Bănci și Asigurări

Asirom a avut o pierdere de 9 mil. euro anul trecut

02.05.2008, 17:42 14

Asirom, companie a grupului austriac Vienna Insurance, a incheiat anul trecut cu o pierdere de aproape 9 milioane de euro (30 de milioane de lei), dupa ce in 2006 compania a obtinut un profit net de 4 milioane de euro.
"Mai mult de jumatate din aceasta pierdere a fost cauzata de cateva daune majore, cum ar fi cea de la combinatul Oltchim. Pe de alta parte, pierderea a fost cauzata si de trecerea la standardele de raportare ale grupului Vienna Insurance. Sper ca 2008 sa fie un an mai bun pentru Asirom", a declarat pentru ZF Boris Schneider, directorul general al Asirom.
Asirom a platit anul trecut o despagubire de 8 milioane de euro in urma unei explozii care a avut loc la combinatul chimic Oltchim, aceasta fiind, de altfel, cea mai mare dauna achitata in 2007 pe piata locala a asigurarilor.
La sfarsitul primelor trei trimestre ale anului trecut, Asirom avea o pierdere de 1,6 milioane de euro, ceea ce inseamna ca cea mai mare parte a rezultatului negativ din 2007, adica aproximativ 7,4 milioane de euro, a fost inregistrata in ultimele trei luni.
Rezultatul de anul trecut al companiei se apropie de cel din 2005, cand Asirom a raportat o pierdere de aproape 10 milioane de euro. Alti asiguratori care au incheiat anul trecut cu pierderi sunt Astra-Uniqa (minus 21 de milioane de euro) sau Ardaf (minus 10 milioane de euro).
Potrivit unor estimari anterioare ale directorului general al asiguratorului, Asirom a inregistrat anul trecut prime brute subscrise de circa 180 de milioane de euro, fata de 170,2 milioane de euro.
Compania a fost preluata la mijlocul lui 2007 de grupul austriac Vienna Insurance, care a cumparat pachetul majoritar de la omul de afaceri Ioan Niculae. Vienna Insurance este liderul pietei asigurarilor din Romania, avand in portofoliu companii ca Omniasig, Omniasig Life, Unita, Agras, BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata.
Recent, capitalul social al Asirom a fost majorat cu circa 18 milioane de euro, aceasta fiind prima etapa a unei majorari de capital de circa 26 de milioane de euro. Asirom este listata pe piata Rasdaq a BVB, valoarea de piata a companiei fiind de aproximativ 54 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO