Ziarul de Duminică

Thriller istoric şi postumitatea unui editor

Thriller istoric şi postumitatea unui editor
16.06.2010, 15:45 54

În Biblioteca de buzunar a Editurii Allfa apare de ceva vremecolecţia "Roman istoric" despre care am mai amintit în ziarulnostru. Ultimele două apariţii au ceva în comun, deşi autorii suntde naţionalităţi diferite (unul este italian, celălalt - american):ambele romane se referă la perioade relativ apropiate din Romaantică şi ambele sunt thrilleruri captivante. Le vom prezenta maijos.

Dar mai înainte vrem să semnalăm un fapt admirabil al autoruluiitalian şi al traducătorului său: omagiul pe care îl aduceditorului român, Augustin Frăţilă, care a fost, până la începutulacestui an, când a trecut în lumea veşnică, redactorul şef alEditurii Allfa. "Când, în sfârşit, ne-am întalnit - scrie ValerioMassimo Manfredi - m-am aflat în faţa unui om extraordinar decomunicativ, de mare disponibilitate sufletească şi foarteprietenos. Părea că ne cunoaştem dintotdeauna. Mi-a arătat cumândrie ultima carte abia apărută la Editura Allfa, editura sa, întraducerea bunului meu prieten şi valoros literat Radu Gadei. Îmipare tare rău că s-a stins din viaţă. Sunt sigur că ţara sa apierdut un fin intelectual şi un pasionat om de cultură. Iar eu ampierdut un prieten drag." "Volumul de faţă, <<Idele luimartie>> - scrie şi Radu Gadei - este o traducerepe care amrealizat-o cu gandul la el (Augustin Frăţilă - n.n.), la puterealui de muncă, la zâmbetul cu care întâmpina o idee bună sau oîntorsătură abilă de condei. Sunt sigur că acolo unde s-a dus esteînconjurat de nenumărate cărţi şi poate că dintre paginile lorrăzbate recunoştinţa cititorilor." Ambele texte (mai ample decâtfragmentele selectate), se află pe pagini separate la sfârşitulromanului lui Valerio Manfredi. Gest de admirat şi de semnalat.

Valerio Massimo Manfredi - "Idele lui martie". Traduceredin limba italiană de Radu Gadei.

Acţiunea se petrece la Roma, în anul 44 î.H., de Idele luimartie (jumătatea lunii). S-au scris mii de pagini, istorie sauficţiune, despre asasinarea lui Caius Iulius Caesar, cu douăzeci şitrei de lovituri de pumnal, de către mulţi dintre cei pe care îipromovase şi sprijinise. Nu intrăm în detalii. Valerio MassimoManfredi creionează personaje de o grandoare impresionantă şirelatează ultimele patruzeci şi opt de ore din viaţa lui IuliusCaesar. Un adevarat thriller politic, plin de suspans, un portretmemorabil al lui Iulius Caesar şi o foarte actuală dezbatere petema puterii şi democraţiei. Valerio Massimo Manfredi (născut în1943) este considerat unul dintre cei mai importanţi autori deromane istorice, cu un imens succes de public. În româneşte i-aumai apărut, la aceeaşi Editură Allfa: trilogia 2Alexandru celMare", "Ultima legiune", "Faraonul nisipurilor", "Impărăţiadragonilor", "Akropolis", "Tiranul"," Oracolul", "TalismanulTroiei" şi "Armata pierdută".

Steven Saylor - "O crimă pe Via Appia. Povestemisterioasă din Roma antică". Traducere din limba engleză de TeodorFleşeru.

Acţiunea acestui roman se petrece câţiva ani mai târziu, în 52î.H. La Roma are loc o crimă, oraşul este pe cale să cadă pradăhaosului, începe un proces celebru în care pledează Cicero şi MarcAntoniu, iar Gordianus Descoperitorul este angajat să investighezeîn detaliu crima. Şi despre aceste evenimente s-a scris pe larg,mai ales în lumea antică - Asconius, Appian, Plutarh, QuintlianDio Cassius şi alţii (fireşte Pro Milone a lui Cicero). Autorulromanului de faţă explică în finalul cărţii cum s-a documentat înistoriile acelor vremuri. Asasinarea lui Clodius a fost crucialăpentru evenimentele care au urmat. Asemenea asasinării arhiduceluiFerdinand la Sarajevo, în 1914, care a fost scânteia declanşăriiprimului război mondial, asasinarea lui Clodius poate fiinterpretată ca precipitând un lanţ de evenimente care au dus larăzboiul civil dintre Pompei şi Cezar şi la disoluţia finală aRepublicii Romane.

Steven Saylor este autorul a douăsprezece volume din seria "Romasub Rosa", o istorie secretă a Romei văzută prin ochii luiGordianus Descoperitorul, din care la editura Allfa a mai apărut"Vălul profeţiilor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO