Ziarul de Duminică

Însemne ale României moderne/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

23.01.2014, 23:40 74

Însemne, chipuri, imagini ale României moderne veţi descoperi în prima licitaţie din 2014 a Casei Goldart-Ghildush. Dedicata Zilei Unirii, această sesiune reuneşte deopotrivă artă plastică şi artă decorativă, cărţi şi documente semnificative pentru cultura şi civilizaţia românească, aşa cum s-au configurat începând din secolul al XIX-lea. De la desene şi litografii reprezenatndu-i pe paşoptişti, la volume, publicistică şi acte oficiale dedicate unor întemeietori de neam şi ţară, documentele selectate de organizatori se vor o oglindă ilustrativă pentru procesul de edificare a României reînnoite, a valorilor impuse de ctitori responsabili şi progresişti.

Segmentul de arte decorative vă invită să decoperiţi obiecte exemplificatoare pentru arta de a trăi a elitei româneşti de la sfârşitul sec. al XIX-lea şi din prima perioadă a sec. XX : o elegantă garnitură de salon neorococo, mici obiecte de toaletă, servicii de masă atractive, vase Galle, Lalique, Daum Nancy, Murano etc. dar şi miniaturi şi obiecte orientale pot oricând reconstitui universul rafinat din casele bunicilor şi străbunicilor noştri.

Diversificate ca genuri şi manieră, grafica şi pictura reunite acum sunt cât se poate de elocvente pentru amplitudinea artelor în România moderna. În actuala licitaţie sunt reunite valoroase opere: de la grafica lui Theodor Aman, întemeietorul Şcolii de Arte frumoase din Bucureşti (aniversăm anul acesta 150 de ani de la crearea acestei institutii) la pictura marilor noştri artişti Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Camil Ressu, Octav Bancila, Nicolae Vermont. Licitaţia va fi organizată luni 27 ianuarie, la Hotel Intercontinental, sala Rapsodia.

Expunerea acestor lucrări se face în cel mai fericit mod, într-o casa de patrimoniu. Începând cu acest an, GOLDART-Ghildush îşi invită oaspeţii să participe la evenimentele sale artistice într-un nou sediu, pe Str. I. L. Caragiale 7bis (adresa de corespondenţă Intrarea I. L. Caragiale 1), fostă reşedinţă a Primarului Bucureştiului din anul 1920, Matei Gheorghe Corbescu. Casa este proiectată de arhitectul Petre Antonescu, cel care a conceput si Arcul de Triumf (1922-1932) la iniţiativa aceluiaşi primar şi este o clădire remarcabilă, aflată pe lista de patrimoniu a Ministerului Culturii, un spaţiu luminos şi primitor, cu parfum de epocă, încărcat de istorie şi artă.

Expoziţia poate fi vizitată de luni 20 până sâmbătă 25 ianuarie între orele 11.00-19.00 la sediul din Str. I. L. Caragiale 7 bis, iar luni 27 ianuarie de la ora 09.00 la ora 12.00.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO