Ziarul de Duminică

Ghidul femeilor frumoase din Paris

Ghidul femeilor frumoase din Paris
08.08.2008, 14:19 82

Ghidurile care il sfatuiesc pe turist ce sa vada la Paris sunt nenumarate. Tot felul de autori au scos asemenea lucrari pentru a le explica turistilor ce sa viziteze: monumente importante sau locuri secrete, bulevarde celebre sau strazi disparute, gradini splendide sau curti interioare ascunse si asa mai departe.
Exista un ghid al Parisului insolit, un altul al locurilor unde se poate picnina in orasul luminilor, un altul al Parisului subteran (canale, catacombe, tuneluri si grote - vestigii ale fostelor cariere). Ca sa nu mai vorbesc despre ghidurile in care vizitatorului ii sunt sugerate adrese de restaurante sau de magazine ieftine. Tone de ghiduri s-au scris, mai ales in ultimii 50 de ani, despre Paris. Deasupa acestui morman straluceste insa, de o vreme, unul care mi-a ramas la suflet: Ghidul femeilor frumoase din Paris, aparut la Editura Robert Laffont. Autorul sau, Pierre-Louis Colin, in varsta de 34 de ani, un veritabil admirator al sexului frumos, a avut nevoie de cativa ani ca sa-si duca la bun sfarsit lucrarea. Dupa cum marturiseste in mai multe interviuri, acest "contemplator" al femeilor a explorat sistematic "terenul": timp de luni in sir a studiat prezenta feminina la Paris fie de pe terasele cafenelelor, fie plimbandu-se prin magazine de lux si prin piete, fie strabatand diversele arondismente pentru a identifica locurile in care pariziencele innobileaza cu precadere orasul. Ghidul sau nu este in nici un caz unul destinat celor care vor sa "agate" femei sau celor ce cauta sugestii pentru aventuri erotice ori pentru viata de noapte. Nu, pentru Pierre-Louis Colin, pariziencele sunt... fiintele care confera viata si tandrete Parisului. El le priveste si le identifica mai degraba ca pe niste elemente estetice intr-un oras care are deja o mare reputatie la acest capitol.
Deci, pentru exemplificare, daca ajungeti la Paris si vreti sa vedeti femei frumoase in rochii superbe si cu palarii senzationale, faceti sambata turul primariilor de arondisment unde se oficiaza casatoriile. Si veti fi rasplatit, spune autorul ghidului. Sigur, doamne din lumea buna, burgheze puse la patru ace, arborand palarii, saluri si alte elemente de recuzita de o mare finete, pot fi vazute si in alte locuri, in tribunele hipodromurilor unde se tin cursele de cai, la Opera sau in cartierul modei din jurul Palatului Elysee.
Fiecare cartier parizian are o dominanta feminina, considera Pierre-Louis Colin. Cartierul Latin, de exemplu, este paradisul studentelor provocatoare prin insolenta lor, decomplexate si aproape toate indragostite...
Zona bisericii Madelaine este mai degraba un spatiu chic: acolo pot fi vazute, imbracate cu sobrietate, dar cu ce gust in acelasi timp, in primul rand femeile care lucreaza la firme si in birouri. Chiar de la statia de metrou Concorde, ne informeaza Pierre-Louis Colin, cel pornit in cautarea frumusetii feminine va simti in aer efluvii de parfum Guerlain sau Dior.... Pentru cautatorul de comori feminine, deci, traseul este deja marcat: se ia dupa parfum, iar privirile sale vor descoperi femei in taior si cu fuste discret despicate, femei uneori grabite, dar al caror mers este un balet datator de sens pentru spatiul urban.
Pariziencele au insa de multa vreme o reputatie unica... Ele sunt primele femei din lume care s-au emancipat total si care au tras sforile in viata politica inca de pe vremea cand nu aveau drept de vot. In secolul al XIX-lea, Balzac le aducea un omagiu pariziencelor spunand: "Sunt niste flori rare intr-un univers plin de vulgaritate. Nici o femeie din lume nu stie sa mearga cu gratia, libertatea si siguranta de sine ale unei parizience. Cand o englezoaica incearca sa imite o parizianca, efectul este cel al unui soldat care ataca o baricada".
In ghidul sau despre frumoasele parizience, Pierre-Louis Colin ne mai da si alte sfaturi subtile: niciodata nu este mai proaspata, mai calda si mai frematatoare parizianca decat sambata dimineata cand se duce sa-si cumpere bagheta si croasantul la brutarie si iese oarecum neglijenta, inca adormita, fara sa-si mai fi pus sutienul pe sub tricoul tras in graba pe ea... Sau, ne intreaba el: stiti cand infloreste Parisul cu adevarat? Primavara, bineinteles, dar nu din cauza copacilor, nu, ci pentru ca pariziencele ies in sfarsit cu picioarele goale (a nu se intelege desculte).
Ghidul lui Pierre-Louis Colin este unul de cautare a fericirii urbane... Un ghid care pastreaza in suspensie urmatoarea intrebare: o fi oare Parisul cel care le face pe parizience sa fie atat de frumoase sau invers, pariziencele sunt cele care fac ca Parisul sa fie atat de agreabil?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO