Ziarul de Duminică

CULISE DE EDITOR / Din America in Japonia

CULISE DE EDITOR / Din America in Japonia
18.03.2009, 15:38 33

 
 
Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, o enorma productie de carte care copleseste de-a dreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale Ziarului de Duminica destinate cartilor, ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze asa incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La Cartea de literatura sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, o selectie. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. La fel se intampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegem, o data la doua saptamani, cate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica Avanpremiera. In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa ne prezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fie cumparata si citita si, in masura in care exista, sa ne dezvaluie avatarurile prin care a trecut editorul.
 
 
 
La Editura RAO se afla in pregatire Salvamarul, de James Patterson & Andrew Gross. Traducere de Adriana Lomnasan.
 
 
O carte pentru amatorii de romane politiste antrenante, cu actiune plina de suspans, ca si pentru fanii unor autori precum Sue Grafton ori David Baldacci. Apare in seria de autor James Patterson.
 
Dupa o copilarie plina de dificultati, viata salvamarului Ned Kelley pare sa o fi luat pe un drum fericit: este indragostit de Tess, cea mai frumoasa femeie din lume, si un milion de dolari pot sa fie ai lui cat se poate de usor. Banii reprezinta partea care i se cuvine din furtul unor opere de arta, tot ce trebuie sa faca fiind sa puna politia pe o pista falsa. Insa cand Tess este ucisa cu brutalitate si partenerii implicati in jaf sunt masacrati, Ned devine suspectul principal. Mult prea tarziu, isi da seama ca totul a fost o inscenare si ca tot ce poate face este sa fuga cat mai departe, ca sa-si salveze viata, incercand totodata sa descalceasca itele misterului. Pe urmele lui se afla insa nu numai FBI-ul, ci si cei din spatele organizarii jafului...
Scris intr-un ritm alert si oferind rasturnari de situatie neasteptate, pe care James Patterson este capabil sa le manuiasca la perfectie, Salvamarul este un thriller socant, scris de "unul dintre cei mai influenti autori americani din toate timpurile" (New York Times).
 
James B. Patterson s-a nascut pe 22.03.1947, in New York. A studiat engleza la Colegiul Manhattan si a publicat in 1976 primul sau roman, cu care a castigat Edgar Award. La inceputul anilor 1990, a lucrat ca director de publicitate pentru compania J.W. Thompson, inventand binecunoscutul slogan „Toys R Us Kid". Insa, la scurt timp dupa succesul romanului Along Came A Spider (1992), s-a retras din activitate si si-a dedicat intregul timp scrisului. Locuieste in Palm Beach, Florida. Cartile sale s-au vandut in peste 150 de milioane de exemplare. Detine recordul de titluri care s-au aflat in topul de bestselleruri al New York Times, cu 39 de carti. Primul autor care a fost prezentat drept caz de studiu de Scoala de Afaceri de la Harvard ca urmare a succesului inregistrat in vanzari. In 2004, Patterson a castigat distinctia Readers’ Choice Award din partea revistei Readers’ Digest, fiind desemnat cel mai citit autor. Alte premii obtinute: Edgar Award for Best First Mystery, 1976; BCA Mystery Guild's Thriller of the Year, 2003; International Thriller of the Year, 2005; International ThrillerWriter's ThrillerMaster Award, 2007.
 
Alte titluri ale seriei aparute la Editura RAO: Casa de pe plaja, Seria „Clubul fetelor de la Crime": 1-ul pe lista mortii; A 2-a sansa; Al 3-lea caz; 4 Iulie; Al 5-lea calaret.
 
Editorul cartii, Monica Nechiti, a ales acest titlu pentru faptul ca romanul urmareste linia de succes a scriiturii lui Patterson: capitole scurte, propozitii succinte si o intriga condensata.
 
 
La Editura Humanitas Fiction urmeaza sa apara Leslie Downer - Ultima concubina. Traducere din limba engleza de Ligia Caranfil.
 
 
Romanul este un bestseller international publicat in 24 de tari si nominalizat pe lista Romantic Novel of the Year.
Este cu putinta sa te indragostesti intr-o lume care nu cunoaste cuvantul „dragoste"? Sachi, aleasa sa fie, la cincisprezece ani, singura concubina a shogunului, chiar de catre sotia lui, printesa, va reusi. Insa fericirea lui Sachi se dovedeste vremelnica, la fel ca splendoarea calma ce domneste in palatul din Edo. La mijlocul secolului al XIX-lea, razboiul fratricid care izbucneste intre sustinatorii imparatului si cei ai shogunului naruie ziduri si lumi, gradinile, pavilioanele, operele de arta, giuvaierurile sunt mistuite de flacari, iar Sachi trebuie sa pribegeasca printr-o Japonie de nerecunoscut, invatand sa supravietuiasca. Alaturi ii vor fi insotitoarele credincioase de la palat, Haru cea descurcareata si gracila Taki, dar si misteriosul Shinzaemon, samuraiul proscris revoltat de lasitatea seniorului caruia i-a jurat credinta. O emotionanta poveste de iubire si o minutios documentata saga istorica, Ultima concubina este romanul unei duble metamorfoze: Sachi si lumea in care traieste se indreapta spre o noua viata.
 
„Lesley Downer imbina vastele cunostinte despre lumea nipona si viata femeilor nobile cu un fabulos har de povestitor" (The Japan Times).
Fascinata de cultura si civilizatia Tarii Soarelui-Rasare, Lesley a locuit cincisprezece ani in Japonia, documentandu-se pentru numeroasele lucrari dedicate acestei tari exotice. A debutat in 1989 cu o carte de calatorie, On the Narrow Road to the Deep North, careia i-au urmat trei carti remarcabile.The Brothers:The Hidden World of Japan’s Richest Family a fost declarata in 1995 New York Times Book of the Year.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO