Auto

Renault vizeaza afaceri de 2 mld. euro in Romania in 2008

14.12.2009, 19:56 24

Grupul francez Renault va realiza in Romania o cifra de afaceride doua miliarde de euro la orizontul anului 2008, a declarat ieriFrancois Fourmont, seful operatiunilor grupului francez in Europade Est.

Valoarea reprezinta atat incasarile din productia fabriciiDacia, cat si cele din colectiile CKD livrate pentru a fi asamblatein fabricile Renault din lume, dar si cele din productia noiifabrici de cutii de viteze pe care grupul o va face pe platforma dela Mioveni. "Productia va incepe in 2008, iar in acest an cifra deafaceri a fabricii va fi de 120 de milioane de euro", a spusFourmont.

Pe lista pentru realizarea acestei fabrici, investitie care seridica la 215 milioane de euro, s-au mai aflat si alte tari precumSpania sau Mexic.

"Romania era un out-sider si a intrat pe lista scurta abia lainceputul anului. Am optat pentru Romania, pe de o parte pentru caavem deja o structura industriala, iar, pe de alta parte pentru caexista un nivel de competenta profesionala important", a mai spusFourmont.

Fabrica va produce 2.000 de unitati pe zi in 2008, produseleurmand sa fie destinate integral exporturilor. Cutiile de vitezevor echipa autoturisme sub toate marcile aliantei Renault-Nissan,respectiv Nissan, Renault si Samsung, mai putin Dacia.

Fabrica va functiona intr-o cladire cu suprafata de 3.500 demetri patrati, pe platforma industriala de la Pitesti. Aceasta estea doua unitate de profil construita de Renault, dupa cea de laSevilla, a carei productie a inceput in aprilie 2005. "Uzina vaasigura 650 de locuri de munca, iar proiectul va beneficia de unajutor de stat in valoare de circa 17% din totalul investitiei,avizat deja de Consiliul Concurentei", a spus vicepremierul GeorgeCopos.

Pe langa ajutorul de stat acordat grupului francez, autoritatileromane vor finaliza lucrarile de infrastructura din zona platformeide la Pitesti, precum si constructia inelului de centura alorasului.

"Am pierdut Montupet, am pierdut ElcoBrandt, am pierdut Man, daram facut presing la colegii mei pentru aceasta investitie si amconvins Renault sa faca aceasta investitie aici", a mai spus Copos,care a adaugat ca productia care va fi exportata de grupul francezva ajuta la echilibrarea blantei comerciale a Romaniei.

Grupul Renault controleaza din 1999, anul privatizarii uzinei,pachetul majoritar de actiuni la societatea Automobile Dacia.

Constructorul de la Pitesti estimeaza pentru acest an realizareaunei cifre de afaceri de peste un miliard de euro.

Investitiile Renault la Pitesti se ridica in prezent la circa700 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24