Ziarul de Duminică

Insistenţă pe sex/ de Stelian Ţurlea

Insistenţă pe sex/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

04.11.2010, 23:41 20

Ultimele două apariţii din de-acum faimoasa colecţie a EdituriiHumanitas fiction Raftul Denisei - coordonată cu dibăcie de DenisaComănescu - merită atenţie aparte atât prin numele autorilor,scriitori cu anume faimă, chiar premiaţi, deschizători de drumurinoi şi imitaţi, cât şi prin subiecte şi cu deosebire un fel deobsesie pentru sex. Fireşte, acţiunea se desfăşoară în aşa fel şipersonajele acţioneză într-un mod care justifică o asemeneainsistenţă - într-una dintre cărţi e descris un mediu suburban,dominat de droguri şi beţii şi în care aberaţiile sexuale sunt laele acasă, iar în celălalt, dimpotrivă, dar eroul, un medicpsihiatru, e nevoit să asculte obsesiile pacienţilor, copleşitorsexuale, şi ajunge să se molipsească. Ambele romane, bine scrise dealtfel, dar gusturile nu se discută, aparţin unui curent care paresă domine la ora actuală în Apus. Şi nu numai.

Hubert Selby Jr. - "Ultima ieşire spre Brooklyn". Traducere deAdrian Buz.
Hubert Selby Jr. (1928-2004) este unul dintre scriitorii-fetiş aiAmericii. A avut o viaţă agitată, la 15 ani a renunţat la studii şis-a angajat în marina comercială americană, particpând la al doilearăzboi mondial, A făcut turbeculoză, a suferit câteva operaţii şi arămas fără un plămân şi 11 coaste. A început să scrie când adevenit dependent de morfină. În 1961 i s-a intentant primul procespentru obscenitate, după publicarea nuvelei "Tralala", care adevenit în 1964 un capitol din romanul de debut, cel de faţă, romanacuzat de obscenitate în Marea Britanie şi interzis în Italia. Ascris foarte mult, a câştigat din scenarii de film şiteleviziune.
"Acest roman va exploda ca un proiectil diabolic şi va fi citit cuînfrigurare şi peste o sută de ani", scria Allen Ginsberg despreprima carte a lui Hubert Selby Jr. La peste patru decenii de lapublicare, "Ultima ieşire spre Brooklyn" confirmă spusele poetuluiamerican. Suscitând reacţii extreme încă de la apariţie, de lacontestări furibunde la veneraţie pură şi necondiţionată, "Ultimaieşire..." aduce pentru prima oară la lumină universuldezmoşteniţilor Americii, o lume trezită din Marele Vis American larealitatea crudă şi fără speranţă. Din ea fac parte Tralala,prostituata care îşi ratează unica şansă la fericire, Harry,muncitorul ce descoperă în timpul unei greve adevăruri deneconceput despre sine, Georgette, travestitul condamnat la iubirisordide, Vinnie, bătăuşul fără scrupule pentru care suferinţacelorlalţi este singurul divertisment. O carte populată de efigiileunei umanităţi pentru care alcoolul, drogurile şi violenţa suntsingurele soluţii şi perspective. Criticii au spus că acest romanreprezintă, alături de romanele lui Burroughs şi Kerouac, actul denaştere al unei noi literaturi.

Hanif Kureishi - "Am ceva să-ţi spun". Traducere din engleză şinote de Ariadna Grădinaru. O carte în care, în jurul eroului, unmedic psihiatru, roiesc zeci de personaje, cele mai multe obsedatesau dezechilibrate, şi care ajung să-l influenţeze şi pe cel cărorali se confesează. O lume britanică şi londoneză la polul opusmorgăi romanelor elisabetane, care, chiar dacă nu e adevărată întrutotul, are o doză copleşitoare de realitate. Scriitorul este unbritanic cu origini pakistaneze, foarte cunoscut şi premiat pentruscenariile sale. Eroul este un bărbat care îmbătrâneşte, care ştiesă rezolve problemele pacienţilor, dar nu are niciun talent să-şipună ordine în propria viaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO