Auto

Un furnizor Ford investeşte aproape 60 mil. euro într-o nouă fabrică la Balş

Autor: Bogdan Alecu

24.01.2011, 14:19 83

International Automotive Components Group (IAC), unul dintreprincipalii furnizori de componente ai Ford Motor Company, vainvesti 58 milioane euro în construirea unei noi unităţi deproducţie de tip greenfield la Balş, judeţul Olt. Fabrica vaproduce planşe de bord, panouri de portiere, capitonaje de plafonşi diverse garnisaje, pentru uzina Ford de la Craiova.

IAC este primul furnizor auto ce va deschide o fabricăgreenfield în România, pentru a susţine operaţiunile Ford de laCraiova. IAC intenţionează ca, în momentul în care va fi deplinfuncţională, fabrica de la Balş să dispună de un număr de 400 deangajaţi.

"Sunt încântat să anunţ această investiţie-cheie a IAC înRomânia", a declarat Jens Höhnel, Preşedinte şi Director Executivpentru Europa. "Această extindere strategică permite IAC săsprijine unul dintre clienţii noştri importanţi, Ford MotorCompany, în procesul de extindere globală. De asemenea, investiţianoastră de la Balş poziţionează strategic grupul IAC, astfel încâtsă poată veni şi în sprijinul altor clienţi din sectorul auto dinregiune."

Guvernul român a sprijinit investiţia IAC în România prinaprobarea unui ajutor de stat în valoare de 17 milioane euro.Ajutorul de stat va fi acordat în mai multe tranşe şi va contribuila realizarea unei investiţii totale de 58 milioane euro de cătreIAC. Această investiţie va avea un efect de ansamblu, prindezvoltarea altor sectoare industriale din România.

"Salutăm venirea Grupului IAC în România, dat fiind impactulmajor pe care această investiţie îl va avea asupra dezvoltăriiregionale a ţării noastre. Prin investiţia IAC la Balş se vor creamulte locuri de muncă, iar România va beneficia de transferuri detehnologie de ultimă oră, fapt ce reprezintă o contribuţieimportantă la dezvoltarea industriei noastre auto. În acelaşi timp,cu sprijinul IAC şi contribuţia proiectului Ford, anticipăm că sevor face investiţii majore în formarea profesională a anagajaţilor,dar şi în programe de cercetare şi dezvoltare, în parteneriat cuuniversităţile din regiune," a declarat Ministrul FinanţelorPublice, dl. Gheorghe Ialomiţianu.

"Dorim să ne exprimăm aprecierea faţă de Guvernul României, atatla nivel central cât şi local, pentru întregul sprijin acordat şipentru oportunitatea oferită în sensul dezvoltării proiectului deinvestiţii de la Balş", a adăugat Directorul Executiv al DivizieiEuropa a IAC Group.

Fabrica IAC din România va dispune de o suprafaţă de 15.000metri pătraţi şi va fi un centru de competenţă pentru IAC. Vainclude echipamente de formare prin injecţie cu capacităţi între500 şi 3200 de tone şi noi tehnologii de formare prin suspensie sicu spumă.

IAC va colabora cu universităţile şi şcolile tehnice din regiunepentru a dezvolta împreună programe de studiu şi de formare învederea educării forţei de muncă şi a dezvoltării aptitudinilorcomerciale şi tehnice în regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels