMariaIuga, cercetator la Muzeul Taranului Român, coordonatorul serilor culturale din seria Povestea vecinilor; si Biblioteca Metropolitana din Bucuresti – Filiala „Ion Creanga". Nominalizatii la sectiunea „Stiinta" sunt: general profesor doctorDumitruConstantinDulcan; RoxanaRadvan, doctor in fizica, directorul Centrului de restaurare a obiectelor de patrimoniu prin tehnici laser din Bucuresti; si NarcisAvarvari, doctor in chimie la Universite d'Angers din Franta. Publicatiile Suplimentul de cultura, Cuvântul si Observator cultural au fost nominalizate la sectiunea "Reviste si suplimente culturale". La categoria "Emisiuni TV" nominalizarile sunt: Parte de carte de la PRO TV, La portile ceriului si Arta.ro de la TVR Cultural.Cele trei distinctii speciale acordate de Radio România Cultural sunt: Premiul "In Memoriam Iosif Sava":Teodora Gheorghiu, solista a Operei de Stat din Viena; Premiul "Lux Mundi": poetul si traducatorul român stabilit in Franta Dinu Flamând (foto) si Premiul de Excelenta: prozatorul Mircea Horia Simionescu.
 
 
Nominalizari pentru Premiul Artes Mundi 2010
 
Premiul Artes Mundi, in valoare de 40.000 de lire sterline, este decernat o data la doi ani de Muzeul National din Cardiff, Tara Galilor. Anul viitor va avea loc a patra editie a acestei competitii, in care intra artisti in curs de afirmare din intreaga lume, fiind preferati cei care incearca sa aduca o viziune noua si proaspata asupra conditiei umane. Primii trei câstigatori au fost artistul chinez Xu Bing, artista finlandeza Eija-Liisa Ahtila si artistul indian N.S. Harsha. Pe lista scurta, de doar 8 artisti finalisti, a ultimei editii a fost inclus si tânarul si talentatul artist român Mircea Cantor (au fost facute circa 400 de nominalizari din 65 de state). 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO