Auto

10 dintre cele mai mari avioane construite vreodată. Galerie FOTO

1. Zeppelin-Staaken R.VI., cel mai mare aparat de zbor din Primul Război Mondial, realizat din lemn. Avionul avea nevoie de un echipaj format din 50 de persoane

Avioane legendare

Autor: Octavian Calei

11.05.2013, 09:14 6482

Constructorii de avioane au încercat întotdeauna să realizeze aparate de zbor din ce în ce mai mari iar multe dintre creaţiile lor au testat abilităţile umane până la limite, scrie BBC.

Inginerii din Primul Război Mondial au construit primele avioane gigant – bombardierele – care au zburat sute de kilometri pe front. În perioada dintre cele două Războaie Mondiale s-au creat adevărate „vapoare zburătoare”, precum Dornier Do X şi ANT-20 al sovieticilor, aparate de zbor care au atins dimensiuni de nevisat până înainte cu câteva decenii. ANT-20 cântărea peste 50 de tone, avea o anvergură a aripilor de 63 de metri iar la bord găzduia o imprimerie, un cinema şi un laborator foto.

Odată cu inventarea motorului jet, avioanele au devenit tot mai mari şi mai grele, rezultând modele precum Airbus A380, un avion cu două etaje, capabil să transporte peste 850 de oameni şi Antonov AN-225, un transportator care poate ridica 250 de tone în aer.

Vă prezentăm în Galeria FOTO o selecţie a unora dintre cele mai mari avioane construite vreodată


 

 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels