Auto

Volkswagen, grupul extremelor la Geneva: De la Veneno de 3,6 mil. euro, la XL-1, maşina cu un consum de 1 litru/100 km

 Volkswagen, grupul extremelor la Geneva: De la Veneno de 3,6 mil. euro, la XL-1, maşina cu un consum de 1 litru/100 km

XL1

Autor: Bogdan Alecu

10.03.2013, 19:17 2098

Pe lângă strălucitoarele Bentley Flying Spur, Lamborghini Veneno, modelele RS ale Audi dar şi Golf GTI, grupul Volkswagen a prezentat la Geneva şi XL1, automobilul capabil să consume mai puţin de un litru de motorină la 100 km parcurşi. Mai mult, acesta a fost prezentat acum în varianta de serie, gata de producţie, după ce primul concept a fost prezentat în 2002.

Automobilul cu două locuri este cea mai economică şi cea mai aerodinamică maşină de serie realizată vreodată. XL1 utilizează un sistem hibrid de tip plug-in alcătuit dintr-un diesel cu doi cilindri care dezvoltă 47 CP şi un motor electric de 27 CP alimentat de o baterie LiIon. Datorită unui coeficient aerodinamic de numai Cx 0,189, maşina este capabilă să accelereze de la 0 la 100 km/h în 12,7 secunde, în timp ce viteza maximă se apropie de 160 km/h. Datorită sistemului hibrid, XL1 poate rula doar propulsat de baterie până la 50 km.

Cu toate că a fost prezentat oficial, cei de la VW nu au comunicat niciun detaliu cu privire la planurile de producţie sau planul de comercializare, dar s-a subliniat că maşina include procese de asamblare manuală, ceea ce automat se traduce printr-un preţ ridicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels