Bănci și Asigurări

Alpha a făcut profit brut de 10 mil. euro în trimestrul al III-lea, în creştere cu 23%

Alpha a făcut profit brut de 10 mil. euro în trimestrul al III-lea, în creştere cu 23%

Alpha Bank a constituit provizioane pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante de 71,7 mil. euro

Autor: Ciprian Botea

24.11.2010, 19:29 11

Grupul elen Alpha Bank, care controlează una din primele zecebănci locale după active, a raportat pentru trimestrul al treileaun profit brut de 10,2 mil. euro din operaţiunile derulate înRomânia, în creştere cu 23% faţă de perioada corespunzătoare din2009.

Cumulat pe primele nouă luni, profitul brut a fost de 33,9 mil.euro, ceea ce înseamnă o scădere cu 21% faţă de perioada ianuarie -septembrie 2009, potrivit datelor publicate de grup la Atena.Câştigul la nouă luni a fost afectat de creşterea accelerată acheltuielilor cu provizioanele în prima parte a anului, care nu aputut fi compensată de majorarea veniturilor şi scădereacheltuielilor operaţionale.

Banca a constituit provizioane pentru acoperirea pierderilor dincredite neperformante de 71,7 mil. euro în intervalulianuarie-septembrie, în creştere cu 54% faţă de aceeaşi perioadă aanului trecut. Presiunea exercitată de provizioane s-a diminuatînsă în trimestrul al treilea, când valoarea acestora a crescut cu5%, la 24,7 mil. euro.

Alpha Bank avea la sfârşitul lui septembrie un portofoliu decredite de 3,75 mld. euro, în scădere cu 12,5% faţă de aceeaşi lunădin 2009. Soldul creditelor a scăzut cu 9,6% doar în trimestrul altreilea. Cu un volum de 2,6 mld. euro, finanţările corporatereprezintă peste 70% din soldul total al împrumuturiloracordate.

Grecii îşi asumă o cotă de piaţă de 7,6% pe sgmentul decreditare la sfârşitul primelor nouă luni, în scădere de la 8,5% îniunie şi respectiv 8,9% în septembrie anul trecut. Pondereacreditelor neperformante a ajuns la 7% în septembrie 2010, faţă de5,7% la jumătatea anului.

În ceea ce priveşte retailul, creditele ipotecare au ajuns la819 mil. euro, iar cele de consum la 297 mil. euro. Soldulcreditelor ipotecare a crescut cu 7,1% în ultimul an, în timp ceportofoliul de împrumuturi de consum s-a restrâns cu 16%. O scăderecu două cifre a fost consemnată şi în cazul volumului finanţăriloracordate companiilor.

În paralel, depozitele atrase de la clientelă s-au majorat cu 3%în ultimul an, ajungând la 1,5 mld. euro. Finanţările acordate suntînsă în continuare de 2,5 ori mai mari decât sumele atrase de laclienţi, chiar dacă banca a plătit printre cele mai mari dobânzi depe piaţă.

Alpha Bank a închis opt sucursale în T3, rămânând cu 187 deunităţi în urma unei politici de restructurare. De la începutulanului, banca a închis 21 de unităţi. Numărul angajaţilor a rămasînsă constant la aproape 2.500.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels