Ziarul de Duminică

Secretele doctorului Paracelsus

Secretele doctorului Paracelsus

Autor: Ziarul de Duminica

03.09.2010, 13:17 409

Paracelsus este cunoscut mai ales pentru scrierile sale desprealchimie. Însă geniul acestui autor, pe cât de misterios pe atât declar şi riguros, a adus o serie de contribuţii şi în domeniulmedicinei. Paracelsus este considerat, printre altele, părinteletoxicologiei moderne. A fost primul care a pus în discuţie efectulexercitat de substanţe asupra corpului uman, susţinând în premierăutilizarea preparatelor chimice şi a mineralelor în medicină.


Concepţia sa hermetică era aceea că boala şi sănătatea dincorp se bazează pe asemănarea dintre om (microcosmos) şi Natură(macrocosmos). Având o abordare foarte diferită faţă de metodelepracticate din Antichitate şi până în epoca sa, Paracelsus a pus unaccent fără precedent în ştiinţa medicală asupra observaţiei şiexperimentului, redefinind practic atât rolul medicului cât şi pecel al medicinei ca artă.
Paracelsus rămâne o figură renascentistă de mare complexitate,cercetările sale asupra alchimiei, medicinei, cosmologiei,astrologiei, precum şi personalitatea sa controversată fiind încăaduse în discuţie în universităţi şi în diferite cercuri culturaledin Europa secolului XXI.
Acum, "doctorul" Paracelsus poate fi cunoscut din cartea "Opusparamirum. Principiile artei medicale", apărută la EdituraHerald.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO