Ziarul de Duminică

Galeria de proza in haine noi

07.04.2006, 00:00 19

Cam in vremea in care pregateam textul despre "familia de colectii" publicat in numarul 12 (294) al "Ziarului de duminica", Editura Leda a Grupului Editorial Corint lansa pe piata un grup de patru romane din colectia "Galeria de proza", intr-o haina noua: format mic, practic de buzunar (ce se va intampla cu surata "Leda clasic de buzunar"?), coperte calde aurii (datorate lui Corneliu Radu si Corinei Roncea). Insa toate observatiile exprimate de noi in amintitul articol se mentin - si indeosebi cea majora: care sunt criteriile care departajeaza aceasta colectie de celelalte ale editurii? Au aparut:



Carsons McCullers - In vara aceea verde... Un roman din 1946, premiat in 1950, pus in scena in 1950 si ecranizat in 1952 si 1997. Cartea urmareste cele trei etape ale crizei din viata unei fetite de doisprezece ani care tanjeste sa evadeze din oraselul ei sudist, fara succes. Traducere de Maria Valer.



Jerome K. Jerome - Arta de a NU scrie un roman. O carte care continua seria operelor umoristice ale autorului, de data aceasta pornind de la dorinta a patru prieteni de a realiza impreuna un roman care sa inmagazineze toata intelepciunea si experienta lor de viata. Traducere de Lia Decei.



Alejo Carpentier - Harpa si umbra. Un roman tur de forta, construit in jurul figurii lui Cristofor Columb si avand drept pretext narativ demersul de a-l canoniza pe marele explorator, demers initiat de Papa Pius IX. Impostura si incertitudinile personajului sunt sublimate de maretia finala a actiunilor lui. Traducere de Andrei Ionescu.



Bernard Malamud - Carpaciul. Traducere si note de Antoaneta Ralian. Romanul a aparut in 1966 si a primit doua premii nationale. Actiunea se petrece in Ucraina anului 1911, intre revolutia din 1905 si caderea ultimului tar, intr-un Kiev care clocoteste de tensiuni sociale si antisemitism. Malamud, fiul unor emigranti rusi, a fost unul dintre cei mai importanti scriitori americani postbelici. (S.T.)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels