Ziarul de Duminică

Seria Ion Bogdan Lefter/ de Stelian Ţurlea

Seria Ion Bogdan Lefter/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

21.09.2012, 00:05 128

Ion Bogdan Lefter este un poet, eseist, critic şi istoric literar. A absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, specialitatea Limba şi literatura engleză - Limba şi literatura română (1981). A fost director al revistei "Observator cultural". A fost unul dintre reprezentanţii curentului optzecist în literatura română. Şi-a dat doctoratul cu o teză care a devenit apoi o carte importantă ce reexaminează modernismul românesc din perspectiva sistemului conceptual al marilor noştri critici literari din prima jumătate a secolului trecut. Această carte face parte din seria dedicată de Editura Paralela 45 lui Ion Bogdan Lefter, serie ce curprinde trei titluri reeditate în primăvara acestui an. Trei cărţi foarte utile celor care sunt interesaţi de mişcarea culturală românească din ultimele decenii.

Recapitularea modernităţii. Pentru o nouă istorie a literaturii române. Ediţia a II-a. Cu un epilog despre neomodernism. Prima versiunea a cărţii a apărut în anul 2000. "Analizele lui Ion Bogdan Lefter, spune editura, conduc treptat către reinterpretarea modernităţii noastre literare, după care, ca o consecinţă firească, autorul propune o noua secvenţialitate a întregii literaturi române. Cartea poartă cu sine - aşa cum au constatat comentatorii primei ediţii - acea doză de provocare absolut necesară pentru relansarea dezbaterii asupra disciplinei istoriei noastre literare." Ediţia a doua e completată, aminteam, cu un eseu despre "neomodernism", conceptul lansat de Ion Bogdan Lefter pentru a desemna perioada anilor '60-'70 ai secolului trecut, când literatura română a revenit la scriiturile moderne. "Mi s-a părut că e utilă introducerea unui concept care să indice deopotrivă apartenenţa literaturilor anilor 60-70 la modernitate, dar şi statutul atipic faţă de «prima modernitate», faţă de desfăşurarea normală a respectivului ciclu cultural. El permite periodizarea coerentă a literaturii noastre din ultima sută şi ceva de ani, conform secvenţei următoare: modernism-proletcultism-neomodernism-postmodernism."

Postmodernism. Din dosarul unei "bătălii" culturale. Ediţia a III-a, adăugită. De peste două decenii, cum spuneam în prezentarea cărţii de mai sus, de când se vorbeşte în cultura română despre postmodernism, articolele, studiile, eseurile la temă ale lui Ion Bogdan Lefter s-au aflat mereu în prim-plan. Autorul a co-editat numărul despre postmodernism al Caietelor critice din 1986, în care a publicat primul studiu de sinteză asupra fenomenului literar postmodern românesc. A revenit cu numeroase alte precizări, analize, argumente. Primele două ediţii ale cărţii au apărut în anii 2000 şi 2002. Ajunsă la ediţia a treia, cartea adună toate contribuţiile amintite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO