Ziarul de Duminică

O colectie de arta romaneasca contemporana la Paris

11.02.2006, 21:13 117

Cu un an in urma, la sediul PNTCD din Bucuresti se deschidea o mica expozitie de arta contemporana romaneasca cu lucrari din colectia pariziana a Stefanei si a lui Alexandru Bianu. Cum si cand s-a constituit aceasta colectie?

La inceputul lui 1990 se infiinta la Paris, cu entuziasmul de atunci, Asociatia France-Roumanie Art (AFRA) cu scopul de a sprijini arta romaneasca. Printre membrii de onoare ai Asociatiei s-au aflat Eugen Ionescu, Ionel Jianu, Michel Ragon. AFRA, condusa de criticul de arta si publicistul Andrei Doicescu, a reusit sa asigure un numar de burse unor artisti romani printre care Zoe Pop, Ion Grigorescu, Stela Lie, Tiberiu Mosteanu, Gheorghe Rasovszky, Cristina Passima. Stefana Bianu a fost foarte implicata in sustinerea acestui program si, mai mult decat atat, a inclus in colectia ei care cuprindea deja artisti din emigratie, numeroase alte lucrari, in intentia de a constitui un fond destinat unui viitor muzeu de arta contemporana romaneasca, la ora aceea inexistent. Daca la Bucuresti a putut fi vazuta doar o parte a acestui fond, in decembrie trecut la Paris, m-am bucurat sa pot vedea in salile Institutului cultural roman, sub noul directorat al lui Radu Portocala, o selectie mai ampla si mai reprezentativa a colectiei.

Stefana Bianu face parte din specia mai rara a colectionarilor pentru care arta este o investitie afectiva generos impartita cu altii. A colectionat artisti pe care ii admira si care, intamplator sau nu, sunt printre cei care conteaza in arta romaneasca de azi.

De la artisti din generatia razboiului, cu destine tragice ca George Tomaziu, care petrece 12 ani in inchisoare, perioada evocata tulburator in "Jurnalul unui figurant" sau de curand disparutul Aurel Cojan, stabilit la Paris in anii 70 unde a dus o existenta precara, ceea ce nu l-a impiedicat sa lase o opera importanta, continuand cu valurile succesive ale emigratiei din anii 60, 70, 80 din care au facut parte artisti ca Andrei Cadere, considerat azi unul dintre cei mai cunoscuti reprezentanti ai conceptualismului francez, George Apostu, Dana si Victor Roman, Leonard Rachita, Serban Gabrea, Iulian Mereuta, Radu Tanasescu, Cristian Breazu, Alvaro Botez si pana la artisti mai tineri ca Simona Nutiu, Ioana Ghenciulescu, Emilia Persu sau Alexandra Gulea, un numar de peste 50 de pictori, sculptori, graficieni sau ceramisti (ar trebui sa ii mentionez pe toti) si-au gasit locul in expozitia pariziana a colectiei Stefanei Bianu care ar merita sa fie mai bine cunoscuta si mediatizata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels