Ziarul de Duminică

Toamna se caută capodopere/ de Remus Andrei Ion

Theodor Pallady - Fumătoarea de opiu, ulei pe carton, 47 x 60 cm, semnat dreapta jos, cu negru, T. Pallady. Valoare estimativă: € 35.000 - 50.000

Toamna se caută capodopere

28.10.2010, 23:31 158

350 de pagini te invită să cumperi artă/ pictură românească,opere ale celor mai importanţi artişti din România. Luchian se vedepe copertă, un pastel cu un fragment din crângul de la Brebu. Darmiză mai mare, 50.000 de euro ca evaluare superioară, au douălucrări Pallady - "Fumătoarea de opiu", pictură înscrisă lasecţiunea artă modernă şi avangardă, şi o piesă de tezaur,"Trandafiri sălbatici" de Nicolae Grigorescu, o lucrare caldă,liniştitoare, exemplară, care provine dintr-o colecţie de mareţinută de la Cluj. Modernul Pallady mai are şi o lucrare în guaşăşi acuarelă pe carton, "Nud în fotoliu verde", care se vinde întrelucări de Ioan Ispas - "Natură statică cu carte şi pensule" şiTonitza - "Nud întins".

Licitaţia de toamnă Artmark a devenit o panoramă a artelorplastice de la noi, o completare a licitaţiilor tematice şi desucces pe care le-a mai propus această casă şi o tentativă dereaşezare a operelor de artă, mai ales după performanţe artisticeşi nu după curentele în care generic a fost plasat câte un pictor.Nouă secţiuni sunt suficiente pentru o ofertă cu 139 de loturi, dela Grigorescu la Bernea, de la Câlţia la autorii tineri, născuţi înanii '80. Este un amestec de simplitate istorică, rigoareacademică, volatilitate postimpresionistă şi curaj tineresc însuita lucrărilor din această licitaţie, care răstoarnă cumvatipicul licitaţiilor precedente ale Artmark. Este şi o directăschimbare de strategie, în sensul că licitaţiile de anotimp,prezentate ca fiind principalele acţiuni ale anului, nu mai sunt şicele cu cea mai mare miză ca ofertă, mediatizare, profit. Licitaţiaprecedentă, dedicată impresionismului românesc, a devenit o"victorie" a pieţei de artă la capitolul buget, public interesat,loturi adjudecate, calitate artistică a pieselor. Oferta amestecatăde la licitaţia de toamnă linişteşte cumva apele, se apropie denuanţele anotimpului schimbător în care se expune. Iar premieraeste licitarea simultană a lucrărilor pe axul ţării, la Bucureştişi Timişoara, aşa cum s-a mai încercat, fără încasări importante,cu licitaţia Bucureşti/ Paris acum mai bine de un an. Secţiuneatezaur a fost limitat la Grigorescu, Baba, Petraşcu, ŞtefanDimitrescu plus Ressu, Ştefan Dimitrescu, Iser. Acelaşi Iser careeste cel mai prezent artist în tomnatica ofertă, cu nuduri şipeisaje, personaje cochete şi amuzante - în total cinci lucrări.Iser este la secţiunea modernilor alături de Catargi, Lucia DemBălăcescu, Schweitzer Cumpăna, Biju, Perahim etc. etc... SchweitzerCumpăna apare şi printre impresionişti. Ressu apare la secţiunileimpresionism cu "Dealuri la Vlaici", iar la tezaur cu o compoziţiejucăuşă, amuzantă - "La pozat". Corneliu Baba este şi el expusalături de Grigorescu la secţiunea tezaur cu "Pont neuf", dardeschide şi filiera posmodernă cu un "Nud" lucrat în cărbune plus opictură unde preia subiectul suprem al lui Luchian, "Anemone".Catargi intră în secţiunea modernilor cu "Compoziţie cu lămâi şimaci" plus guaşa "Casa din Dorobanţi nr. 2". Impresionist cu"Început de toamnă", Ştefan Popescu revine în secţiunea tezaur cu"Case provensale".

Alexandru Ciucurencu apare cu imaginea fermecătoare a doi copii:"Prieteni", ulei pe carton, 78x63, datat 1945 şi estimat spre30.000 de euro. Este una dintre cele mai surprinzătoare compoziţiipentru "postmodernul" Ciucurencu. Postmodernismul este însă deschisde Piliuţă, o litografie Ştefan Câlţia, o acuarelă Horia Berneaplus Tia Peltz, Chirnoagă, Musceleanu, Vlasiu, Hatmanu, SpiruVergulescu, Pacea etc. Colonia de la Balcic adună trei picturi de:Lucian Grigorescu, Samuel Mutzner, Geo Cardaş. Sunt precedaţi deacademişti: Băncilă, Sava Henţia, Artachino plus marea descoperirea anului, Alexandru Satmary. Acolada devine şocantă, dar imediat amalătura secţiunea contemporanilor, tinerilor, noii aventuriartistice: în total 21 de lucrări, cu preţuri de cel mult 3.000 deeuro şi autori care sunt expuşi prin cele mai curajoase galerii deartă contemporană. Secţiunea lor ar merita poate un catalogseparat, care să îi scoată în evidenţă. Vestea bună este că anulviitor Artmark va promova arta tânără în mod direct, printr-olicitaţie unică pe 21 aprilie. În faţa unei astfel de avalanşe deoferte, numai colecţionar de artă nu poţi să nu fii.

artalicitata.blogspot.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels