Ziarul de Duminică

Nu-i dracul chiar asa de negru

16.06.2006, 00:00 59

Cine zice - si-i cunosc pe destui care o fac - ca lumea asta se duce de rapa, sa faca bine si sa intre intr-o librarie. M-am plimbat de curand printr-una, ganditor si cu mainile la spate, vorba lui Marin Sorescu, fara bani in buzunar, deci fara intentia de a cumpara ceva, si - la capatul celor zece minute - am iesit remontat psihic pentru cel putin o saptamana.

Cand vezi cate si ce carti se scriu, la noi si oriunde in lume, iti dai seama ca nu e dracul chiar asa de negru. Si nu ma gandesc in primul rand la beletristica! Daca exista mii de oameni dispusi si capabili sa scrie manuale de televiziune, bune maniere, cresterea sugarilor, ingrijirea plantelor de apartament, confectionarea de haine cu putini bani; daca exista milioane de semeni doritori sa citeasca aceste carti (caci fara cerere n-ar exista oferta) - inseamna ca nu suntem pierduti.

Cine crede ca lumea s-a prostit si a luat-o razna, e invitat sa caute ceva pe Internet. Orice. Cum ar fi traducerea din franceza in portugheza a cuvantului "rododendron", istoria navetelor spatiale, imaginea Londrei vazute din spatiu sau instructiuni despre cum se pot contrui diguri de aparare impotriva inundatiilor. In marea majoritate a cazurilor, o sa descopere nu doar informatiile cautate, ci si forumuri de discutii pe marginea acestora, cu sfaturi de la om la om, de genul: "Nu va luati dupa cartea tehnica, io am rezolvat treaba cu jiglerele in felul urmator..." Daca exista mari mase de oameni care tin sa-si spuna parerea si sa-si impartaseasca experientele, inca nu ne-am dus de rapa.

Cine se teme ca suntem un neam pe duca, sa se abata printr-un parc, asa, pe la pranz, si sa caute locurile de joaca pentru copii. Va fi ametit de caruselul culorilor, strigatelor, zdupaiturilor si cataraturilor. Daca ajunge acolo in week-end, nu trebuie sa mai caute nimic: sunt peste tot.

Cine se lamenteaza de "tineretul din ziua de azi", indragostit de manele, dedat la droguri si cu vorba spurcata, sa aiba amabilitatea sa mai calce printr-o sala de concert simfonic, de teatru sau de expozitie.

In fine, cine s-a scarbit definitiv de politica si politicieni, care, nu-i asa?, sunt toti o apa si-un pamant, sa-si faca de lucru cumva pe la un sediu local de partid, preferabil cat mai departe de Bucuresti. O sa descopere uimit oameni de calitate, majoritatea tineri si foarte tineri.

Cand vor ajunge acestia sa conduca, ma rog, asta-i alta poveste.

tczarojanu@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO