Ziarul de Duminică

EVENIMENT / Ganditi-va la Teatrul din Caracal

EVENIMENT / Ganditi-va la Teatrul din Caracal

1. Teatrul National din Caracal a fost construit pe un teren in panta, dupa planurile arhitectului austriac Franz Bileck, intre 1896 si 1901, de catre antreprenorul italian Rizzieri Spaulenzi Mariani. Se caracterizeaza printr-o mare bogatie de ornamente, atat la interior, cat si la exterior. Imagine de epoca

15.04.2009, 14:52 151

 
E posibil? E adevarat? E poate o secventa dintr-un film SF?
Care va sa zica e criza deasa s-o tai cu cutitul, au inceput concedierile colective de ordinul sutelor si chiar miilor de oameni deodata, a cazut ditamai domeniul imobiliar (si nici cel bancar nu se simte prea bine), d-apai cultura, cultura ne trebuie acum!?, bugetele institutiilor culturale sunt bagate-n menghina – si-n timpul asta undeva in tara, intr-un oras modest, se redeschide cu mare pompa, exceptional renovat, un teatru. Un teatru!?
 
2009 minus 22 inseamna 1987. Adicatelea sistemul communist – care se gudura pe langa artisti ca sa-si perie un pic imaginea si care baga bani mai degraba in sali de spectacole decat in magazine alimentare, ca, de!, nu puteai organiza un spectacol omagial intr-o macelarie, fiindca ai fi creat confuzii –, sistemul ala, asadar, in penultima lui suta de metri, a inchis totusi un teatru, pe care capitalismul emergent nici vorba sa-l redeschida de-a lungul intregii perioade dumasian-brucaniene, si tocmai cand a cazut criza peste noi – ca-n rest eram ca-n sanul lui Avraam –, iata mandrete de teatru renascut!
Si unde? La Caracal, localitate atat de greu incercata de glumele rautacioase ale restului tarii si de imaginatia bolnava a unor botezatori de strazi. Ce palma frumoasa daduram denigratorilor!
Ei, bine, da, e adevarat, nu e dintr-un film SF. Este, in schimb, dintr-o zicala: "Omul sfinteste locul". Vorba valabila si-n criza crizei.
Teatrul National din Caracal a inviat cu doua saptamani inainte de Pasti, pe 2 aprilie, dupa mai bine de 22 de ani de tacere. Manifestarile reinaugurarii acestui edificiu monument istoric, care are 108 ani vechime si a carui constructie a inceput in secolul al XIX-lea, au tinut, ca-n basme, trei zile.
Mandrie arhitectonica a urbei, proiectata de austriacul Franz Billek, inaltata in stil eclectic, cu accente neobaroce si neorenascentiste, teatrul renascut a concentrat asupra sa toata emotia orasului.
Trei seri la rand, sala a fost plina – cum altfel! N-au lipsit fostul si actualul premier, presedintele Senatului, ministrul Culturii si doi predecesori ai sai, alaturi de oamenii de cultura.
Spectacolul din ziua de sambata, 4 aprilie, Straini in noapte, regizat de Radu Beligan, i-a prilejuit celui mai iubit dintre actori, Florin Piersic (protagonist, alaturi de Emilia Popescu), marturisirea: "As vrea ca toate teatrele din Romania sa arate ca acesta".
De altfel, Radu Beligan a fost prezent personal la manifestari, unde – la peste 90 de ani – a tinut conferinta Confesiuni despre arta si viata si a spus: "Daca m-ati facut cetatean de onoare, am sa va stau pe cap de acum inainte". In aceeasi seara, pe scena a urcat si cel mai iubit dintre olteni, Tudor Gheorghe.
Uitati macar o clipa de stirile cu morti, rapiti, rapiri si sechestrari. Ganditi-va cu drag la Teatrul din Caracal. Ceea ce s-a intimplat e dovada ca spiritul e mai tare decat materia.
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO