Analiză

Numai 1 mld. $ şi 15.000 joburi

Numai 1 mld. $  şi 15.000 joburi

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA în România

Autor: Iulian Anghel

04.07.2011, 00:07 427

La 1 mai o veste scurtcircuitalumea. Teroristul numărul 1 al planetei Osama bin Laden eralichidat în Pakistan. Cota de încredere în preşedintele Obama urcabrusc cu aproape 10 procente. O zi mai târziu preşedintele TraianBăsescu anunţa amplasarea în România a scutului americanantirachetă la Deveselu (Olt). Conferinţă de presă la Deveselu curesponsabili români şi americani şi un primar, Gheorghe Bece,fericit: "Un asemenea eveniment înseamnă şi o dezvoltareeconomică".

Doar că acelaşi lucru îlaşteptau şi locuitorii din Mihail Kogălniceanu un­de în urmă cu maimulţi ani fusese instalată o bază militară ame­ri­ca­nă. IosifMureşan, pri­ma­rul comu­nei Mihail Ko­găl­niceanu: "Deocam­da­tănu e marea minune la ca­re ne aştep­tam. Cel mai important impactde până acum a fost creş­te­rea preţurilor laimobiliare".

La 5 mai ministrul ro­mân deexterne Teo­dor Baconschi susţinea şi el optimist: "Washing­ton­ulare încredere în noi, ceea ce va duce la mai multe investiţiiamericane".

Doar că SUA nu au fost în 20de ani un in­ves­titor major în România - locul 11 în topulinves­ti­torilor străini, capitalul so­cial subscris deinves­ti­tori americani în com­pa­nii româneşti fiind de 800 mil.euro, adică doar 2,7% din totalul investi­ţi­ilorstrăine.

Totuşi, spre deose­bi­re deambasadorul Marii Britanii care a admis că businessul britanic nueste prea interesat de România pentru că nu îi este o des­ti­na­ţietradiţională, ambasadorul american Mark Gitenstein spu­nea laînceputul lui iunie: doar primele 100 de companii ame­ricaneprezente aici au investit în mod direct 1 mld. dolari şi au creat15.000 de locuri de muncă. Şi mai spunea diplo­ma­tul: statisticileromâneşti nu înregistrează tendinţele com­pa­ni­ilor americane de ainvesti prin intermediul filialelor străine, în special a celor dinEuropa, astfel că suma reală investită este mult maimare.

Com­paniile americane prezenteaici sunt influente chiar şi la nivel politic. Noul Cod al munciieste şi o inspiraţie a in­ves­titorilor străini, iar Camera deComerţ Româno-Americană (AmCham) nu este străină de acestdemers.

Printre cele mai importantecompanii americane pre­zente în România, se numără Ford, Procter& Gamble, Emer­son, Lufkin, Pepsico, Philip Morris, Cameron,Cargill, Delphi, Smithfield, Citibank, Coca-Cola, General Electric,Kodak, Microsoft, UPC.

Principaleleinvestiţii americane

  • Ford - investiţie la Craiovade 200 mil. euro, care ar urma să ajungă la finele lui 2013 la 750mil. euro.

  • Smithfield Foods -proprietarul Comtim cu afaceri în principal în Timişoara şi Aradşi-a revizuit planul de investiţii de 1,2 mld. dolari în România,dar a investit deja 600 mil. dolari în ferme, fabrici de nutreţurişi abatoare.

  • Procter & Gamble -investiţie de 100 mil. dolari într-o fabrică de şampoane şibalsamuri la Urlaţi (lângă Ploieşti).

  • Emerson - investiţie de 125mil. dolari în echipamente şi motoare industriale (laCluj).

  • Lufkin - promite că va investipână la finele anului aproximativ 125 mil. dolari în unităţi deproducţie de echipamente petroliere (Ploieşti).

  • Delphi - 100 mil. euro într-ounitate de producţie de pompe diesel pentru industria auto (lângăIaşi).

  • Cameron - 80 mil. dolariîntr-o uzină de utilaje pentru industria petrolieră(Ploieşti).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO