Ziarul de Duminică

Opere alese de Rodica Ojog-Braşoveanu/ de Stelian Ţurlea

Opere alese de Rodica Ojog-Braşoveanu/ de Stelian Ţurlea

Rodica Ojog-Braşoveanu

Autor: Stelian Turlea

24.02.2012, 00:05 139

Colecţia aceasta a apărut spre sfârşitul anului trecut la Editura Nemira, rivalizează cu ediţii asemănătoare apărute la alte edituri (adevărată inflaţie!), dar am ales să o prezentăm în primul rând pentru condiţiile grafice deosebite. Toate volumele sunt excelent tipărite, cartonate, coperte sobre, hîrtie bună. Practic, o colecţie de lux. Este vorba de o serie de autor care va avea în faza finală ...38 de titluri!

Rodica Ojog-Brasoveanu (1939-2002) a fost o scriitoare de romane poliţiste. A urmat cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti, dar, după doi ani, în 1956, a fost exmatriculată pe motive politice. Dupa un an de muncă necalificată la fabrica de medicamente Galenica, a reluat studiile de drept, de data aceasta la Iaşi. Dupa finalizarea studiilor a început să profeseze avocatura. În 1969 a debutat cu un scenariu de televiziune, iar primul roman poliţist, Moartea semneaza indescifrabil, l-a scris la insistenţa soţului ei, actorul Cosma Braşoveanu, şi l-a publicat în 1971. După şapte ani de practică a renunţat la avocatură şi s-a dedicat în întregime scrisului. Până în 1999 a publicat 35 de romane, în majoritate politiste. Este considerată, de aceea, în mod unanim, marea doamnă a literaturii poliţiste româneşti.

Moartea semnează indescifrabil. Poliţistul Ştefan Anghel nu are parte de tihnă nici măcar atunci când îşi petrece concediul la munte. La cabană soseşte o misivă anonimă, care anunţă un asasinat. Apoi unul dintre turistii cazaţi la aceeaşi cabană vede moartea cu ochii.

O toaletă a la Liz Taylor. "Ca totdeauna când aborda genul candidului penibil, grotesc în recuzita oricui în afară de a Melaniei, Cristescu rămase cu gura căscată. Se uita la toaleta bătrânei, o salată tip Fond Plastic, harababura de vopsele aruncate anapoda pe o rochie al cărei model ar fi dat mult să-l poată desluşi cineva. Predomina culoarea verde cu pete din paleta albastrului de cobalt şi a cenuşiului şi, dacă intenţionase creatoarea să realizeze ceva apocaliptic, atunci reuşise cât se poate de bine. Dungi, triunghiuri, trapeze, pătrate. Îţi venea ameţeala doar când o priveai."

Bună seara, Melania! E greu de imaginat că o femeie în jur de 65 de ani pune la cale un jaf cu unicul ei confident, motanul Mirciulică. Dar chiar asta se întâmplă!

Agentul secret al lui Altin-bey incheie seria de Capă şi spadă. Binecunoscutul logofat, un muşchetar autohton, va face drumuri pe la curţile altor crai şi pe la cele ale Imperiului Otoman pentru a-l ajuta pe domnitorul Brâncoveanu să salveze tronul şi ţara de cotropirea turcilor.

Al cincilea as.Este un roman cu intrigă istorică, scris în cel mai autentic limbaj arhaic. Dar întâlnim şi toate ingredientele unui roman poliţist captivant.

Cianură pentru un surâs. O competiţie contra cronometru între maior şi Melania Lupu, devotat escortată de un grup de gangsteri. La aceeaşi miză se mai adaugă o ţintă: trecerea frauduloasa a tablourilor peste graniţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO