Bănci și Asigurări

Astra-Uniqa a avut o pierdere de 21 mil. euro anul trecut

25.04.2008, 19:18 13

Astra-Uniqa, companie detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu si de grupul austriac Uniqa, a inregistrat anul trecut cea mai mare pierdere din industria asigurarilor: aproape 21 mil. euro (69,9 milioane de lei). In 2006, compania a raportat un profit marginal, de circa 236.000 de euro (832.000 de lei).
O alta companie de asigurari cu pierderi importante in 2007 este Ardaf, care a inregistrat un minus de peste 10 milioane de euro, cu 70% mai putin decat in anul anterior.
Potrivit Astra-Uniqa, pierderea a fost cauzata de o noua metodologie de calcul actuarial al rezervelor, care are ca scop alinierea la metodele de calcul al rezervelor utilizate in Uniunea Europeana, dar si de cresterea rapida a daunalitatii pe segmentul auto si de dezvoltarea retelei de vanzari.
"Anul trecut a crescut foarte mult frecventa daunelor la asigurarile auto si valoarea daunei medii. Pe RCA, frecventa daunelor a crescut de la 7% la 11% (adica 11 din 100 de masini asigurate inregistreaza daune - n.r.), in timp ce pe Casco frecventa a urcat la 60%, fata de 40-45% in 2006. In urma acestor evolutii, a trebuit sa crestem mult rezerva de daune neavizate", a declarat pentru ZF Radu Mustatea, directorul general al Astra-Uniqa.
Pierderea companiei s-a adancit mult in ultimul trimestru al anului trecut, in conditiile in care in primele noua luni asiguratorul inregistra un minus de 4,2 milioane de euro. Aceasta inseamna ca pierderea companiei din ultimele trei luni ale anului trecut a fost de 16,8 milioane de euro. Pentru acest an, compania si-a propus sa obtina un profit brut de circa 0,7 milioane de euro (2,6 milioane de lei).
"Am luat deja masuri de reducere a pierderilor din asigurari auto, printre acestea fiind majorarea tarifelor la politele RCA si segmentarea portofoliului. De asemenea, avem fransize obligatorii de cel putin 400 de lei pentru politele Casco pentru per-soane fizice", afirma Mustatea.
Astra-Uniqa este a noua companie din piata asigurarilor, cu afaceri de 112 milioane de euro (373,8 milioane de lei), cu 30% in euro peste nivelul inregistrat in 2006. Compania este listata pe piata Rasdaq a BVB si are o valoare de piata de circa 108 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO