Ziarul de Duminică

Literatura sarbilor din Romania (V)

21.07.2006, 18:44 67

Printre scriitorii care au cultivat cu succes diferite genuri literare este si Neboisa Popovici (Nebojsa Popovic), profesor, critic literar, prozator si autor de versuri pentru copii, nascut in 1929, la Saravola, si decedat la Timisoara in 1997. Toata viata a lucrat in domeniul didactic, fiind invatator in cateva sate dunarene, apoi profesor la Liceul filologic din Timisoara (1953-1989, pana la pensie).
A fost foarte activ in viata literara, numarandu-se printre fondatorii primei reviste literare a sarbilor din Romania, Knji?evni ?ivot/ Viata literara, fiind si primul ei redactor (1957-1958). Multi ani a fost membru al redactiei acestei reviste si fidel colaborator. A debutat cu critica literara in 1955, la ziarul Pravda/ Dreptatea si in revista Narodna kultura/ Cultura populara. A scris in limba sarba, a tradus din rusa si romana. A publicat zece carti: doua volume de reportaje (primul, debut editorial, in 1964), patru carti de proza scurta, un volum de critica literara intitulat Knjizevni osvrti/ Recenzii literare (1977), trei volume de literatura pentru copii (doua de proza si unul de versuri), o trecere in revista a prozei sarbesti din Romania (cu doi colegi din Serbia), sub titlul Jabuke sa vrha/ Mere de pe varfuri, Belgrad-Kikinda-Timisoara, 1991. Aceasta carte e cea mai cuprinzatoare prezentare a prozei sarbesti in tara de origine. Postmortem, Ivo Muncean (Ivo Muncan), unul dintre apropiatii lui, a redactat un volum din textele inedite ale lui N. Popovici, cu titlul Obala sve dalje/ Malul tot mai departat, Timisoara, 1999.
Cand privim opera lui Neboisa Popovici e necesar sa mentionam ca el a fost autorul unei carti de critica literara intitulata Recenzii literare (1977), volum in care a adunat 25 de recenzii despre scriitori contemporani, confratii sai, si al unui volum de poezie pentru copii, Du?kove zgode i nezgode/ Cazurile si necazurile lui Dusco, Bucuresti, 1975. Pentru volumul de versuri Pahuljice/ Fulgii (1982) a fost premiat de filiala timisoreana a Uniunii Scriitorilor din Romania. Proza si poezia lui au fost traduse in romana (Toamna, casa si paunii, Timisoara, 1996) si maghiara.
Profesor universitar, lingvist si critic literar, Jivco Milin/ zivko Milin s-a nascut in 1937, la Cralievat, judetul Timis. Cariera sa de profesor a inceput la Deta si a continuat la Timisoara, unde autorul lucreaza si acum (din 1970), la Facultatea de Filologie. Si-a luat doctoratul cu teza Circulatia manuscriselor slavone sarbe si a scrierilor sarbesti in Tarile Romane (1978).
A publicat pana in prezent cinci carti: Kriticki ogledi/ Eseuri critice, Bucuresti,1988; Odabrani osvrti/ Recenzii alese, teza de doctorat deja mentionata, Timisoara, 1999, Studii de slavistica, Timisoara, 1998, Lexiconul scriitorilor sarbi din Romania, in limba sarba, Timisoara, 2004, in care a prezentat peste o suta de personalitati din cadrul minoritatii sarbilor din Romania care au publicat macar o carte dupa 1949. A scris circa saizeci de eseuri stiintifice si peste o suta de recenzii. Milin se ocupa, in primul rand, de cercetarea relatiilor sarbo-romane culturale, literare si lingvistice. A participat la intalniri bilaterale desfasurate la Zrenjanin (1974), la Bucuresti (1976 si 1982), la Secanj (1994), la Begeiti (1995) si la Novi Sad (2000). Jivco Milin este unul dintre cei mai cunoscuti slavisti romani (presedinte al filialei timisorene si vicepresedinte al Comitetului national al slavistilor din Romania).
Milin a fost membru al redactiei revistei Knjizevni zivot (1974-1989), secretar stiintific al revistei Analele Universitatii din Timisoara (1976-1990), membru in redactia revistei Probleme de filologie slava (1993-2002) si face parte din conducerea publicatiei Romanoslavica (inca din 1996).
Scrie in sarba, romana si rusa. Textele in limba sarba le semneaza cu Jivco, iar alte texte ale lui sunt semnate cu Jiva. Debutul lui literar a fost o recenzie la cartea lui Svetomir Raicov, Kad kise pocnu/ Cand ploile incep (1959). Despre cartile lui au scris oameni de litere precum Ivo Muncian, Iovan Pein, Valentin Moldovan, Milia N. Radan, Sasa Glamociac, M. Vukadinovic si multi altii.
Jivco Milin este prezent in lexicoane si dictionare bibliografice: Lexiconul scriitorilor din Iugoslavia, Sarbii in lume - 1996/ 1999 si Scriitori si lingvisti timisoreni. Traieste la Timisoara, fiind dedicat profesiei si cercetarilor sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO