Ziarul de Duminică

Un roman poliţist multipremiat – Vecinul/ de Stelian Ţurlea

Un roman poliţist multipremiat – Vecinul/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

06.04.2012, 00:05 315

Romanul Lisei Gardner despre care scriem în acest număr*) a fost multipremiat - de mai multe ori decât scrie pe coperta a patra a traducerii româneşti - Best Hard Cover Novel from the International Thriller Writers, în iulie 2010, Top 10 of Best Books of 2009, acordat de Suspense Magazine, Best Adrenaline Novel 2010 Reading List, acordat de American Library Association, Grand Prix des Lectrices de ELLE 2011: prix du policier, "La maison d'à côté", acordat Elle Magazine şi nominalizat la Best Thriller of 2009 de Library Journal. Mult prea suficient ca să stârnească interesul. Lisa Gardner este o scriitoare americană care a publicat, sub pseudonimul Alicia Scott, mai multe romane de dragoste, dar a devenit celebră prin cele două serii de romane poliţiste, una cu un membru al FBI în centru, cealaltă cu detectiva D.D.Warren. În această din urmă serie, au apărut şase romane, între 2005 şi 2011, "Vecinul" fiind al treilea, din 2009. A fost apreciat drept cel mai captivant roman al Lisei Gardner de până la acel moment.

De la Tolstoi încoace ştim că toate familiile sunt fericite în acelaşi fel, dar nefericirea fiecăreia diferă. Lisa Gardner ne convinge că şi în spatele unei familii perfecte se pot ascunde nefericiri şi secrete mortale.

O tânară şi foarte frumoasă mamă dispare din casa ei din South Boston, lasând în urmă un singur martor, fiica de patru ani, şi un soţ secretos şi prin urmare devenit suspectul numărul unu al poliţiei. Detectivul D.D. Warren trebuie să desluşească într-un timp cât mai scurt dacă Jason Jones este vinovat sau doar încearcă să ascundă ceva, iar prioritatea ei devine aceea de a apăra noua posibilă victimă, copilul nevinovat, care în mod evident a văzut prea multe.

Romanul are o intrigă complicată, sinuoasă, plină de surprize. Un thriller psihologic cu personaje bine conturate, ale căror acte de neînţeles la început sunt excelent motivate în final. Tânăra care fuge de acasă pentru a-şi apăra căminul şi copila, fusese abuzată pe când era adolescentă. Fiecare personaj are un secret tenebros în trecutul său, care explică acţiunile din prezent, în fiecare există un monstru care s-a declanşat la un anume moment şi poate chiar distruge viaţa cuiva, cum se întâmplă cu "vecinul", tânărul care sfârşeşte fără vreo vină în faptele prezentului. Personajul luminos şi foarte bine conturat este fetiţa de patru ani, Ree. Dar şi mai valoroasă mi se pare abilitatea cu care scriitoarea descrie acţiunile câtorva personaje aparent nevinovate, care declanşează drame - pasiunea stârnită de tânăra profesoară în sufletul unui băiat de doisprezece ani, temerile tânărului care se întâmplă să fi făcut puşcărie pentru ofensă sexuală, îndrăgostirea iraţională a unui criminalist şi, mai ales, mărturisirile femeii dispărute, o victimă nu atît de inocentă pe cât pare să fie.

O carte care te pune pe gânduri, o încântare.

*) Lisa Gardner - Vecinul. Editura Litera. Traducere din limba engleză de Carmen Ion

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO