Ziarul de Duminică

Noapte de vis la Palatul Cotroceni

Noapte de vis la Palatul Cotroceni
13.06.2008, 23:59 154

Pe 17 mai a avut loc Noaptea Muzeelor si fiecare institutie muzeala s-a straduit sa-si atraga un public vizitator cat mai numeros. Programul propus de Muzeul National Cotroceni a fost o calatorie in timp prin intermediul unui grup de "reenactors" din Asociatia 6 Dorobanti. Astfel a fost suscitat un mare interes ce i-a facut pe vizitatori sa reziste eroic la cozi de ore intregi, ce-si aveau capatul tocmai la Leu (adica in fata Monumentului Geniului)...

Pe vremuri, intinsa campie din jurul Palatului Cotroceni slujea de platou de instructie pentru garnizoana Bucurestilor, care-si avea cazarmile in apropiere. De aceea, locatarii erau familiarizati cu prezenta militarilor. In seara de 17 mai, a fost organizata o ceremonie militara in adevaratul inteles al cuvantului. Dorobantii, in uniformele lor inspirate de costumul popular, cu itari si camasi albe cu guler si mansete bleu, iar pe cap purtand caciuli din blana de miel negru cu pana de curcan prinsa sub cocarda tricolora - ce le adusese porecla, nu foarte magulitoare la inceput, de "caciulari" si "curcani", pe care insa ei au transformat-o in renume, asa cum spunea poetul - au asigurat garda palatului. In front, alaturi de veteranii oteliti se aflau si doi dragalasi "mici dorobanti". Santinelele erau schimbate la fiecare 15 minute de un aprig fruntas ce dadea comenzi cu glas de stentor, spre deliciul publicului. La aparitia colonelului, un sergent cu barba carunta s-a desprins din front si a dat raportul. Ofiterul a salutat trupa apoi a fost data comanda "Pentru onor, inainte!" si au fost intonate Imnul National urmat de cel Regal, cum se cuvenea la o fosta resedinta regala. Dorobantii au stat nemiscati, ofiterul a salutat cu sabia. Doar cativa din asistenta nu prea stiau cum trebuie sa se poarte cand e cantat imnul si continuau sa vorbeasca intre ei, sa rada, sa se foiasca si sa fotografieze... Ba, un curios, a pus mana pe lama sabiei comandantului facandu-l pe acesta sa se anime din impietrirea ceruta de momentul solemn si sa o zvacneasca scurt pentru a-i atrage atentia imprudentului ca acolo nu-i de joaca.
Dupa aceea, colonelul a dat citire unor ordine de zi si a rasplatit bravura celor ce participasera asta iarna, pe 10 decembrie 2007, la reconstituirea asediului si caderii Plevnei, decorandu-i cu Crucea Trecerea Dunarii. In sfarsit, din palat si-a facut aparitia Principesa Maria, reintrupata de o studenta a Universitatii Nationale de Arte ce purta uniforma rosie cu brandemburguri si caciula cu penaj alb a Regimentului 4 Rosiori, al carei comandant onorific fusese numita sotia printului mostenitor. Ea a trecut trupa in revista, apoi si-a luat locul de onoare pentru a primi defilarea acesteia, in sunetul tobei ce tinea cadenta. In incheierea ceremoniei, la orele 22, soldatii au primit faclii si s-a facut retragerea cu torte ce a dat un aspect feeric aleilor palatului.
Lumea contemporana a uitat sa mai viseze cu ochii deschisi. La Palatul Cotroceni a prins viata un vis in acea noapte de mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO