Ziarul de Duminică

Valori ambientale, valori plastice la Casa Goldart Ghildush/ de Ziarul de duminică

Andrei Ignia – Fânar

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

13.02.2014, 23:48 46

Cunoscătorii, cei care urmăresc alcătuirea colecţiilor de artă, dar şi simplii iubitori de frumos, aceia care îşi doresc un ambient pe cât de confortabil, pe atât de rafinat, nu vor fi, în mod cert, dezamăgiţi de oferta licitaţiei 119 a Casei Goldart Ghildush, ce are loc luni, 17 februarie, ora 19:30, la Hotel Intercontinental, Sala Rapsodia.

Segmentul de artă decorativă ar putea fi reprezentativ pentru orice expoziţie dedicată micului Paris: de la elegante servicii de masă la cochete obiecte de toaletă, de la piese de birou la mici obiecte decorative, de la accesorii vestimentare la piese de mobilier stil - o excepţională „recoltă” din perioada Belle Epoque ne va stârni curiozitatea şi apetitul.

Tinzând a se configura într-un veritabil brand al Casei Goldart Ghildush, partenerul nostru în curatoriatul pieselor de design contemporan, magazinul-concept Dizainăr, ne propune de această dată o nouă direcţie în designul contemporan al tinerilor creatori, şi anume o abordare ingenioasă a conceptului de ready-made, îndreptat către zona utilitarului sau a decorativului, o altă tendinţă fiind cea a revalorificării motivelor etnice într-o notă inspirată şi ludică.

Lucrările de artă plastică vin în completarea cochetelor obiecte decorative şi a ingenioaselor creaţii de design, atât prin diversitate, cât şi prin calitate: icoane vechi, câteva superbe piese de sculptură franceză (d’apres) şi românească, adorabile lucrări de grafică semnate de nume de marcă printre care Theodor Aman, Alexandru Phoebus, Nicolae Dărăscu, Tia Peltz, Ligia Macovei, Catul Bogdan, etc, şi nu mai puţin reprezentative lucrări de pictură aparţinând artiştilor Iosef Steurer, Eugen Crăciun, Gheorghe Şaru, Aurel Cojan, Otto Briese, Sever Burada, G. Ştefănescu Arephy, Alexandru Satmari, Octav Băncilă, Horia Bernea, Rodica Maniu, Camil Ressu, Theodor Pallady, Ştefan Luchian.

O menţiune aparte merită lucrarea „Garoafe cu maci” de Ştefan Luchian. Statutul de capodoperă al acestei lucrări de excepţie, expusă la Tinerimea Artistică în 1912, este subliniat, printre altele, de reproducerea sa în monografii importante dedicate artistului, precum „Ştefan Luchian” de Jacques Lassaigne, 1947, „Şefan Luchian”, text Mircea Popescu, 1964, „Ştefan Luchian”, text de V. Drăguţ, 1962, precum şi de apartenenţa sa la colecţia Filip Manu, şi la cea a compozitorului Gheorghe Dumitrescu.

După 1900, în plină înflorire a talentului, conştient de forţa şi misiunea sa, devotat artei sale, a căutat în natură sursele cele mai proaspete ale inspiraţiei. Florile lui Luchian constituie poate cel mai preţios segment al creaţiei sale, căci dezvăluie, mai mult decât alte subiecte îndrăgite de pictor, sentimentul unui îndrăgostit de natură, pe care o regăsea în cele câteva crâmpeie de culoare, aşezate în lumina nesigură a camerei, în faţa scaunului său de infirm. Surprinse fie în exuberanţa surprinzătoare de rozuri, portocaliuri şi alb, fie în dominantă de brun roşcat ori galben ruginiu, fie nu mai puţin în armonii sobre aşternate cu tuşe viguroase de cuţit sau puse cu pastă groasă, florile sale transmit fără excepţie o muzicalitate adâncă şi gravă, o linişte plină de căldură.

Alteori, ca în „Maci cu garoafe” – lucrarea prezentă în licitaţia Casei Goldart Ghildush –  roşul violent al corolelor se prelungeşte în fundalul tabloului, dobândind o intensitate rar întâlnită în alte opere asemănătoare. În plus, această lucrare, prin simplitatea formelor şi expresivitatea cromatică, denotă depăşirea lecţiei impresioniste marcând trecerea către etapa viziunii sale sintetice. Văpăile din corolele macilor accentuate de pata albă a garoafei din dreapta sus, descriu volute graţioase, care prin ritmul lor sugerează bucuria vieţii.

Lucrarea, reprodusă în majoritatea cataloagelor consacrate operei lui Luchian, este estimată la 120.000 euro, preţul de pornire situându-se sub aceasta limită. Menţionăm în acest context că, anul trecut, o lucrare de acelaşi autor, s-a adjudecat pentru suma de 300.000 de euro, la Casa Goldart Ghildush.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO