Ziarul de Duminică

Despre rolul şi locul uneltelor de dormit în Balcani. GALERIE FOTO

Despre rolul şi locul uneltelor de dormit în Balcani/ de Ziarul de duminică

Despre rolul şi locul uneltelor de dormit în Balcani. GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

14.10.2011, 00:00 150

Seratele muzicale Lunaria

O nouă atracţie pentru iubitorii artei sunetelor, într-un loc încărcat de istorie şi frumuseţe: în aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", debutează prima ediţie a proiectului de educaţie muzicală - LUNARIA, în organizarea Radio Romania Cultural şi Biblioteca Centrală Universitară (foto 1). Luni 17 octombrie 2011, de la ora 19, Duo Cello Jaya (foto 2), alcătuit din violoncelistele Gabriela Bokor şi Alexandra Potângă şi Cvartetul de clarinete Konick (foto 3), alcătuit din instrumentişti ai Orchestrei Naţionale Radio: Vasile Mocioc, Cristian Petrişor, Andrei Theodoru şi Mihai Dina, vor oferi un regal muzical interpretând opusuri semnate de J.Haydn, G. Cervetto, J.B. Barrière, W.A. Mozart, L. Boccherini, J. Brahms, A. Dvorak, P.I. Ceaikovski, G. Bizet, J. Strauss, A. Piazzola, H.Mancini, P.Desmond, Glen Miller. Proiectul de educaţie muzicală - LUNARIA va mijloci 14 întâlniri între marea muzică şi iubitorii artei sunetelor. Seratele din Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", bijuterie arhitectonică, simbol cultural, istoric şi estetic românesc - se vor defăşura bilunar, lunea, în perioada octombrie 2011 - mai 2012. Printre invitaţi se numără: Cvartetul Consonantze, vibrafonistul Alexandru Anastasiu, chitaristul Costin Soare, flautistul Ion Bogdan Ştefănescu. Intrarea la seratele din aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" este liberă.


România, vedetă culturală la Torino în 2012

Preşedintele Fundaţiei pentru Carte, Muzică şi Cultură, domnul Rolando Picchione a anunţat oficial joi, 29 septembrie 2011, decizia organizatorilor Salonului Internaţional de Carte de la Torino (foto 4, 5) ca la ediţia din 2012 ţara invitată de onoare să fie România. Ţările care au beneficiat de acest statut la precedentele ediţii ale manifestării au fost: Israel (2008), Egipt (2009), India (2010) şi Federaţia Rusă (2011). Ţara noastră participă cu un stand naţional şi cu un bogat program de evenimente de la ediţia din 2009.

Organizatorul participării României la Salonul Internaţional de Carte de la Torino este Institutul Cultural Român, prin Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Centrul Naţional al Cărţii.

La ediţia de anul viitor a Salonului, unde ţara noastră va fi invitată de onoare, partenerii Institutului Cultural Român vor fi Asociaţia Italiană de Românistică (AIR) şi catedra de italiană a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti.

În anunţul său, preşedintele Rolando Picchione a adresat felicitări pentru prezenţa românească la ultimele trei ediţii ale Salonului şi a remarcat "creativitatea" programului de manifestări pe care Institutul Cultural Român l-a propus pentru ediţia de anul viitor. În acest sens, în afara unei bogate serii de manifestări în domenii care se încadrează în profilul manifestării (literatură, traduceri, biblioteconomie, politici editoriale etc.), România va fi prezentă la Torino în luna mai 2012 cu variate evenimente culturale (spectacole, expoziţii, concerte, întâlniri etc.), organizate de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia cu sprijinul Primăriei torineze, în cele mai importante instituţii din oraş, printre care Museo del Cinema şi Galleria d'Arte Moderna (GAM).

Cea de-a XXV-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Torino, la care România va fi ţara invitată de onoare, se va desfăşura în perioada 10-14 mai 2012.


Câştigătorii Bursei Enescu 2011 - 2012 la ICR Londra

Lansată în decembrie 2008 şi oferită unui student eminent de la Royal Academy of Music - RAM, (foto 6), BursaEnescu a fost extinsă începând din această toamnă şi către studenţii prestigioasei Guildhall School of Music and Drama - GSMD (foto 7). Aşadar, ICR Londra anunţă cei doi câştigători pentru anul academic 2011-2012: violonistul Konrad Elias-Trostmann, student RAM şi pianista Jinah Shim, studentă GSMD.

Studenţii au fost selectaţi pe baza recomandărilor RAM şi GSMD, care au cuprins un număr total de şase tineri şi talentaţi muzicieni: de la Royal Academy au participat la audiţii violoniştii Alanna Tonetti Tieppo, Konrad Elias-Trostmann şi Kristine Balanas, iar de la Guildhall pianiştii Walid El-Yafi, Erdem Misirlioglu şi Jinah Shim. În vederea selectării câştigătorului RAM, juriul a fost alcătuit din: Noel Malcolm - istoric şi biograf al lui George Enescu, Kim Sargeant - muzician şi conducător al European Youth Orchestra şi Cristian Perşinaru - violonist, şef de catedră şi decan la Trinity School of Music. Pentru selectarea câştigătorului bursei acordate GSMD Kim Sargeant a fost înlocuit de Remus Azoiţei - violonist şi profesor la RAM.

Bursa Enescu este un program al ICR Londra de promovare a creaţiei enesciene în Marea Britanie. Sunt eligibili studenţi la RAM şi GSMD, indiferent de naţionalitate, recomandaţi în urma unui riguros proces de evaluare coordonat de cele două importante instituţii britanice de studii universitare în domeniul muzical, cu impresionante reputaţii în lumea întreagă. Anual, RAM primeşte 700 de studenţi din 50 de ţări, iar la GSMD învaţă annual peste 800 de studenţi.

Câştigătorii Bursei Enescu pentru anul academic 2011-2012, Konrad Elias-Trostmann şi Jinah Shim, vor primi din partea ICR Londra câte 3.145 de lire sterline în sprijinul taxei de şcolarizare.


Experienţe de viaţă în vremuri în schimbare

Concursul de dramaturgie "Talking about borders" (foto 8) se adresează tuturor persoanelor născute în România, celor care trăiesc în România ori au cetăţenia română, sau celor care au trăit cel puţin cinsprezece ani în România.Un juriu internaţional compus din cinci membri din domeniul teatral selectează cea mai bună piesă înscrisă în concurs şi oferă un premiu de 3.500 EUR.

Se consideră parte din premiu: traducerea piesei în limba germană, publicarea ei într-o primă ediţie de 11.000 de exemplare şi o lectură publică. Câştigătorul va fi invitat la Viena. În plus, textul va fi prezentat publicului la Târgul de Carte de la Leipzig. Organizatorii asigură punerea în scenă a piesei.

Piesa va fi scrisă în limba română şi va fi depusă împreună cu o traducere în limba engleză. Versiunea în limba engleză este necesară doar în scopuri administrative.Un autor poate înscrie în concurs o singură piesă.

Piesa nu trebuie să fi fost deja publicată sau jucată. Piesa trebuie să trateze tema concursului "Vorbind despre graniţe: Experienţe de viaţă în vremuri în schimbare". Piesa trebuie să poată fi jucată cu maximum cinci actori. Piesa trebuie să fie completă (nu sunt admise schiţe sau fragmente). Înscrierea în concurs se va face până la data de 21 decembrie 2011, data poştei.

Documentele vor fi transmise la adresa Forumul Cultural Austriac, Strada Dumbrava Roşie nr. 7, Cod 020461, Bucureşti. Pe plic va fi înscrisă menţiunea "Drama Contest". Documentele pot fi transmise şi prin e-mail (la Subiect va fi menţionat "Drama Contest") la adresa contact@talkingaboutborders.eu. Câştigătorul va fi anunţat la sfârşitul lunii februarie 2012.

Ioan Es. Pop, un mare poet din Balcani

Marele Premiu al Festivalului Poeţilor din Balcani, desfăşurat la Brăila şi dedicat anul acesta culturii greceşti, a fost câştigat de poetul Ioan Es. Pop (foto 9). În cadrul festivalului au mai fost acordate: premiul pentru poezie greacă - câştigat de Maria Topali, cel pentru traducere de Elena Lazăr şi Premiul Opera Omnia - Arcadie Suceveanu, din Republica Moldova. Festivalul Poeţilor din Balcani, ajuns la a cincea ediţie, s-a desfăşurat în perioada 30 septembrie-1 octombrie. Ioan Es. Pop are în palmares premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România (1994), premiul Festivalului Naţional de Poezie de la Sighetu-Marmaţiei (1994), Premiul Academiei Române pentru poezie, Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Premiul ASPRO, Ordinul Meritul Cultural în grad de ofiţer (2004).Ioan Es. Pop a publicat de curând la Cartea Românească volumul Unelte de dormit. Cu 10 desene de Dumitru Gorzo (foto 10). Care sunt uneltele care pot aduce somnul unui suflet chinuit, risipind amintirile negre şi pornind timpul de la zero? Sunt cele presărate pe drumul pe care poetul îl ia mereu de la capăt, eliberându-se: poemele din noul volum, o carte aflată sub apăsarea desenelor unuia dintre cei mai valoroşi şi controversaţi artişti contemporani, Dumitru Gorzo, şi a celor două versuri de pe copertă: "istoria este poezia învingătorilor,/ iar poezia - istoria celor învinşi".


Stagiunea camerală ICR la Ateneu 2011

Stagiunea Camerală ICR la Ateneu(foto 11), un proiect al Institutului Cultural Roman derulat in parteneriat cu Filarmonica "George Enescu", aduce in aceasta toamna la Bucuresti interpreţi si formaţii de rasunet. Seria concertelor a fost deschisa la 18 octombrie 2011 de ansamblul de suflatori London Winds condus de clarinetistul Michael Collins, continua pe 22 noiembrie cu Ten Tors Orchestra, dirijata de Simon Ible, si se va incheia pe 7 decembrie cu Jordi Savall si Hespèrion XXI.

Aflata la a doua ediţie, Stagiunea camerala ICR la Ateneu isi propune sa constituie un spaţiu al intalnirilor intre repere sonore romanesti si lumea muzicala larga. In 2010, interpreţi romani consacraţi peste hotare concertau la Bucuresti alaturi de confraţi prestigiosi din strainatate. In 2011, Stagiunea aduce sub cupola Filarmonicii "George Enescu" ansambluri si muzicieni de renume in al caror repertoriu figureaza compozitori romani.

Pe 18 octombrie, clarinetistul Michael Collins a fost insoţit de ansamblul pe care il conduce - London Winds, una dintre cele mai importante formaţii de suflatori din lume. Programul cuprinde lucrari de Bartók, Barber, Mozart, Jean-Michel Damase, Farkas Ferenc si Dan Dediu.

Pe 22 noiembrie, Ten Tors Orchestra din Marea Britanie (dirijor Simon Ible), protagonista festivalului muzical Shadows of Romania de la Plymouth din noiembrie 2010, este prezenta in premiera pe secena Ateneului Roman, alaturi de solistii Ladislau Csendes, Alexandru Matei, Sorin Rotaru si Florian Mitrea, cu un program care include lucrari semnate de George Enescu si Doina Rotaru.

Pe 7decembrie, Ateneul va gazdui unui proiect muzical mult asteptat de publicul bucurestean: Istanbul. Dimitrie Cantemir - Jordi Savall, Montserrat Figueras, Hespèrion XXI si muzicieni invitaţi din Turcia.

Cei cinci membri ai ansamblului London Winds si dirijorul Simon Ible vor sustine si ore de masterclass laUniversitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.


Sunetul muzicii la Castelul Peleş

Sâmbătă 22 octombrie 2011, de la ora 17, violonistul Vlad Răceu (foto 12) şi pianista Octavia Marc (foto 13) , masteranzi ai Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj Napoca, propun melomanilor două opusuri de Robert Schumann şi Edvard Grieg.

Ambii muzicieni au perfomanţe impresionante: Vlad Răceu a câştigat concursurile internaţionale "Ştefan Ruha" şi "Remember Enescu", în timp ce Octavia Marc a obţinut Marele Premiu al Concursului "The Young Musician of the Year" - 2004, Edinburgh şi Premiul I şi Trofeul "Elizabeth Ritchie" la Concursul Festival din Edinburgh.

Recitalul se înscrie în cadrul Stagiunii "Sunetul muzicii" (foto 14), ediţa I, eveniment organizat de Muzeul Naţional Peleş, ExcesMusic şi Radio Romania Cultural.

Intrarea liberă. Accesul se face pe bază de invitaţie, care poate fi obţinută de la Muzeul Naţional Peleş, tel. 0244-310918, interior 150 - secţia Relaţii publice sau pe adresa de e-mail: concerte@peles.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO