Bănci și Asigurări

Adina Călin, CEC Bank: Dacă ne uităm pe partea de persoane fizice este clar că pe zona de credite ipotecare vedem o descreştere. Probabil că există o reticenţă a populaţiei în a accesa credite pentru locuinţe sau pentru altfel de investiţii pe fondul creşterii dobânzilor

ZF Investiţi în România - Ploiesti

Adina Călin, CEC Bank: Dacă ne uităm pe partea de...

Autor: Mircea Nica

08.12.2023, 12:09 188

Dacă ne uităm pe partea de persoane fizice este clar că pe zona de credite ipotecare vedem o descreştere. Probabil că există o reticenţă a populaţiei în a accesa credite de investiţii pentru achiziţia de locuinţe sau pentru altfel de investiţii pe fondul creşterii dobânzilor, însă ce am observat în acest an, avem o creştere de aproape 20% pe zona creditelor de nevoi personale şi a cardurilor de credit, a spus Adina Călin, Director Produse, CEC Bank, în cadrul Conferinţei ZF Investiţi în România, organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu CEC Bank, la Ploieşti.

“În zona de companii la fel observăm poate o reticenţă în partea de credite de investiţii, însă prin compensare practic avem o creştere a cererilor pe partea de capital de lucru, de linii de credit. În prima jumătate a anului am acordat undeva la 4 mld. lei credite pentru zona de companii şi în jur de 1 mld. lei pentru partea de persoane fizice. Deşi este un an în care inflaţia este ridicată şi dobânzile sunt ridicate, nu cred că ne mai putem gândi prea curând la dobânzile pe care noi le-am avut în anii 2016-2017”, a mai explicat Adina Călin.

Ce a mai spus Adina Călin:

Suntem într-o zonă de stagnare a dobânzilor, cu toate acestea vedem că există cerere la nivelul pieţei, ceea ce până la urmă ne bucură. Lucrul acesta ne-a ajutat ca în primele şase luni să avem o creştere a activelor de 29% şi să ne ducă chiar pe locul 4 în clasament.

Noi la CEC încurajăm acest pilon al economisirii. Dincolo de creditare este unul dintre principalii piloni ai băncii. Noi ca în ultimii 4 ani am avut această strategie de a fi în mintea clienţilor noştri când au o sumă de plasat. Lucrul acesta s-a văzut şi în cifre. Comparativ cu mijlocul anului trecut, în iunie 2023 aveam o creştere de aproximativ 28% la partea de depozite ajungând la un sold de peste 60 mld. lei.

Până la urmă, noi ca şi ţară, suntem pe primele locuri în UE în ceea ce înseamnă risipă. Lucrul acesta am putea să îl facem mai bine. Când vorbim de economisire, acest lucru putem să îl facem pe toate palierele. Partea de chletuilei este direct în zona noastră şi partea aceasta cred că ne ajută până la urmă ca în perioadele ca acestea, de dobânzi ridicate, inflaţie, incertitudine, pentru că trecem prin diverse evenimente să facem faţă mai bine evenimentelor care sunt în curs şi asta o putem face prin economisire. Lucrul acesta se poate aplica şi la nivelul companiilor.

La nivelul ţării noastre avem foarte multe companii, dar foarte puţine bancabile. Vedem de multe ori teorii de genul că banii companiei sunt banii noştri. Ar trebui să ne limităm puiţin. Fondurile europene ne pot ajuta pe viitor pe noi ca ţară şi ca şi compaii, dar şi atunci când se depune pentru un proiect pe fonduri europene este nevoie să avem anumiţi indicatori. Pentru acest lucru trebuie să construim businessuri sustenabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO