Ziarul de Duminică

Saga lui Arno Rafael Minkkinen

Saga lui Arno Rafael Minkkinen
22.09.2006, 14:56 41

Planul perfect lin al unei ape este tulburat, nisipul unui desert este rascolit, iar trunchiul unui copac - imbratisat.
Fotografiile lui Arno Rafael Minkkinen, expuse la Muzeul National de Arta Contemporana, propun o serie de 112 autoportrete ce surprind prin tehnica inedita abordata de catre autor.
Imaginile prezinta prim-planuri ale lui Minkkinen, insa nu in maniera monotona si predictibila a unui autoportret realizat prin fotografiere. Autorul-model isi arata doar umerii, un semiprofil, o mana sau alte parti ale trupului sau gol, raportandu-se de cele mai multe ori la natura, aproape confundandu-se cu aceasta.
Imaginile stranse in expozitia intitulata Saga - The Journey of Arno Rafael Minkkinen sunt grupate in mai multe serii, fiecare dintre acestea sugerand o alta perspectiva abordata de fotograf. El se axeaza pe diferite elemente sau aspecte: apa, paduri, canioane, deserturi, orase etc. De asemenea, artistul se plaseaza si in mediul familiar, intr-o serie intitulata Acasa. Intr-unul din cadre, picioarele lui Minkkinen se balanseaza parca separat de trup, deasupra unui lac, intre cer si apa. In alta imagine, membrele sale se strecoara aproape neobservat printre trunchurile unor copaci. Felul natural in care artistul aranjeaza cadrele in care apoi se insinueaza si peisajul pe care astfel il construieste cu trupul gol, suplu si elastic constituie elementul cel mai surprinzator in fotografiile sale. Intr-adevar, exista si imagini care se folosesc de trucuri intrate in rutina de-a lungul timpului, precum cea in care Minkkinen pare sa cuprinda in mana soarele la apus, sau in care asaza cu degetele un munte in cadrul unui peisaj. Dar alte cadre prezinta imagini bine studiate, care tradeaza experienta de fotograf profesionist acumulata de artist in mai bine de 30 de ani, reusind sa gaseasca un echilibru intre senzatiile de tangibil si adanca concentrare.
Minkkinen fotografiaza inca de la inceputul anilor '70, iar expozitia de la Muzeul National de Arta Contemporana a Romaniei cuprinde imagini surprinse in intervalul 1971-2003, acestea prezentand o viziune de ansamblu a lucrarilor de pana acum ale artistului. Cumulat, fotografiile sale refac o calatorie - o aventura in lumea fizica, penduland intre natural si urban, dar si un voiaj psihologic catre adancurile spiritului uman. Expozitia are drept sursa de inspiratie Kalevala, mitul national finlandez, organizand imaginile intr-o forma narativa ce permite dezvaluirea aventurii mitice pe care acestea o descriu. Astfel, arta lui Minkkinen se desprinde de fotografie si se inscrie in performance art. De asemenea, este important de retinut si faptul ca fotografiile sale nu au fost prelucrate digital, imaginile propuse fiind, in exclusivitate, cele pe care le-a vazut lentila magica a aparatului sau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO