Bănci și Asigurări

Atractia asigurarilor obligatorii: Allianz-Tiriac vireaza catre RCA

28.11.2003, 00:00 32



Compania de asigurari Allianz-Tiriac si-a schimbat strategia in ceea ce priveste asigurarile de raspundere civila auto, urmand sa se implice mai puternic pe acest segment de piata. Pana acum, reprezentantii companiei au subliniat de multe ori ca prefera o pondere mica in portofoliu a asigurarilor de raspundere civila auto, obligatorii, si ca tinta strategica sunt asigurarile facultative.



"Am schimbat strategia in speranta ca se va pune ordine in acest sector, ca vor disparea elementele negative- comisioane nejustificat de mari cedate brokerilor sau nerespectarea tarifelor. Daca nu se va intampla asta, atunci nu vom intra in joc", a spus ieri Gavril Muresan, director adjunct din cadrul Alianz-Tiriac.



Insa Muresan a recunoscut ca este vorba si de potentialul masiv al acestei piete. "Tinta este sa ajungem si in asigurarile RCA la aceeasi pondere pe care o avem pe piata asigurarilor Carte Verde (asigurari de raspundere civila auto pentru autovehiculele care ies din tara-n.red.)", a mai spus el.



Allianz-Tiriac estimeaza ca va incheia anul acesta cu o cota de piata de 25% pe segmentul de Carte Verde, cu 65.000 de polite vandute. Cu toata cresterea incasarilor in 2003, la RCA compania nu detine decat o cota de piata de 10%. Cei mai puternici jucatori pe piata RCA au fost in 2002, cand Allianz-Tiriac nu a detinut decat 5,8% din piata, Asirom (42% cota de piata), Astra (11%), Omniasig (10%) sau Ardaf (7%).



Conform programului de aderare la Uniunea Europeana, politele de Carte Verde vor trebui unificate cu cele de raspundere civila auto. Reprezentantii Allianz-Tiriac nu cred ca aceasta se va produce prea curand, din cauza costurilor foarte mari implicate, dar considera ca cine se instaleaza acum puternic pe piata va avea de castigat in urmatorii ani.



"Nu cred ca se va putea face unificarea celor doua asigurari pana in 2007. Acest proces trebuie realizat prudent, nu in pasi repezi, pentru ca nu va fi suportabil", a spus Sorin Greceanu, directorul diviziei auto din cadrul companiei.



Interesul Allianz-Tiriac pentru segmentul RCA se datoreaza insa si cresterilor de prima care trebuie sa aiba loc pana in 2007 pentru asigurarea RCA (pentru a alinia nivelul raspunderilor la cel din Europa de Vest, de cateva ori mai mare), dar si faptului ca piata este inca neacoperita.



"Conform estimarilor noastre, doar jumatate din detinatorii de autovehicule din Romania detin o asigurare de raspundere civila auto, in conditiile in care in Ungaria, de exemplu, peste 99% din piata este acoperita", a mai spus Sorin Greceanu.



Allianz-Tiriac si-a propus pentru anul urmator incasari din prime de raspundere civila auto la intern de 17 milioane euro, fata de 9,8 milioane euro anul acesta.



Pentru atingerea obiectivului, compania isi va indrepta atentia mai mult catre persoanele fizice, pana acum ponderea cea mai mare in totalul vanzarilor fiind parcurile auto ale firmelor. In acest scop, cateva sute de mii de euro vor fi alocati pentru publicitate in campania RCA din acest an.



Potential mare este si pe piata asigurarilor casco (de furt si alte daune la autovehicule), segment pe care compania estimeaza ca va avea venituri din prime de 71 milioane euro anul acesta, fata de aproape 56 milioane euro anul trecut. Cea mai mare parte a portofoliului sunt masinile vandute in leasing.



"Doar 5-8% din totalul autovehiculelor detin o asigurare Casco in Romana, fata de 20% pe piata ungara", a spus Greceanu.



Asigurarile auto (RCA, Carte Verde si asigurari casco) reprezinta in portofoliul companiei 63,1%.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO