Ziarul de Duminică

Cioran şi fascinaţia nebuniei

Cioran şi fascinaţia nebuniei
24.06.2010, 15:33 60

Dan C. Mihăilescu

Despre Cioran şi fascinaţia nebuniei

Editura Humanitas

Această carte care nu este, după mărturisirile autorului, decâtplănuita prefaţă la ediţia Cioran - "Scrisori către cei de-acasă"şi care a început să fie scrisă la Păltiniş, în căsuţa lui Noica,este rodul unei treceri prin sute de epistole şi cartoline carei-au ocupat lui Cioran aproape fiecare dimineaţă vreme de jumătatede veac. "Scrisoarea reprezintă în biografia literară a lui Cioranun capitol distinct, tulburător, cât se poate de bine-şocant.Cioran este cea mai frumoasă nebunie a literelor române. Cum să-irefuzi corespondenţa, adică iubirile şi furiile, îndoielile şiresemnarea, confesiunile sufocante de disperare, elanurile erotice,lecţiile de cuminţenie politică?"

Mary Higgins Clark

Unde eşti?

Editura Lider

De zece ani tânărul Kevin MacKenzie, în vârstă de 21 ani,student în drept la Duke University, a dispărut fără urmă. Dar înfiecare an, de Ziua Mamei, el îi dă telefon mamei, asigurând-o că ebine. În anul desfăşurării acţiunii romanului, la telefon intrevinesora tânărului, care îl anunţă că doreşte să-l găseasc cu oricepreţ. Romanul este povestea unei tinere care încearcă să elucidezemisterul tragediei prin care a trecut familia sa şi să reabilitezeimaginea fratelui său. Traducere de Lavinia Olteanu.

Antoni Casas Ros

Teorema lui Almodovar

Editura Vellant

Pe Antoni Casas Ros nu l-a vazut nimeni. Scriitorul a refuzat săapară în public în ultimii 15 ani, după ce un accident de maşinăi-a mutilat faţa. A locuit la Nisa şi Barcelona, iar azi trăieştela Roma. Cartea de faţă este primul său roman (scris în franceză!),distins în Spania, în 2008, cu premiul "Cel mai bun roman dedebut". Anul trecut i-a mai apărut la Galllimard un volum depovestiri, iar anul acesta un nou roman. "Teorema lui Almodovar"este un amestec de ficţiune şi autobiografie, un roman ambiguu.Punctul de la care începe este un accident de maşină în care eroul,un tânăr frumos şi sensibil, îşi pierde faţa, dar şi iubita.Traducere din limba franceză de Aurelia Ulici. Postfaţă deAlexandru Matei.

Justin Richards

Stăpânul dinozaurilor

Editura Corint junior

Traducere de Sorin Voinea. Justin Richards este autor a pestedouăzeci de romane şi povestiri non-fiction. A mai scris scenariiradiofonice, piese de teatru şi scenarii de televiziune. A redactatantologii de nuvele, a lucrat ca redactor tehnic şi este fondatorulşi redactorul unei reviste. Este bine-cunoscut pentru seria decărţi pentru copii "The Invisibile Detective" şi ca director deimagine al cărţilor de mare succes "Doctor Who", publicate deBBC.

Acţiunea cărţii de faţă se petrece în Londra epocii victoriene.Eddie Coţcaru Hopkins îi fură portofelul lui George Archer, dar nuare nici cea mai vagă idee că urmează să pătrundă în lumea sinistrăa zombilor, asasinilor şi hoţilor de cadavre. Lui George Archer,care nu este un cetăţean de rând, tocmai i se oferise o slujbă incadrul Departamentului Artefactelor Neclasificate - o secţieultrasecretă unde se investighează tot ce este bizar şiinexplicabil.

Dialoguri cu Amita Bhose

Eminescu este magnetul care mă atrage spreRomânia

Editura Cununi de stele

Cartea reuneşte interviurile acordate de Amita Bhose între anii1977-1991, avându-l ca subiect pe Eminescu. Primul contact cupoezia eminesciană, emoţia întâlnirii cu doamna ZoeDumitrescu-Buşulenga, parcursul inedit al tezei de doctorat,dificultăţuile dar şi satisfacţiile traducerii lui Eminescu înlimba bengali, indianismul lui Eminescu, analiza confluenţelordintre Eminescu şi Tagore, drumul neabătut al cercetării opereieminesciene, universalitatea poetului - sunt câteva dintre temeleabordate. Volumul cuprinde paisprezece interviuri. Cuvânt-înaintede Carmen Muşat-Coman.

Vasile Dâncu

Slove rurale

Editura Eikon

Poetul Vasile Dâncu, născut în 1939 în Runcu-Salvei,Bistriţa-Năsăud, a ajuns cu "Slove rurale" la cea de-a patra sacarte, care acoperă intervalul de creaţie 2001-2009. Surâzatoare şipoetică este precizarea că "această carte este sponsorizată dealbinele din stupii autorului, aproximativ trei milioane devietăţi", dar între file tonul este adesea de cântec funebru: "Treicimitire/ avem la noi în sat/ de-acolo nici unul/ încă n-aînviat.// În ele dorm plugarii,/ păstori vestiţi de oi,/ femeicândva focoase/ şi beţivi de soi.// Ştim mitul sublim/ cu Lazăr şiIisus./ Că nu-i greu la viaţă/ să fii readus.// Carnea nu ne spune/bunăoară/ ce chin pe el/ să moară a doua oară." Runcul tinde sădevină dintr-un nume de sat un nume de carte, unde "Sub alblinţoliu/ dealurile dorm/ iertându-i, uitându-i/ pe cei ce le-auarat." (Ioan Es. Pop)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO