Ziarul de Duminică

DOSARE DECLASIFICATE / Regele Carol I o intalneste pe Regina Victoria a Marii Britanii

DOSARE DECLASIFICATE / Regele Carol I o intalneste pe Regina Victoria a Marii Britanii

1. Regina Victoria; 2. Charing Cross din Londra

04.08.2009, 15:29 437
Conform ordinului regal, ministrul Romaniei la Londra si personalul Legatiei Romane nu au lipsit de pe chei in momentul in care o salva de artilerie a anuntat sosirea suveranului roman. Au mai fost prezenti generalul lord William Seymour, impreuna cu statul sau major, toti imbracati in tinuta de gala. O garda formata dintr-un batalion al Regimentului „Border" a prezentat onorul. Dupa acostarea vaporului, membrii Legatiei Romaniei si ofiterii Regimentului „Border" au urcat la bordul vasului pentru a-l saluta pe rege. A urmat inspectarea de catre suveranul roman a garzii de onoare. La final, regele si suita s-au urcat intr-un tren special, ajungand la Londra la 07.00 p.m.
Suveranul a fost asteptat in gara Charing Cross, aflata in centrul Londrei, de ducele de Edinburgh si de principele de Galles, prilej de a-i imbratisa calduros. Dupa o conversatie de cateva minute, Carol I a mers la Palatul Buckingham. Principele de Hohenzollern si principele Ferdinand au ramas la palatul ducelui de Edinburgh. Carol I a fost gazduit in Saloanele Belgiene, denumirea provenind de la Regele Belgiei, Auguste Beernaert (1884-1894), care le prefera atunci cand se deplasa la Londra. In seara aceleiasi zile, ducele si ducesa de Edinburgh i-au oferit regelui Carol I un pranz. Au mai participat principele de Hohenzollern, principele Ferdinand, principesele Maria si Victoria de Edinburgh. A urmat deplasarea augustelor persoane in loja regala de la Opera.
La 28 iunie, Carol I a dejunat la Palatul Buckingham, impreuna cu membrii Legatiei Romaniei, Ion Kalinderu, administratorul Domeniilor Regale, coloneii Robescu si Coanda. Insotit de suita sa, suveranul roman a asistat si la sedinta Camerei Lorzilor. In seara aceleiasi zile, la 08.30 p.m., Carol I a participat la un pranz de gala oferit in onoarea sa de principele de Galles la Marlborough House. Din cauza doliului de familie, au participat numai membrii Familiei Regale.
Peste numai o zi, la 29 iunie, Carol I a dejunat la Palatul Buckingham impreuna cu profesorul Max Muler, un vechi prieten de familie. Apoi, Carol I i-a vizitat pe membrii familiei regale care se aflau in Londra – ducele de Cambridge, marele duce si marea ducesa de Mecklenburg-Streliz. Seara, la 07.00 p.m., Carol I a mers la gara Paddington, de unde s-a urcat intr-un tren special cu destinatia Windsor, insotit de principele de Hohenzollern, principele Ferdinand, ducele de Edinburg, principesele Maria si Victoria. La gara, suveranul roman a fost asteptat de principele Christian de Schleswig-Holstein si principele Henry de Battenberg, ginerii reginei. O garda formata dintr-un regiment de infanterie a prezentat onorul, in timp ce fanfara intona imnul Romaniei.
Deplasarea pana la Palatul Windsor s-a efectuat cu trasurile. La intrarea principala a castelului, Carol I a fost asteptat de Regina Victoria (1837-1901), care i-a iesit in intimpinare imbratisandu-l, in timp ce suveranul roman i-a sarutat mana. Ilustrii oaspeti ai reginei s-au intrunit, in scurt timp, la un pranz de gala.
Carol I a vizitat, la 30 iunie, Castelul Windsor, participand apoi, impreuna cu suita sa, la un pranz de gala oferit de regina. Au mai fost prezenti ministrul Romaniei la Londra, ministrul Portugaliei, lordul Salisbury si sotia acestuia, contesa de Lathom, vicontele si vicontesa de Cambrook. Dupa pranz, oaspetii au fost invitati in saloane, unde regina l-a poftit pe ministrul Romanei, prin intermediul unui sambelan, la discutii. Cu acest prilej, regina si-a manifestat bucuria pentru alianta dintre cele doua case regale, „care va servi a strange legaturile deja existente".
La 1 iulie, Carol I s-a intors cu un tren special la Londra, primind la plecarea din Windsor aceleasi onoruri ca si la sosire. Seara a participat la un concert de gala, organizat la Palatul Buckimgam. Carol I a intrat in sala concertului oferind bratul sau principesei Christian de Schleswig-Holstein, care, in lipsa principesei de Galles, o reprezenta pe Regina Angliei. La concert au fost invitate 600 de persoane, membrii Corpului Diplomatic si elita societatii engleze. La final, Carol I a intrat in salonul cinei, accesul fiind permis numai membrilor Corpului Diplomatic, suitelor principilor care il insoteau si catorva personalitati engleze. Dupa cina, ministrul Romaniei la Londra i-a prezentat suveranului roman pe ambasadorii, ministrii si insarcinati cu afaceri straine in Anglia. La final, formandu-se cortegiul regal, Carol I s-a intors in salonul sau.
La 2 iulie, Carol I a vizitat docurile din Londra, unde a fost primit de directorii si inginerii companiei, care i-au explicat amanuntit modul de administrare si de functionare al Companiei. A urmat dejunul la Palatul Buckingham, unde a fost invitat si generalul Keith Fraser, ex-atasat militar englez la Bucuresti. Informat ca principele de Galle urma sa plece la tara, Carol I nu a ezitat sa-si ia ramas-bun de la acesta. Insotit apoi de principele de Hohenzolern, Ferdinand, ducele si ducesa de Edinburg si principesele Maria si Victoria de Edinburg, Carol I a vizitat Institutul Imperial. Cu acest prilej, si-a exprimat dorinta de a figura, pe viata, pe liste membrilor Institutului amintit. In aceeasi zi, Carol I a vizitat si Primaria Londrei, avand surpriza sa constate ca inca mai lucra unul dintre functionarii pe care ii intalnise cu prilejul vizitei sale din 1874. Seara, Suveranul roman a participat la un pranz de gala, oferit in onoarea sa de ducele si ducesa de Edinburg la Clarence House. Au mai participat, ca invitati, ambasadorul Rusiei si ministrul Romaniei la Londra.
La 3 iulie, Carol I a vizitat-o, impreuna cu suita, pe principesa Luise. Insotit de ministrul Romaniei la Londra, suveranul a participat la un pranz la castelul Hatfield, resedinta Lordului Salisbury, prim-ministru al Angliei, care il invitase cu prilejul dineului de la Windsor. Au mai fost prezenti contesa de Lathom, vicontele si vicontesa de Crambrook, ministrul Portugaliei, cateva persoane din inalta societate engleza si familia lordului Salisbury. Dupa dejun, oaspetii premierului britanic s-au plimbat cu trasura prin parcul Castelului Hatfield.
A doua zi, la 4 iulie, ora 08.00 a.m. Carol I a avut o ultima intrevedere cu ducele si ducesa de Edinburg si principesele Maria si Victoria. Insotit de principele de Hohenzollern, principele Ferdinand si ducele de Edinburg, cu suitele acestora, Carol I s-a deplasat la gara Charing Cross, unde si-a luat la revedere de la persoanele care au venit sa-l salute. Impreuna cu ministrul Romaniei la Londra si personalul Legatiei Romane, Carol I s-a urcat intr-un tren special, deplasandu-se la Dover, unde a ajuns la 10.00 a.m. La sosire a fost asteptat de Lordul William Seymour, care l-a condus pe vaporul special ce urma sa plece la Calais. Membrii Legatiei Romaniei au ramas la Dover, singurul care l-a insotit pe Carol I fiind generalul englez desemnat de Regina Victoria.
Regele Carol I a avut la Londra un program incarcat. Evident, nu a putut sa acorde audiente tuturor celor care i le-au solicitat. Asa se explica de ce, in perioada in care suveranul roman a locuit la Palatul Buckingham, tot corpul diplomatic si toate persoanele distinse din societatea engleza care se aflau in Londra au venit sa-si inscrie numele in Registrul Regal. Din aceleasi motive, regele Carol I a refuzat sa participe la un pranz oferit de marchizul si marchiza de Londondery si la un banchet oferit in onoarea sa la Primaria Londrei.
 
 

CATALIN PETRUT FUDULU (n. 15.09.1973). Doctor in istorie al Universitatii din Bucuresti (2006). A colaborat sau colaboreaza la revistele Angvustia, Acta Moldaviae Meridionalis, Document, Magazin Istoric, Historia (redactor in perioada 2002-2004), Dosarele Historia (redactor-sef  in perioada 2002-2004), Dosarele Istoriei, Monumentul, Sangidava si ValahicaZiarul de Duminica, insumand peste 250 de articole, publicate in periodice si volume colective, si peste 20 de comunicari la sesiuni de comunicari stiintifice. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO