Ziarul de Duminică

EVENIMENT / Metropolitan Opera: Live in HD…

EVENIMENT / Metropolitan Opera: Live in HD…

Secvenţe din La Cenerentola pe scena MET

07.05.2009, 15:15 67

Din 2009, România a devenit a 30-a ţară din lume care preia in sala de cinema transmisiile live ale spectacolelor Operei Metropolitan, incepând cu a doua stagiune a acestei idei cu totul originale a lui Peter Gelb, directorul general al scenei newyorkeze. In perioada ianuarie-mai, au putut fi văzute astfel şi in România şase transmisii din cele 11 ale stagiunii 2008-2009, sub sigla deja consacrată la nivel internaţional, The Met: Live in HD, sala nr. 1 a noului mall Liberty Center adăugându-se celor 800 de cinematografe din intreaga lume in care se transmit aceste spectacole, care pentru a compensa diferenţa de fus orar faţă de Europa, au loc la New York la prânz.

Am fost personal in sala de la Lincoln Center şi trebuie să recunosc că, in pofida avantajelor evidente când este vorba despre contactul pe viu cu spectacolul de operă, distanţa faţă de scenă in cazul unei săli imense generează un anumit tip de frustrare. Acest sentiment dispare când vezi astfel de transmisii in cinematograf, realizate la o calitate tehnică şi artistică excepţională. Iar posibilitatea de a vedea de aproape jocul actoricesc al titularilor compensează, in mod clar, faptul că lipseşte atmosfera sălii de spectacol.
High Definition, tehnologie digitală, sunet surround, toate se vor regăsi in transmisia venind de la teatrul din Lincoln Center către The Light Cinema şi in acest week-end, mai precis sâmbătă, 9 mai de la ora 20, când norocoşii posesori ai unui bilet (biletele au fost demult epuizate) vor putea vedea Cenuşăreasa de Rossini cu Elina Garanca in rolul titular. O distribuţie internaţională de specialişti in bel canto i se alătură acesteia in povestea rossiniană a Cenuşăresei. Mezzo-soprana letonă a debutat cu succes la Met in stagiunea trecută in Rosina din Bărbierul din Sevilla. Alţi doi artişti specializaţi in acest gen de repertoriu apar pentru prima dată in aceste roluri la Met: Lawrence Brownlee in Don Ramiro şi Alessandro Corbelli in Don Magnifico, Maurizio Benini dirijând această operă pentru prima dată in cariera sa la Met. Producţia este semnată de Cesare Lievi.
Despre formidabila Elina Garanca, New York Times scria "Ms. Garanca este foarte autentică. Zveltă, graţioasă şi cu simţ al umorului… » Ea va apărea şi in stagiunile următoare la Met in diverse roluri, evoluţia ei in Nicklausse din Povestirile lui Hoffmann, urmând să fie transmisă in seria The Met: Live in HD.
La Cenerentola a putut fi ascultată de milioane de persoane in intreaga lume in această stagiune in cinematografe, la radio sau prin Internet, prin intermediul platformelor de distribuţie pe care Met le-a realizat cu diferiţi partneri. Spectacolul din 9 mai este ultimul al celei de-a doua serii The Met: Live in HD. Thomas Hampson este gazda transmisiei, care poate fi urmărită in Europa, Australia, Africa şi Asia.
Sub conducerea lui Peter Gelb in calitate de director general şi a lui James Levine in aceea de director muzical, Metropolitan Opera din New York a avut o serie de iniţiative gândite pentru a-şi lărgi audienţa şi a revitalita audienţa repertoriului companiei. In stagiunea 2008-2009 a fost marcată aniversarea a 125de ani de la infiinţarea companiei, prin şase producţii noi, 18 reluări şi ultimele reprezentaţii ale producţiei lui Otto Schenk cu ciclul Inelul nibelungilor de Wagner sub bagheta lui Levine. Noile producţii sunt premiera companiei cu Doctor Atomic de John Adams, La Damnation de Faust de Berlioz, Thaïs de Massenet, La Rondine de Puccini, Il Trovatore de Verdi şi La Sonnambula de Bellini. 
 
 
-Seria The Met: Live in HD a avut mai mult de 935 000 spectatori in sezonul 2007- 2008, cea de-a doua ediţie a seriei, ceea ce reprezintă mai mult decât numărul de spectatori care au vizionat spectacole in sala de operă (pentru 2008-2009 statisticile nu sunt incă disponibile).
-  8 spectacole sunt deja disponibile pe DVD la casele de discuri EMI şi Universal.
-  The Met: Live in HD a fost premiată la Premiile EMMY pentru Tehnologie şi Inginerie pentru "neintreruptă transmisie in HD in cinematografele din lumea intreagă, dovedind dezvoltare şi inovaţie in tehnologia de transmisie".
-In sezonul 2008- 2009, producţiile The Met: Live in HD au putu fi văzute in peste 850 de cinematografe echipate digital din 31 de ţări din intreaga lume.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels