Ziarul de Duminică

Saga unei familii în România comunistă/ de Stelian Ţurlea. GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Stelian Turlea

26.04.2013, 00:00 149

Kurban Said

Ali şi Nino

Editura Allfa

Colecţia „Iubiri de altădată”. Traducere din limba rusă şi note de Antoaneta Olteanu. „În ajunul Primului Război Mondial, în Baku, Azerbaidjan, Ali Han Şirvanshir este un elev de liceu care se trage dintr-o familie musulmană aristocrată şi mândră. Tânărul e îndrăgostit de încântătoarea Nino Kipiani, o frumoasă prinţesă gruzină. Deşi tatăl lui Ali susţine trup şi suflet stilul de viaţă asiatic, băiatul cunoaşte valorile europene învăţând într-un liceu rusesc şi întreţinând o relaţie tandră cu o creştină, adeptă convinsă a Occidentului. Când războiul le ameninţă viitorul, Ali trebuie să aleagă între devotamentul faţă de patrie şi dragostea pentru Nino.” Kurban Said a fost un prolific scriitor evreu născut la Kiev, trăitor la Baku, refugiat la Berlin, apoi în Italia. Cartea de faţă a apărut în 1937 şi a fost tradusă în peste 30 de limbi.

 

Cum se scrie un roman?

Editura Cartea românească

O întrebare adresată de Nicolae Manolescu la care răspund: Radu Aldulescu, George Bălăiţă, Gabriel Chifu, Petru Cimpoeşu, Nichita Danilov, Horia Gârbea, Radu Pavel Gheo, Ioan Groşan, Radu Mareş, Marta Petreu, D.R.Popescu, Doina Ruşti, Dan Stanca, Alexandru Vlad, un cristian, Varujan Vosganian. Lucrările Colocviului romanului românesc, un proiect al USR cu sprijinul Consiliului judeţean Alba şi al Primăriei Călimăneşti, 3-6 mai 2012, Călimăneşti-Alba Iulia.

 

Fernando Pessoa

Ultimatum şi alte manifeste

Editura Humanitas fiction

Traduceri şi note de Dinu Flămând şi Micaela Ghiţescu. Antologie şi prefaţă de Dinu Flămând. Volumul, care este al treilea din seria de autor Fernando Pessoa, cuprinde texte fundamentale ale Avangardei literare europene, precum Ultimatum sau manifestele „păgânismului“, dar şi importante eseuri despre estetică, filozofie, religie, ocultism, istorie şi psihologie, care definesc dintr-o nouă perspectivă personalitatea multiplului autor portughez. „Inteligenţa ieşită din comun, enorma putere analitică şi neştirbita curiozitate intelectuală sunt câteva dintre ingredientele esenţiale ale geniului cu care era înzestrat Fernando Pessoa, dar nu ar fi existat genialitatea lui dacă i-ar fi lipsit spiritul «non-aristotelic», graţie căruia el a ştiut să treacă dincolo de ceea ce este raţional şi măsurabil.” (Richard Zenith)

 

Tea Obreht

Soţia Tigrului

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Simona Goşu. Cartea a obţinut Premiul Orange 2011. Autoarea s-a născut în anul 1985 în Belgrad, în fosta Iugoslavie, iar de la vârsta de doisprezece ani trăieşte în Statele Unite ale Americii. „Într-o ţară din Balcani, care se reface după ani de conflicte, Natalia, o doctoriţă tânără, soseşte într-o misiune de binefacere la un orfelinat de pe ţărmul mării. Încă dinainte ca ea şi prietena ei de-o viaţă, Zóra, să înceapă să-i vaccineze pe copiii aflaţi acolo, Natalia se simte înconjurată de superstiţii şi secrete din trecut. Secrete pe care gazdele ei pline de viaţă aleg să nu i le dezvăluie. Secrete despre nişte dezgropări ciudate în podgoriile din zonă. Dar Natalia se mai luptă şi cu un dureros secret personal: împrejurările inexplicabile ale morţii recente a îndrăgitului ei bunic.”

 

Vasile Radu

Raiul pe pământ

Editura Vremea

Absolvent al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza”, Iaşi, Vasile Radu este profesor la un liceu din Slobozia. A publicat mai multe romane, primul,  „Victorie minus unu”,1982, a obţinut Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România. Din 1990 – spune editura –, după câţiva ani de documentare, a început un proiect mai vast, un şir de romane ce zugrăvesc destinul unei familii din România întunecată a celei de-a doua jumătăţi a veacului XX, acolo unde „copiii infernului îţi smulgeau cu cleştele din carne ceea ce doreau să audă şi mulţi dintre cei ce le încăpeau pe mâini mărturiseau fapte pe care nu numai că nu le făcuseră, dar nici în cele mai îndepărtate unghere ale minţii lor nu le concepuseră”. Raiul pe pământ este cea de-a treia apariţie a acestui şir început în 2010 cu Oameni fără scăpare şi urmat, în 2011, cu Felix în valea umbrei morţii.  

 

Tom Wolfe

Eu sunt Charlotte Simmons

Editura Polirom

Traducere din limba engleză şi note de Alexandru Asmarandei. „De o grămadă de vreme, lumea tot citeşte şi reciteste Adio, arme şi Marele Gatsby… aşa va face de acum încolo şi cu Eu sunt Charlotte Simmons” scria „The Philadelphia Inquirer”. Nu cred să existe un mai mare îndemn spre lectura acestui imens roman, din toate punctele de vedere, despre campusul american la acest început de secol. Descoperi cât de şocant poate fi un colegiu pentru o boboacă reţinută, a cărei morală pare rămasă la anii 50, să afle că sporturile, berea, sexul domină viaţa academică şi că toate broşurile care fac reclamă universităţii mint pentru a-i proteja reputaţia şi a încasa în continuare zecile de mii de dolari anual. În ciuda titlului, romanul nu e povestea lui Charlotte Simmons. Toate aceste lucruri le ştiam, o să spună cititorul. Dar Wolfe e un caricaturist strălucit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO