Auto

Nemţii de la Preh, care fac în România componente pentru Audi sau BMW, şi-au dublat afacerile la 3 luni

Nemţii de la Preh, care fac în România componente pentru Audi sau BMW, şi-au dublat afacerile la trei luni

Autor: Laurentiu Cotu

03.05.2012, 14:05 2965

Producătorul de componente auto Preh România, furnizor pentru Volkswagen, Audi, BMW sau Daimler a realizat în primul trimestru o cifră de afaceri de 18,4 mil. euro, în creştere cu 86% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 5% peste cea bugetată.

Deşi reprezentanţii companiei spun că sunt incertitudini pentru ultima parte a anului, vestea bună este că principalii clienţi din Vest şi-au bugetat totuşi afaceri în creştere.

Astfel, compania mizează până la finalul anului pe afaceri totale de 70 mil. euro, mai mari cu 40% faţă de anul trecut. Preh România a obţinut anul trecut o cifră de afaceri de 50 mil. euro, dublu faţă de anul precedent şi cu 20% mai mare faţă de estimările companiei din 2011. "Trendul pieţei rămâne uşor crescător, existând totuşi un grad de incertitudine în ceea ce priveşte predictibilitatea evoluţiei vânzărilor în trimestrele 3 şi 4. Pe de altă parte, principalii noştrii clienţi, constructorii auto germani Audi, VW, BMW sau Daimler, au în continuare previziuni de creştere a vânzărilor până la finalul anului", a declarat pentru ZF Transilvania Mihaela Forgaciu, director general Preh România.

Compania îşi desfăşoară activitatea în parcul industrial din Braşov, unde produce sisteme de comandă, de acţionare şi control pentru autovehicule. Clienţii finali ai Preh România sunt producătorii auto BMW, Volkswagen, Audi sau Daimler.

Componentele fabricate la Ghimbav se regăsesc în toate clasele acestor producători auto, de la cele de serie până la cele exclusiviste, potrivit reprezentanţilor Preh România. De exemplu, sistemele de control ale climei, elementul de comandă al consolei centrale (iDrive), comutatoarele multifuncţionale pentru volan sau comutatoarele pentru lumini sunt câteva dintre produsele fabricate de Preh România pentru BMW, Volkswagen, Audi sau Daimler.

Capacitatea de producţie a companiei a ajuns în prezent la 3,5-4 milioane de piese anual, în creştere faţă de 2010, când la Ghimbav se produceau 1,5 milioane de unităţi. Potrivit reprezen­tan­ţilor companiei, în 2011 toţi clienţii Preh România au suplimentat comenzile.

Compania şi-a bugetat pentru acest an investiţii totale de 5 mil. euro pentru creşterea competitivităţii şi a capaci­tăţilor de producţie. O parte din aceste investiţii vor fi susţinute printr-o finanţare europeană obţinută de Preh în cadrul Programului Operaţional Sectorial - "Creşterea competitivităţii economice" (AM POS CCE), proiect în valoare totală de aproximativ 1 mil. euro.

Investiţia presupune achiziţionarea de linii automatizate de montaj pentru noi produse, maşini de injectare mase plastice, precum şi amenajările specifice extinderii suprafeţei de producţie cu încă circa 1.500 mp.

Compania a investit anul trecut aproximativ 6 mil. euro în utilaje şi echipamente necesare creşterii capacităţii de producţie, iar în urma acestei investiţii a fost pusă în funcţiune o linie automatizată de lăcuire. Anul trecut suprafaţa fabricii Preh din judeţul Braşov a fost extinsă cu 2.000 mp, ajungându-se în prezent la 8.300 mp spaţiu de producţie.

Ca urmare a extinderii şi creşterii capacităţilor de producţie, Preh România a anunţat că va continua în acest an angajările la fabrica din Ghimbav.

În acest sens, în primele 3 luni ale acestui an au fost recrutaţi 30 de oameni, astfel că în prezent compania are 460 de angajaţi. Până la finalul anului, germanii de la Preh intenţionează să ajungă la un număr de 550 de angajaţi.

"Profilul angajaţilor din acest an va fi reprezentat în mare parte de montatori electromecanici şi operatori maşini de injectat mase plastice. Totodată, vom angaja personal calificat, ingineri din domeniul electronicii, mecatronicii, automatizărilor şi roboticii, optimizării proceselor şi întreţinerii utilajelor", a spus Forgaciu.

Preh România face parte din grupul german Preh, acţionarii fiind Preh GmbH cu 98% din titluri şi Preh Beteiligungs GmbH din Germania cu 2% din acţiuni. Grupul german Preh este controlat în proporţie de circa 74,9% de către Joyson Holding China, iar 25,1% din acţiuni aparţin fondului de investiţii german Deutsche Beteiligung AG.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO