Bănci și Asigurări

ALB: 2018 este cel mai bun an de după criză pentru pieţele de leasing şi credite de consum. În 2019 vin provocările

Firmele de leasing financiar şi credite de consum au analizat evoluţia pieţei, dar şi provocările din 2019

Firmele de leasing financiar şi credite de consum au analizat evoluţia pieţei, dar şi provocările din 2019

Autor: Anelis Baciu

16.11.2018, 00:07 1293

Firmele de leasing financiar şi cre­dite de consum membre ale Asociaţiei Socie­tă­ţilor Financiare din România (ALB) au profitat din plin de creşterea eco­nomiei, iar 2018 a fost pentru ele cel mai bun an de după criza economică, cu creş­teri de pes­te 10% ale finan­ţă­rilor, au spus re­pre­zentan­ţii aso­cia­ţiei în ca­drul con­ferinţei anua­le orga­ni­zată ieri la care ZF a fost par­te­ner me­dia principal.

„Piaţa de lea­sing financiar se în­dreap­tă, conform estimărilor, către un volum al bunurilor finanţate în valoare de 2,5 mld. euro în acest an, ceea ce înseamnă o creştere de 14%. 2018 este cel mai bun an de după criză. Dincolo de creştere, ceea ce este de subliniat este calitatea bunurilor finanţate. În cri­ză aveam mai multe finanţări de con­sum, dar în ultimii ani am observat că finanţările se îndreaptă în principal în zona productivă“, a declarat Mircea Cotiga, preşedintele ALB România.

Creştere au raportat şi companiile de credit de consum, volumul finan­ţă­ri­lor acordate de acestea depăşind 1 mld. euro.

Dinamica bună a celor două pieţe din acest an nu garantează însă o evo­lu­ţie asemănătoare şi în 2019, un an care se anunţă cu provocări deloc de ne­glijat.

Reglementările în creştere, testul dat de BNR IFN -urilor care acor­dă credite populaţiei şi băncilor prin limitarea gradului de îndatorare, dar şi forţa de muncă tot mai redusă care impactează clienţii firmelor de lea­sing sunt principalele provocări cărora membrii ALB trebuie să le facă faţă în următorul an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO