Ziarul de Duminică

Insomniile Marinei Almăşan/ de Stelian Ţurlea. GALERIE FOTO

Insomniile Marinei Almăşan/ de Stelian Ţurlea

GAERIE FOTO

Autor: Stelian Turlea

14.02.2013, 23:59 141

Sylvia Plath

Selected poems

Poeme alese

Editura Paralela 45

Traducere din limba engleză, prefaţă şi repere biobibliografice de Elena Ciobanu. Creatia Sylviei Plath are o evoluţie stilistică şi tematică marcată de două mari perioade de creaţie. Etapa timpurie este asociată cu textele din volumul "Colosul şi alte poeme", publicat în 1960, însă poemele care îi vor aduce faima poetei sunt cele cuprinse în colecţia postumă "Ariel". Volumul de faţă cuprinde, în ordine cronologică, un număr de poezii reprezentative din perioada de început şi din cea premergatoare febrilei perioade de creativitate din octombrie 1962, alături de toate poemele din "Ariel" şi toate poemele scrise din 1963, în cele câteva săptămâni înainte de tragica sa moarte.

J.M.Coetzee

Miezul verii

Scene de viaţă provincială

Editura Humanitas fiction

Traducere din limba engleză şi note de Irina Horea. "Reîntors în Africa de Sud după studiile în America şi Europa, John Coetzee locuieşte cu tatăl lui în cea mai modestă locuinţă a cartierului rezidenţial Tokai. Trăind din expediente, bărbatul acum matur se izolează tot mai mult de semeni, dar această însingurare dă naştere cărţilor, căci detaşarea aparentă ascunde o privire atentă şi lucidă.
Personajul-scriitor Coetzee nu mai este însă observat de naratorul dedublat, ca în primele două volume ale trilogiei Scene de viaţă provincială: istoria sa este acum reconstituită de un exeget al operei sale; acesta recompune, din mărturiile celor care l-au cunoscut, dar nu au reuşit niciodată să-l înţeleagă pe John, portretul unei sensibilităţi exacerbate, ce nu-şi mai găseşte alinarea nici în spaţiul edenic al fermei bunicilor, nici alături de femeile în faţa cărora a îndrăznit să-şi dea jos masca taciturnă."

Vlad Moldovan

Dispars

Editura Cartea românească

"Dispars - ne declara autorul - este primul volum care urmează debutului cu Blank din 2008. Rezultantă a ultimilor patru ani - acesta dezvoltă intensiv câteva din dimensiunile anunţate în debut, introducând încă câteva apărute pe muchia acestei perioade. Fiind primul volum eliberat de tensiunile oricărui început este şi cel care se apropie, până în prezent, într-un mod conştient de nulceul tare a ceea ce consider demn pentru poezie. E un volum care s-a scris uşor şi care mi-a oferit unele dintre cele mai plăcute şi consistente experienţe poetice de până acum. Cu el am atins şi câteva marcaje stilistice formulate de-a lungul acestui traiect poetic. Nu rămâne decât să sper că se vor găsi şi alţii, câţiva care vor şti ce să facă cu bucuria care s-a inserat în naşterea acestei cărţi."

James Patterson & Chris Tebbetts

Generala: cei mai naşpa ani din viaţa mea

Editura Corint junior

Traducere din limba engleză de Iaromira Popovici. Ilustraţii de Laura Park. O carte "de citit" şi "de privit" totodată, fiecare capitol e bogat ilustrat, semănând aproape cu o bandă desenată. E povestea unui puşti de clasa a VI-a de gimnaziu, spusă la persoana întâi, cu ironie şi detaşare, într-un limbaj cool plin de comparaţii vizuale, care îi va atrage pe cititorii copii. În valul de lietratură cu dragoni, vampiri şi ţinuturi fantastice, această poveste din viaţa reală, într-un orăşel tipic american, care nu se remarcă prin nimic, este de-a dreptul reconfortantă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO