Bănci și Asigurări

Austriecii ar putea inchide Agras

05.11.2007, 18:49 16

Agras, prima companie specializata pe asigurari agricole din Romania, cu afaceri de 6 mil. euro in 2006, ar putea fi inchisa sau ar putea fuziona cu o alta societate, aceasta fiind prima masura drastica de restructurare din cadrul grupului austriac Vienna Insurance, care detine Agras si alte patru companii: Omniasig, Omniasig Life, Unita si Asirom (30%).
Potrivit unui anunt publicat de asigurator pe Bursa, actionarii Agras au convocat o adunare generala extraordinara pentru a discuta transferul portofoliului de asigurari agricole catre Omniasig, ceea ce practic ar insemna inchiderea societatii.
"Exista posibilitarea ca firma sa fie inchisa, dar nu este singura posibilitate. Urmeaza ca grupul sa ia o decizie cu privire la viitorul Agras", a declarat pentru ZF Iulian Dumitru, presedintele Unita, care detine 93% din Agras. Alte posibilitati ar putea fi vanzarea companiei sau reprofilarea pe alte clase de asigurari, avand in vedere ca licentele de functionare din domeniul asigurarilor se obtin foarte greu.
Agras este listata la Categoria II a BVB si are o valoare de piata de 7 mil. euro.
Agras practica acum doar asigurari agricole, dupa ce si-a transferat in decembrie 2005 portofoliul de asigurari non-agricole companiei Unita, care face parte din grupul Vienna Insurance. Miscarea a facut parte dintr-un proces amplu de restructurare a companiei: pe langa transferul afacerilor non-agricole, austriecii de la Vienna Insurance au redus numarul de angajati de la 240 la circa 55 si au desfiintat o mare parte din reteaua teritoriala a Agras. Inainte de restructurare asiguratorul avea 40 de unitati teritoriale, iar in prezent, potrivit site-ului companiei, reteaua este formata din 16 locatii.
Rezultatele restructurarii, al carei scop principal a fost trecerea Agras pe profit, s-au vazut numai in anul urmator, adica in 2006, cand asiguratorul a obtinut un castig marginal de circa 7.500 de euro (25.200 de lei). In acest an, Agras a trecut din nou pe pierdere, iar afacerile au scazut comparativ cu 2006. In primele noua luni, veniturile companiei din prime nete subscrise au scazut cu 40%, la 10,8 milioane de lei (circa 3,3 milioane de euro), iar pierderea a fost de 1,15 milioane de lei (0,35 milioane de euro), dupa ce in aceeasi perioada a anului trecut asiguratorul a obtinut un profit de 0,82 milioane de lei (0,25 milioane de euro).
Agras a fost preluata de grupul Vienna Insurance (fostul grup Wiener Staedtische) in septembrie 2002, cand austriecii au cumparat 51% din actiuni de la Omniasig cu 2,7 milioane de dolari si alte cateva procente de la actionari minoritari.
De altfel, Agras are o lunga istorie de achizitii cu Omniasig. Dupa ce compania a fost listata pe Bursa, in 1999, Omniasig, condusa de Constantin Toma, a preluat printr-o oferta publica ostila 51% din actiuni.
Ulterior, in 2001, Agras a fuzionat cu Omniasig Asigurari Agricole. Dupa preluarea Omniasig de catre Vienna Insurance in 2005, soarta Agras a ajuns din nou in mainile lui Constantin Toma, acum seful operatiunilor austriecilor pe piata locala.
Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO